Obavijesti

Sport

Komentari 22

Opara poručio: ''Politika nikad više ne smije kročiti u Hajduk''

Opara poručio: ''Politika nikad više ne smije kročiti u Hajduk''
1

''Neću dozvoliti politici ponovni ulazak u Hajduk, neću ulaziti u dnevnopolitičke borbe preko Hajduka, neću da svaki poraz Hajduka otvara pitanje strukturnih odnosa u klubu, ta je tema davno zaključena''

VIDEO

Iako se u djelu javnosti danima stvarao dojam kako će pod pritiscima neformalnih skupina današnja Skupština Hajduka donijeti neke revolucionarne promjene i zaokret u modelu upravljanja klubom, zapravo je to bila rutinska Skupština, na kojoj je od važnijih odluka tek potvrđen novoizabrani Nadzorni odbor kluba u sastavu Benjamin Perasović, Denis Alajbeg. Nino Martinić, Krešimir Krolo, Sergije Popović, Marko Mustapić i Tin Laušić. 

Bilo je to jasno i prije Skupštine, a eventualne dileme, ako su kod nekoga i postojale, u startu je otklonio predstavnik većinskog vlasnika gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je u nadahnutom govoru pohvalio model upravljanja i transparentnost vođenja kluba i izbora, na koje bi se mogla ugledati i politika. 

- Bole me neutemeljene kritike, rastužuju me, ali me učvršćuju u vjeri da je ovo jedino mjesto na kome treba raspraviti o problemima. Dok sam god u ovoj ulozi neću dozvoliti politici ponovni ulazak u ove prostorije, neću sudjelovati u dnevnopolitičkim borbama na temu Hajduka, ne želim da svaki poraz Hajduka ponovno otvara pitanje strukturnih odnosa u klubu, jer smo tu temu zaključili odavno – kazao je Opara, čime je jasno dao do znanja da i dalje daje podršku aktualnom modelu upravljanja klubom. 

Jednako tako istakao je i neke pomalo zaboravljene poslovne rezultate. 

- Hajduk je uspješno zaključio priču s famoznim kreditom. Ponosan sam što smo prebacili ogromni paket dionica iz portfelja države na grad, prebacili smo i dio iz portfelja vlade koji je bio vezan uz jednu banku također na grad, započeli smo projekte sanacije krovišta i muzeja za koja ćemo tražiti sredstva iz europskih fondova, osigurali smo značajna sredstva za rad omladinske škole, koja je u tri godine dobila više nego u prethodnom razdoblju od neovisnosti, potpisali smo puno značajniji ugovor s Ultrom, koordinirali stavove prema HNS-u... Vjerujem da ćemo s dolaskom novog NO i stabilizacijom Uprave nastaviti dobru suradnju. No nemojmo ignorirati opasnosti koje se pojavljuju. Imamo prigodu dodatno afirmirati ovaj model i nemojmo je propustiti, jer nisam siguran da imamo pravo na nove eksperimente. Model je transparentan, stabilan, i mora ići naprijed.

- Kad je rezultat dobar, ne priča se o ostalome, kao što se priča sada, ta pitanje trebaju se rješavati unutar institucija. Zna se što je dužnost Skupštine, NO i Uprava, a zna se i koja je pozicija Gradskoga vijeća, koga morate uvažavati. Ne koordinirati se s njim i slušati ga, nego uvažavati. Moj moto je da politika ne smije ulaziti u klub, ali isto tako ne smijemo dopustiti ni politikantstvo i vanjske utjecaje na rad kluba. NO smo izabrali, ako ne budu valjali, mijenjat ćemo ih na idućim izborima. Nadam se redovitim. Nema tu taštine, i ne smije je biti, jer Hajduk mora biti ispred svega. Prestanimo kao klub zabavljati javnost. Prestanimo zabavljati javnost svime onim što se događa u i oko kluba, a ne odnosi se na rezultat. Prestanimo pričati o kadrovima, nadzornicima, zaposlenicima..., to raščišćavajmo na ovome mjestu, a u medijima mora mjesto imati samo Hajduk i rezultati. Nitko nije važan osim Hajduka, ni taštine, ni legende, ni nadzornici, ni Torcida... Samo Hajduk! - zaključio je Opara. 

Predsjednik drugoga velikoga dioničara Hajduka, udruge Naš Hajduk Toni Baletić, također je govorio o dosadašnjim uspjesima. 

- Naš Hajduk imao je na samom početku kao jedan od ciljeva okupiti navijače i u tome smo uspjeli. Hajduk ima najviše članova, najviše gledatelja i najviše pretplatnika. Olako se zaboravlja da je tek prije godinu dana skinut uteg kredita prema Gradu Splitu, da su tek prije dvije godine isplaćene sve ranije nastale obveze i plaće prema zaposlenicima kluba, a koje su ranije znale kasniti i po pet mjeseci. To su rezultati ovog projekta. Otvorili smo Hajduk svakome poštenom i stručnom. Dokaz toga ste i vi ovdje, koje su članovi odabrali demokratski da budete oči i uši navijača, bez lova u mutnome i podmetanja nogu zbog ikakvih taština. Nismo i nećemo biti takav klub. Svjedoci smo da takva transparentnost i uključenost navijača ne odgovara onima kojima transparentnost nije u interesu, a koji sport gledaju kroz svoju osobnu zaradu. I koji će svojom  PR mašinerijom, godinama usavršavanom za najpodlije napade, proziva# sve nas skupa. Mi smo se znali i znat ćemo se nositi s tim, na naš način – kazao je Baletić i dodao: 

- Nezadovoljstvo navijača u mnogočemu je opravdano i mjesto na tablici je neprihvatljivo jednako kao što je i neprihvatljivo da odlaskom jednog čovjeka klub ostane potpuno obezglavljen. Navijači se opravdano pitaju kako je moguće da do toga dođe. Hajduk je trenutačno šesti, ali već godinama je rezultatski loš, događale su se brojne smjene, srozavao se ugled kluba dok su se bivši nadzornici dijelili u klanove i bavili spletkarenjima. To je sramota! To je ujedno i dokaz nepostojanja sustava, situacije na koju smo upozoravali više puta. Sad vidimo da smo trebali glasnije, a u budućnosti ćemo sigurno i glasnije i izravnije upozoravati. Naslušali smo se floskula, rezultati i uspjeh su mjerila, izvolite ih ostvariti. 

Nakon ovakvih istupa predstavnika grada Splita i Našega Hajduka, koji u svojim rukama drže preko 90% vlasništva kluba, jasno je da Hajduk ostaje na dosadašnjem modelu upravljanja i rada, samo što će se nakon godina tranzicije i vraćanja dugova,  sada odgovorni u klubu napokon morati pozabaviti i rezultatima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu