Sport

Komentari 57

Organizatori ponosni: Snježnu kraljicu gledat će 30 mil. ljudi...

Organizatori ponosni: Snježnu kraljicu gledat će 30 mil. ljudi...

U subotu će Zagreb ugostiti skijašku elitu te će se na Sljemenu održati muška i ženska slalom utrka Svjetskog kupa. Nastupit će čak 138 skijašica i skijaša, a utrku će uživo gledati 30 milijuna ljudi

Približavam se cilju, a od buke ne čujem ni spikera. Pogledavam semafor, ali gotovo je nemoguće uopće koncentrirati se. To je nevjerojatno, to ne postoji nigdje drugdje u svijetu! 

Tako su utrke na Sljemenu opisivale Janica Kostelić, Ana Jelušić i Nika Fleiss prije 15-ak godina. Kad su imale priliku skijati pred 20.000 navijača. Svojih navijača. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Nigdje u svijetu slalomska utrka nije pružala takav spektakl, takvu emociju. Ma po tamo nekim talijanskim brdima, na kojima se održava većina utrka Svjetskoga kupa, skupi se koja stotina zaljubljenika, malo mašu zastavicama, pojedu hot dog i - razlaz. Sljeme je nešto drugo. Sljeme je doživljaj, obiteljski izlet, emocija.

Pa i 15-ak godina kasnije, kad hrvatske skijašice ne mogu iznad 40. mjesta, ta je utrka i dalje nešto posebno. Nadomak glavnoga grada, uz bučne navijače i gostoprimstvo kao rijetko gdje. Zagreb se i dalje hvali najvećim nagradnim fondom u Svjetskom kupu, za žensku je utrku 165.000 eura, od čega će pobjednica dobiti 60.000 eura. A navijači za 30 kuna dobiju prijevoz, hranu, piće i navijačku zastavicu. Ma i da vas skijanje uopće ne zanima - isplati se! 

Temperatura će biti između -3 i 4 Celzijeva stupnja, i premda hrvatski skijaši ni ovaj put nisu u glavnim ulogama, Andrea Komšić u subotu (vožnje počinju od 13 i 16 sati), kao i Matej Vidović, Istok Rodeš, Filip Zubčić, Elias i Samuel Kolega te Leon Nikić u nedjelju (12.15 i 15.30 sati) bit će zvijezde šoua. Zbog njih će odjekivati sa Sljemena. 

Organizatori se hvale da će slika sa zagrebačke gore ići uživo do 30 milijuna ljudi, a ukupno putem TV prijenosa i snimki do čak 300 milijuna ljudi. 

Mikaela Shiffrin dolazi po četvrtu krunu, čime bi se izjednačila s rekorderkom Sljemena Marlies Schild. Prva tri puta kruna joj se razbila. Kao i Marcelu Hirscheru lani. I po toj kruni sljemenska je utrka jedinstvena. Još samo da je vlasnici bolje paze...

Najčitaniji članci