Obavijesti

Sport

Komentari 1

Osvojio i NBA i NCAA, u Italiji dobio pedalu nakon pola godine

Osvojio i NBA i NCAA, u Italiji dobio pedalu nakon pola godine
1

Presretni Talijani bili su sigurni da će im otkriti tajne košarke, da ih čeka spektakl i niska pobjeda. Kad ono u ukupno 24 utakmice 19 poraza, a u Eurokupu je Fiat Larryja Browna - izgubio svih 10 utakmica!

VIDEO

Trenutačna adaptacija Luke Dončića na NBA je raritet, prijelaz iz europske u američku košarku inače je sve samo ne lagan i brz. A ni migracija u suprotnom smjeru nije uvijek glatka.

Larry Brown je mega-iskusni američki stručnjak, 78-godišnji trener sa jedinstveno vrhunskim životopisom: jedini u povijesti košarke koji je osvojio i profesionalni NBA naslov (2004. sa Pistonsima) i sveučilišnu NCAA titulu (1988. sa Kansasom). Još prije šest godina Coach Brown primljen je i u košarkašku Kuću slavnih. NBA prvak, sveučilišni prvak, hall-of-famer...

I, što se takvom hodajućem spomeniku basketa dogodi kad dođe Europljane učiti košarci? Dobije 'pedalu' nakon pola godine.

Europski skor: 0%

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Brown je u lipnju prihvatio poziv iz Italije, otišao u Torino preuzeti momčad Fiata. Presretni Talijani bili su sigurni da će im otkriti tajne košarke, da ih čeka spektakl i niska pobjeda.

Što su dobili? U ukupno 24 utakmice 19 poraza, a u Eurokupu je Fiat Larryja Browna - izgubio svih 10 utakmica! Nula pobjeda je opasno dizalo živac svima, ali publika je imala respekta prema ugledu i godinama slavnog trenera. Do prije dva dana. Kad je u Torino došao Sidigas Avellino pa uredno i lagano riješio Fiata sa 96:79 dvorana se tresla od zvižduka, a Uprava se Brownu na svemu učinjenom zahvalila stiskom ruke i očekivanim otkazom.

Legenda koja je u karijeri trenirala Denver Nuggets (1974-79), New Jersey Nets (1981-83), San Antonio Spurs (1988-92), Los Angeles Clippers (1992-93), Indiana Pacers (1993-97), Philadelphia 76ers (1997-2003), Detroit Pistons (2003-05), NY Knicks (2005-06) i Charlotte Hornets (2008-10) u Europi nije izdržala ni šest mjeseci.

Instagram i tenisice

NBA je vjerojatno najatraktivnije sportsko natjecanje na svijetu, a košarka je univerzalna, planetarna strast, ali paradigme košarke u Europi i Americi imaju brojne temeljne razlike. Europski igrači svakom novom sezonom sve više smanjuju razliku u kvaliteti. Karizmatični vlasnik Dallas, Marc Cuban, neki dan je podvukao:

- Gledam našeg Dončića i mislim si... Bilo bi bolje da mi naše klince šaljemo da odrastaju u Sloveniji. Tamo se mlade sportaše očigledno uči pravim vrijednostima, a ne kao kod nas u SAD gdje je uz lovu najvažnije koje tenisice imaš i čija će slika skupiti više lajkova na Instagramu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov