Obavijesti

Sport

Komentari 0

Operirala rak kralježnice pa osvojila paraolimpijsko zlato

Operirala rak kralježnice pa osvojila paraolimpijsko zlato
1

Nakon devet mjeseci kemoterapije, dvije operacije i tri tjedna treninga, Nizozemka Bibian Mente-Spee osvojila je zlatnu paraolimpijsku medalju u snowboard crossu u 45. godini života

VIDEO

U medijskom prostoru često su zapostavljeni, a upravo oni pišu najljepše sportske priče. Jednu od njih na Paraolimpijskim igrama u Pjongčangu ispisala je 45-godišnja Bibian Mentel-Spee u snowboard crossu.

Nizozemka je uspjela obraniti zlato 10 tjedana nakon operacije raka vratne kralježnice, a za nastup na olimpijadi trenirala je samo tri tjedna.

U srpnju prošle godine deveti put joj je dijagnosticiran rak, sedam mjeseci nakon osvajanja dvostrukog zlata na Svjetskom prvenstvu.

- Moj kralježak C6 bio je 40 posto zahvaćen tumorom. Tijekom ljeta imala sam 48 radijacijskih terapija - rekla je Mentel-Spee za BBC.

- Kralježnica nije izdržala treninge nakon oporavka. Rekli su mi da moram na operaciju jer bih inače mogla slomiti vrat.

Prvu operaciju imala je malo prije Božića, a drugu 3. siječnja. Nakon toga, doktori su joj dali zeleno svjetlo za nastup na paraolimpijskim igrama. 

Svoj prvi olimpijski nastup Mentel-Spee trebala je imati u Salt Lake Cityju 2002., no ubrzo joj je dijagnosticiran tumor na gležnju. Morala je na amputaciju noge ispod koljena, a zatim se zalagala da snowboard postane paraolimpijski sport, što joj je 2012. i uspjelo. 

Od tada je dominirala s ovom sportu, a u ponedjeljak odnijela je pobjedu ispred sunarodnjakinje Lise Bunschoten, koja je u finalu porezala lice, nakon što su obje pale u sredini utrke.

- Nevjerojatno je da sam uspjela uzeti zlato. Žao mi je zbog Lise, ali sretna sam što sam pobijedila. Sjajno je vidjeti koliko je sport napredovao - zaključila je sjajna Nizozemka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Svaki nastup naših olimpijaca i svako borilište: Evo rasporeda!
ZOI PYEONGCHANG

Svaki nastup naših olimpijaca i svako borilište: Evo rasporeda!

Prije četiri godine u Sočiju imali smo 11 predstavnika u tri sporta, a sada ćemo ih imati čak devetero više u jednom sportu više. ZOI u Južnoj Koreji počinju u petak, a mi vam donosimo raspored nastupa Hrvata

Rusi imali dva slučaja dopinga, MOO im ipak ukinuo suspenziju
PROMJENA PLANA

Rusi imali dva slučaja dopinga, MOO im ipak ukinuo suspenziju

Prvotni plan MOO-a je bio da se Rusiji ukine suspenzija već zadnjeg dana Igara u Pyeongchangu te da se na svečanom zatvaranju zavijori ruska zastava, no od tog se plana odustalo
Čudo iz Češke ispisalo povijest: Prva s dva zlata u dva sporta!
ESTER LEDECKA

Čudo iz Češke ispisalo povijest: Prva s dva zlata u dva sporta!

Nakon što je na posuđenim skijama Mikaele Shiffrin postala olimpijska pobjednica u superveleslalomu, Ester Ledecka danas je svoju čudesnu sportsku priču upotpunila zlatom u paralelnom veleslalomu snowboarda