Obavijesti

Sport

Komentari 20

On je 'luđa' verzija Simeonea, preživio rak i zovu ga Majmun

On je 'luđa' verzija Simeonea, preživio rak i zovu ga Majmun
1

Kako je Diego Simeone bio kažnjen i utakmicu Superkupa morao gledati, ili čak i voditi, iz svečane lože, njegovu ulogu uz teren preuzeo je vjerni mu pratitelj, German Burgos, živopisan lik kojeg život nije mazio...

VIDEO

German Burgos (49) više nego dostojno zamijenio je vatrenog Diega Simeonea u sinoćnjem madridskom derbiju u borbi za prvi europski trofej sezone. Ne samo da je Burgos temperamentom itekako sličan Cholu, a nerijetko i puno luđi od svog prijatelja i šefa, nego je riječ i o stručnjaku kojeg u nogometnom svijetu prati glas velikog inovatora i iznimno hrabrog trenera.

I dok je kažnjeni Simeone ludovao u svečanoj loži, nervozno prevalio desetke kilometara užurbanim hodom gledajući kako njegovi ratnici jure ušminkane 'kraljeve', dolje je stvari pod kontrolom držao čovjek koji je nadimak Majmun (El Mono) zaradio još u vrijeme svojih golmanskih dana u River Plateu, Mallorci i Atletico Madridu. I to ne bez razloga. Nadimak je zaslužio zbog ludih parada i još luđih bacanja u noge protivničkim igračima, izlazaka gotovo do polovice terena, ali i općenito stila života i izjava tipa: 'Lud sam? Pa naravno da sam lud, golman sam'.

A kada malo pogledate i usporedite karijere El Mona i Chola, shvatite da jedan bez drugoga jednostavno ne mogu. Zajedno su godinama igrali u argentinskoj reprezentaciji i Atleticu, a nakon što su krenuli u trenerske vode veliki vođa Simeone godinu dana starijeg prijatelja poveo je sa sobom. Najprije u Cataniju, potom u Racing, a onda i u Atletico Madrid gdje čine nedodirljivi dvojac spreman na sve, pa i rušiti velikane Barcelonu i Real Madrid te osvajati titule poput sinoćnjeg Superkupa.

Prebolio rak pluća

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, daleko od toga da je Germana Burgosa život mazio. U Europu je stigao nakon osvojenog naslova s Riverom pa preko Mallorce stigao u Atletico, no 2001. mora s klubom u drugu ligu. Burgos ostaje na golu i vraća se zajedno s Atleticom u Primeru, no velike sportske uspjehe poremetila mu je grozna dijagnoza. Burgosu je 2003. godine dijagnosticiran rak pluća, a on umjesto da prekine karijeru, nastavlja trenirati i suprotno svim očekivanjima pobjeđuje rak.

Karijeru je završio godinu dana kasnije i dok su mnogi očekivali da će stati na kočnicu, opustiti se, smiriti i posvetiti mirnijem načinu života, daleko od svjetala pozornice, Majmun je postao - pjevač. Rock bend Garb ime nosi po njegovim inicijalima German Adrian Ramon Burgos, a kako on ništa ne može raditi u 'leru', bend nije bio samo pozerska i prolazna ljubav već pravi posao. Snimili su par albuma, imali nastupe uživo...

No, čim se javila njegova srodna duša, u trenerskom smislu, naravno, mikrofon i žestoki rifovi stavljeni su na čekanje, a Simeone i Atletico dobili su puni angažman stručnjaka kakvog bi svaki trener volio imati kraj sebe. Inovativan, požrtvovan, trener s mu*ima, čovjek kojeg ništa ne može zaustaviti, pomalo neprilagođen i ludo odan.

'Mourinho, otkinut ću ti glavu'

Još 2012. godine na sebe je skrenuo pažnju kada je verbalno nasrnuo na Josea Mourinha uz aut liniju. I dok je Special One naviknut da mu se ostali miču s puta kad počne sa svojim nasilničkim ponašanjem, Burgos nije ustuknuo ni milimetra. Dapače, Jose je taj koji se morao zamisliti nakon razmirice. 

- Nisam ti ja Tito, otkinut ću ti glavu - poručio je Majmun Mourinhu referirajući se na Joseov prljavi napad na Vilanovu kad ga je prstom piknuo u oko.

Ošamario Ancelottija - slučajno

Dvije godine kasnije, ponovno je Burgos poludio uz aut liniju. I ovoga puta na rasporedu je bio madridski derbi, no na klupi 'kraljeva' bio je mirni Ancelotti, a meta napada glavni sudac Carlos Ferreiro koji je nakon sumnjivog sudara u kaznenom prostoru Reala pokazao žuti - Diegu Costi. Burgosa su šestorica morala držati da ne pregazi suca, a nakon nekoliko 'frazica' kurvin sine i izazivanja na fizički obračun te navodno nenamjernog šamara Ancelottiju dobio je tri utakmice kazne. 

Da ne ispadne da je Burgos tek Simeoneov nasilnik, čovjek za prljave poslove i partner u 'zločinu', bivši argentinski golman 2014. postao je prvi trener u povijesti Primere koji je na jednoj utakmici koristio Google naočale. Do tada u nogometu neviđenu inovaciju Simeoneov pomoćnik koristio je kako bi zabilježio statističke podatke s utakmice preko aplikacije 'mediacoach'.

- Naočale su jako korisne za trenere. Vidiš baš sve. Čak i ono što nisi vidio uživo. Na temelju tih podataka popravimo ono što je bilo pogrešno - objasnio je Burgos.

YouTube/Screenshot

Lik koji na velikom Uefinu Superkupu izgleda kao da je zalutao na stadion, taktički genijalac, 'luđak' veći i od najvećeg 'luđaka' u nogometu, Simeonea, pjevač, čovjek koji je prevario smrt... Sve je to German Burgos - Majmun, desna ruka Diega Simeonea i ljudina bez koje je Atletico Madrid nezamisliv i koja na klupi napravi sve da se izostanak velikog Chola ni ne primijeti... 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener