Obavijesti

Sport

Komentari 33

Osijek na Moldavce pa Rangers, Hajduku prijete Finci i Bugari

Osijek na Moldavce pa Rangers, Hajduku prijete Finci i Bugari
1

Nakon ždrijeba 1. i 2. pretkola Lige prvaka te 2. pretkola Europske lige za prvake, u Nyonu se ovu srijedu održao ždrijeb za glavnu fazu prve dvije runde kvalifikacija za EL, gdje se natječu Osijek i Hajduk

VIDEO

Nogometaši Osijeka u prvom pretkolu Europske lige igrat će protiv Petrocuba, trećeplasiranog kluba moldavskog prvenstva prošle sezone, a prođe li to igrat će protiv boljeg između Rangersa i Škupija iz Makedonije.

S druge strane Hajduk je slobodan u prvom pretkolu, a u drugom ide na boljeg iz utakmica Ilves Tamperea iz Finske i Slavije iz Sofije odlučeno je na ždrijebu u sjedištu Uefe u Nyonu.

Osijek dobro prošao u prvom pretkolu

Osijek je bio nositelj u ždrijebu prvog pretkola, a prošao je odlično jer je izbjegao mađarski Ferencváros, uvjerljivo najjače ime među nenositeljima svoje skupine 6. Mogao je izvući i albanski Laçi, pobjednika dvoboja između pobjednika preliminarne runde Folgore (San Marino) i Endorgany (Andora) te Banants iz Armenije.

Utakmice se igraju 12. i 19. srpnja. Bijelo-plavi će gostovati u prvoj utakmici na stadionu koji ima kapacitet svega 1000 mjesta, a uzvrat će igrati na Gradskom vrtu. Nakon toga slijede im vjerojatno utakmice sa škotskim Rangersom koji je favorit protiv makedonskog kluba.

Tko je Petrocub?

Okršaji protiv Slavonaca bit će za moldavski klub osnovan 1994. prve europske utakmice u povijesti. U momčadi koja prema Transfermarktu vrijedi 3,95 milijuna eura igraju samo domaći igrači izuzev Kamerunaca, kojih je u sastavu čak pet. Najvrjedniji je pojedinac veznjak Vladimir Ambros (24), koji vrijedi 450.000 eura.

Glavni je trener Moldavac Iurie Osipenco (43), koji je zabilježio dva nastupa za svoju reprezentaciju, ali nije ostvario zapaženiju igračku karijeru.

Moldavsko prvenstvo igra se po sustavu proljeće - jesen i već je odigrana polovica prvenstva, gdje Petrocub nakon 11 kola drži treće mjesto, osam bodova iza Milsamija i 11 iza Šerifa. Već ovu srijedu igra i utakmicu osmine finala nacionalnog kupa protiv Florestija. Bit će, dakle, u prednosti što se tiče natjecateljskih utakmica u nogama...

Trener Osijeka Zoran Zekić ima iskustvo rada u moldavskom nogometu, 2014. bio je trener druge momčadi Šerifa iz Tiraspola, gdje je potom dobio i priliku raditi kao trener prve momčadi u sezoni 2014/15. Osvojio je tada treće mjesto iako je imao isti broj bodova kao prvak Milsami i doprvak Dacia, a Petrocub je te sezone igrao u drugoj moldavskoj ligi, nakon promocije iz treće.

Zekić: Nisam najsretniji ždrijebom

- Nisam baš najsretniji ovakvim ždrijebom. Petrocub je usko povezan sa Šerifom koji je tamošnja nogometna institucija i ima više njegovih igrača kod sebe na posudbi. I trener Lilian Popescu je bio za kormilom Šerifa i to baš nakon moga odlaska. Znam da prakticira čvrsti blok s petoricom igrača odostraga, sigurno je da to neće biti lako probiti. Uostalom, oni su u punom natjecateljskom ritmu, odigrali su već 11 prvenstvenih kola ove sezone, a nedavno su pobijedili i vodeći Šerif na svom terenu - komentirao je Zekić i dodao:

- Poznato je da smo skloni podcjenjivanju protivnika koji dolaze iz takvih zemalja. No ni slučajno ne smijemo imati takav pristup! Oni sigurno imaju dobru momčad koja se također izborila za Europu i treća je po kvaliteti u njihovom ligaškom natjecanju. Znam da domaće utakmice igraju na terenu s umjetnom travom u Hincestiju, ali čujemo od našeg tehničkog direktora Barišića koji je u Nyonu da će se igrati na nacionalnom stadionu u Kišinjevu. Zasad se ne bih upuštao u neke posebne komentare jer sa svojim suradnicima prvo moram detaljnije proučiti suparničku momčad kako bismo napravili pravu pripremu za ono što nas očekuje u dvostrukom ogledu s Petrocubom.

Hajdukovi protivnici: Slavia osvojila bugarski kup

Kad je riječ o mogućim Hajdukovim protivnicima bugarski klub ima skuplju momčad. Po Transfermarktu Slavia vrijedi 4,8 milijuna eura, Ilves 2,7, a Hajduk čak 25 milijuna eura. To su, naravno, vrijednosti momčadi iz prošle sezone i pitanje je još što će koji klub napraviti u ljetnom prijelaznom roku.

U Tampereu uglavnom igraju domaći igrači, Finci, no tu su i dva Kamerunca, po jedan Portugalac, Ganac, Senegalac, a najskuplji igrač procijenjen je na 300.000 eura, veznjak Lauri Ala-Myllymäki. U Europsku ligu plasirali su se trećim mjestom u prvenstvu.

Ni u Slaviji nije puno drugačija situacija. Bugarski klub sezonu je završio na sedmom mjestu i u Europsku ligu plasirao se preko bugarskog kupa koji su osvojili svladavši Levski u finalu. Momčad čine uglavnom bugarski igrači, a najviše po Transfermarktu vrijedi Stefan Velev, defenzivni vezni.

Široki u Sloveniji, Partizan u Crnoj Gori

Bivši igrač Inkera, Zadra, Rijeke, Varteksa i brojnih drugih klubova, Sinjanin Boris Pavić, u prvoj sezoni na klupi Širokog Brijega u europsku će avanturu krenuti protiv Domžala. Prva je utakmica na Pecari, a uzvrat u Sloveniji.

Od ostalih klubova iz okruženja, Željezničar će igrati protiv estonskog kluba Narva Trans, Sarajevo protiv Banantsa iz Armenije, Partizan protiv crnogorskog Rudara iz Pljevlje, a Maribor protiv Partizanija iz Tirane.

I Osijek i Hajduk bili su nositelji u drugom pretkolu. Rijeka će svoga protivnika u trećem pretkolu toga natjecanja doznati naknadno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe