Obavijesti

Sport

Komentari 5

Otplesao do reprezentacije: 'U Barci mi je mentor Ante Tomić'

Otplesao do reprezentacije: 'U Barci mi je mentor Ante Tomić'
1

STIŽE LUKA ŠAMANIĆ Sin Marka Šamanića, nekadašnjega košarkaša Cibone i Zadra, sa 17 godina igra za drugu momčad Barcelone, a izbornik Ivica Skelin uvrstio ga je na svoj širi popis

VIDEO

Hrvatska košarka ne mora se brinuti za nove talente. Jedan od najvećih u svojem godištu u Europi je Luka Šamanić (17). I sad je dobio poziv u seniorsku reprezentaciju.

- Ma nema što nisam trenirao kao klinac, nogomet, rukomet, judo, tenis... - javio nam se iz Barcelone Luka, koji u konačnici nije mogao pobjeći od gena oca Marka, koji je također bio košarkaš. Igrao je za Cibonu, Zadar, Kvarner...

- Najozbiljnije sam trenirao nogomet, od četvrte do 11. godine. Igrao sam sve pozicije, no najviše u veznom redu. Jesam, bio sam prilično dobar. I najviši od svih nogometaša. Nije mi to smetalo, bio sam brz i mogao sam trčati - rekao je Luka.

Pri kraju nogometne karijere krenuo je na košarku, no nastavio je raditi na motorici. Pola godine plesao je breakdance.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nije to trajalo dugo, ali barem sam nešto naučio. Nisam se ipak nikada dovoljno oslobodio da bih plesao na ulici pred ljudima - kaže Luka.

I tad je zapravo počela njegova košarkaška karijera. Prošlog ljeta KK Zagreb zamijenio je Barcelonom. Imao je samo 16 godina.

- Sad mi nije žao što sam se odlučio za nogomet, no s 11 mi nije bilo lako. Barcelona? Tu sam u La Masiji, u kojoj su se nogometno školovali Messi, Xavi, Iniesta... Nisam upoznao Messija, no odem na utakmice Barcelone. Baš sam bio na onoj kad su okrenuli protiv PSG-a, a redovit sam gost i na El Clasicu - rekao je Šamanić.

Ove sezone počeo je igrati i za Barcelonu B u drugoj španjolskoj ligi.

- Ne igram puno, no to sam i očekivao, ipak su tamo dečki stariji i po dvije godine. Meni nedostaje mišića i kila. Nije lako, ali moj je zadatak biti uporan, raditi i biti strpljiv - kaže Luka, koji je prošlo ljeto u Barcelonu došao sam.

- Ne, roditelji nisu išli sa mnom. Bilo je na početku teško, no naučio sam vrlo dobro španjolski jezik, a u klubu je i Ante Tomić, koji mi je svojevrsni mentor - istaknuo je Šamanić.

Igra na poziciji krilnog centra, na poziciji na kojoj Hrvatska ima Šarića, Bendera, Arapovića...

- Znam to, međutim nije me uopće strah. Jaka konkurencija najbolje mi je gorivo - kaže Luka, koji je ovog proljeća tijekom Final Foura Eurolige pobijedio u zakucavanju u konkurenciji juniorskih igrača.

- Volim zakucavati, ali ne patim na to, nije to nešto što će mi osigurati mjesto u momčadi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram