Obavijesti

Sport

Komentari 0

Olimpijski pobjednik iz Rija zbog dopinga propušta Tokio!

Olimpijski pobjednik iz Rija zbog dopinga propušta Tokio!

Zašto je samo jedan test bio pozitivan, a nijedan od njih desetak koji su kasnije provedeni nije pokazao prisutnost zabranjene tvari, samo je jedno od pitanje koja je postavio olimpijski medaljaš

VIDEO

Aktualni olimpijski pobjednik na ručama i osvajač srebra u višeboju, ukrajinski gimnastičar Oleg Vernjajev, morat će propustiti Olimpijske igre u Tokiju nakon što mu je arbitražno tijelo Međunarodne gimnastičke federacije (FIG) izreklo četverogodišnju suspenziju zbog dopinga, koja će mu se računati od studenog 2020.

"Postoje situacije u životu kad je na kušnji tvoja snaga. Takvu situaciju upravo prolazim. Arbitraža FIG-a je odlučila da je koncentracija meldonija pronađena u mom tijelu dostatna da me diskvalificira na četiri godine. To znači da neću otići na Olimpijske igre", napisao je Vernjajev u svom obraćanju putem Instagrama.

Meldonij se na popisu zabranjenih sredstava Svjetske antidopinške agencije (WADA) nalazi od početka 2016., a najpoznatiji slučaj povezan uz njegovo korištenje je onaj danas umirovljene ruske tenisačice Marije Šarapove kojoj je prvotno izrečena dvogodišnja suspenzija, da bi joj u žalbenom procesu kazna bila smanjena na 15 mjeseci.

Meldonij je kao lijek za srčane bolesti već desetljećima dostupan u redovnoj prodaji u Rusiji i mnogim bivšim državama koje su činile SSSR. Studija uporabe meldonija u profesionalnom sportu, koja je objavljena u časopisu "Drug Testing and Analysis", pokazala je da ovaj lijek može dovesti do "poboljšanja u procesu oporavka nakon napora, zaštite od stresa te poboljšanja aktivacije središnjeg živčanog sustava".

Vernjajevu je početkom godine izrečena privremena suspenzija, a prošlog prosinca je propustio Europsko prvenstvo u turskom Mersinu navodeći ozljedu kao razlog.

Ukrajinski gimnastičar je u svom obraćanju postavio nekolicinu pitanja kojima potencira sumnju u ispravnost nalaza te odluke arbitražnog tijela FIG-a.

"Najvažnije pitanje je kako je nedopušteni lijek došao u moje tijelo? Zašto se to dogodilo u vrijeme kad nije bilo ozbiljnih međunarodnih natjecanja i kad treninzi nisu bili intenzivni? Zašto je samo jedan test bio pozitivan, a nijedan od njih desetak koji su kasnije provedeni nije pokazao prisutnost zabranjene tvari?"

Vernjajev je uvjeren u svoju nedužnost i spreman je dokazati ju pred Sudom za sportsku arbitražu.

"Vjerujem da će najviši sportski sud sve postaviti na svoje mjesto. Sport me naučio da se može izaći na borilište i pobijediti čak i kad si ozlijeđen. Uvjeren sam da će tako biti i sada", poručio je proslavljeni gimnastičar.

Ako ne uspije dokazati svoju nedužnost, Vernjajev će ostati i bez mogućnosti nastupa na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji
NESRETNI YANNICK

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji

Krenuo je s utrkom spusta pa završio u ogradi, ali tamo nije stao već se 'klizao' niz padinu, a prije nego što su Chabloza poslali u bolnicu, imobilizirali su mu ruku.

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje
PARIŠKI CIKLUS

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje

Od strane Hrvatskog olimpijskog odbora trener KKK Marsonia Igor Krajina dobio je status olimpijskog trenera te je promoviran u IV. kategoriju, odnosno u kategoriju kvalitetnog trenera
Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala
RUKOMETNI EP

Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala

Norvešku su do važne pobjede predvodili Sebastian Barthold sa šest golova, Magnus Gullerud s pet pogodaka, te Sander Sagosen sa četiri gola, dok je kod Španjolske najefikasniji bio Jorge Maqueda