Obavijesti

Sport

Komentari 0

Olimpijski pobjednik iz Rija zbog dopinga propušta Tokio!

Olimpijski pobjednik iz Rija zbog dopinga propušta Tokio!

Zašto je samo jedan test bio pozitivan, a nijedan od njih desetak koji su kasnije provedeni nije pokazao prisutnost zabranjene tvari, samo je jedno od pitanje koja je postavio olimpijski medaljaš

Aktualni olimpijski pobjednik na ručama i osvajač srebra u višeboju, ukrajinski gimnastičar Oleg Vernjajev, morat će propustiti Olimpijske igre u Tokiju nakon što mu je arbitražno tijelo Međunarodne gimnastičke federacije (FIG) izreklo četverogodišnju suspenziju zbog dopinga, koja će mu se računati od studenog 2020.

"Postoje situacije u životu kad je na kušnji tvoja snaga. Takvu situaciju upravo prolazim. Arbitraža FIG-a je odlučila da je koncentracija meldonija pronađena u mom tijelu dostatna da me diskvalificira na četiri godine. To znači da neću otići na Olimpijske igre", napisao je Vernjajev u svom obraćanju putem Instagrama.

Meldonij se na popisu zabranjenih sredstava Svjetske antidopinške agencije (WADA) nalazi od početka 2016., a najpoznatiji slučaj povezan uz njegovo korištenje je onaj danas umirovljene ruske tenisačice Marije Šarapove kojoj je prvotno izrečena dvogodišnja suspenzija, da bi joj u žalbenom procesu kazna bila smanjena na 15 mjeseci.

Meldonij je kao lijek za srčane bolesti već desetljećima dostupan u redovnoj prodaji u Rusiji i mnogim bivšim državama koje su činile SSSR. Studija uporabe meldonija u profesionalnom sportu, koja je objavljena u časopisu "Drug Testing and Analysis", pokazala je da ovaj lijek može dovesti do "poboljšanja u procesu oporavka nakon napora, zaštite od stresa te poboljšanja aktivacije središnjeg živčanog sustava".

Vernjajevu je početkom godine izrečena privremena suspenzija, a prošlog prosinca je propustio Europsko prvenstvo u turskom Mersinu navodeći ozljedu kao razlog.

Ukrajinski gimnastičar je u svom obraćanju postavio nekolicinu pitanja kojima potencira sumnju u ispravnost nalaza te odluke arbitražnog tijela FIG-a.

"Najvažnije pitanje je kako je nedopušteni lijek došao u moje tijelo? Zašto se to dogodilo u vrijeme kad nije bilo ozbiljnih međunarodnih natjecanja i kad treninzi nisu bili intenzivni? Zašto je samo jedan test bio pozitivan, a nijedan od njih desetak koji su kasnije provedeni nije pokazao prisutnost zabranjene tvari?"

Vernjajev je uvjeren u svoju nedužnost i spreman je dokazati ju pred Sudom za sportsku arbitražu.

"Vjerujem da će najviši sportski sud sve postaviti na svoje mjesto. Sport me naučio da se može izaći na borilište i pobijediti čak i kad si ozlijeđen. Uvjeren sam da će tako biti i sada", poručio je proslavljeni gimnastičar.

Ako ne uspije dokazati svoju nedužnost, Vernjajev će ostati i bez mogućnosti nastupa na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.