Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
33 komentara

Osim što podiže raspoloženje, navijanje utječe i na bolji seks

Znanstveno je dokazano da su navijači koji posjećuju utakmice i bodre svoje sportaše u zajednici sretniji i optimističniji. Navijači uživaju bolje mentalno zdravlje

Davor Javorović/PIXSELL
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
33 komentara

Gledanje nogometnih utakmica podiže raspoloženje i zbližava prijatelje . Kod navijača, niža je stopa bolesti koje narušavaju duševno zdravlje - depresije i anksioznosti .

Nakon što njihov tim pobijedi, znanstveno je dokazano da su navijači sretniji , bolje raspoloženi , energičniji i optimističniji .

U takvim okolnostima, kod navijača drastično raste razina hormona testosterona , što može pozitivno djelovati na muško zdravlje. Ovaj hormon upravlja i spolnom željom, što vodi do boljeg seksa.  Ovog tipično muškog hormona u manjoj mjeri imaju i žene pa utječe i na njihovu spolnu želju.

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto je dobro navijati?

Gledanje utakmice društveni je događaj. Kada se skupi 'ekipa', dobije se osjećaj pripadnosti grupi . Ako vaš tim ili sportaš pobijede, osjećat ćete se sretnije i moćnije . Ako izgube, poistovjetiti ćete se s njima i utjehu ćete pronaći u društvu . Osjećaj pripadnosti ima veliki učinak na emocionalno zdravlje.  Psihologinja Julianne Holt-Lunstad istaknula je da prijatelji i druženja povećavaju otpornost na krvožilne bolesti.

Istraživanja pokazuju da slušanje i gledanje utakmica stimuliraju mozak . Pri praćenju sportskih prijenosa aktivira se veći dio mozga nego tijekom gledanja uobičajenoga televizijskog programa, a pritom se čak poboljšavaju neke mentalne funkcije .

Naši partneri pišu
Message