Obavijesti

Sport

Komentari 3

Ovaj čovjek stoji iza čudesnog niza pobjeda braće Sinković

Ovaj čovjek stoji iza čudesnog niza pobjeda braće Sinković
5

Da nam Nikola Bralić nije trener, brat Martin i ja nikad ne bismo osvojili toliko medalja, priznao je Valent Sinković i otkrio zašto je s bratom Martinom u dvojcu toliko dominantan u dvojcu bez kormilara

VIDEO

Valent Sinković rodio se 2. kolovoza 1988., a njegov brat Martin 15 je mjeseci mlađi (10. studenog 1989.). Obojica su rođeni i odrasli u Zagrebu, gdje su strpljivo trenirali na jarunskom jezeru. A brojnih uspjeha ne bi bilo bez njihova trenera, čudesnog Nikole Bralića.

Bralić je rođen u Prisoju kraj Dicma, trenirao je nogomet, karate i veslanje. Diplomirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, gdje je godinama bio vanjski suradnik, demonstrator na fiziologiji i predavač tehnike veslanja.

- Sve sam podredio veslanju, na godišnjem odmoru nisam bio 15 godina - rekao je Bralić, o čijem je režimu treninga najbolje posvjedočio stariji brat Sinković.

- Ako pljušti kiša ili je snježna oluja, on će uvijek sjesti na svoj bicikl i pratiti nas uz stazu. To gotovo nitko ne radi. Da nam Bralić nije trener, brat Martin i ja nikad ne bismo osvojili toliko medalja - rekao je Valent.

Bralić, proglašen najboljim svjetskim veslačkim trenerom prošle godine, na svaki je mogući način pokušao pridonijeti uspjehu braće Sinković.

- Imam asa u rukavu, radim na novom zaveslaju. Kad neću imati ideju kako biti bolji, onda ću se i umiroviti - rekao je trener zlatne veslačke braće.

- Na jednom treningu prođemo veslajući i po 20 i više kilometara. Intenzitet i snaga ovise o periodu priprema. Sada su treninzi u punoj snazi, posljednjih tjedan dana smanjujemo intenzitet i brusimo tehniku. Ujutro smo na vodi, popodne treninzi snage: ili trčanje ili bicikl ili teretana - rekao je Martin Sinković.

Niz nepobjedivosti Sinkovića traje više od tri godine. Zajedno su, s Damirom Martinom i Davidom Šainom u četvercu, osvojili zlata na SP-ima 2010. i 2013. srebro na OI 2012., EP-u 2010. i broncu na EP-u 2011., a u dvojcu bez kormilara redaju samo zlata: dva svjetska (2014., 2015.) te jedno europsko (2012.).

- Posljednji put nismo bili prvi 2. lipnja 2013. Bili smo šesti na EP-u jer nam je zapelo veslo. Tada smo još veslali u četvercu - kaže Valent.

Premda su osvojili sve što se osvojiti da, Martin i Valent i dalje sami nose čamac u vodu, iz vode te ga sami peru.

- Velike reprezentacije imaju ljude koji to rade. Veslači moraju samo veslati. Mi smo od malih nogu naučeni da sami sve radimo, bilo bi mi čudno da netko umjesto mene nosi čamac i pere ga, da me sve čeka na gotovo. Uostalom, mi to najbolje radimo - nasmijao se Valent.

Priča je to o timu kakav uistinu zaslužuje sam vrh Olimpa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta
POI RIO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta

Australski paraolimpijac Dylan Aclott osvojio je zlatnu medalju u tenisu u paru sa sunarodnjakom Heathom Davidsonom. Prije osam godina u Pekingu je uzeo zlato u košarci...

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje
POI

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje

Mirjanja je odigrala fantastičan meč i Kineskinja je bila izbezumljena. Bilo mi je super zabavno gledati kako je za vrijeme 'time-outa' cijela kineska klupa bila u drami, rekla je Sandra Paović
Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo
POI RIO

Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo

NIJE IŠLO Branimir Budetić s hicem od 59.33 metara iz pete serije ostao je korak do brončane medalje u Riju, za koju mu je nedostajalo metar i 27 centimetara...