Obavijesti

Sport

Komentari 40

Özil nije jedini: Romelu Lukaku se isto požalio na rasizam...

Özil nije jedini: Romelu Lukaku se isto požalio na rasizam...
1

Ozil nije jedini nogometaš koji smatra kako zbog svog porijekla ima problema .Jedan od najboljih belgijskih igrača na nedavnom World Cupu u Rusiji Romelu Lukaku je otkrio kako je prolazio kroz slične probleme...

VIDEO

Odlazak Mesuta Özila iz njemačke nogometne reprezentacije zbog "rasizma i nepoštovanja" izazvao je burne reakcije u Njemačkoj, ali i u Europi. Rasprava koja je počela zajedničkom fotografijom Mesuta Özila i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana ubrzo se pretvorila se u raspravu o neprijateljstvu prema strancima.

"Nekada sam za reprezentaciju igrao s ponosom, ali to više nije slučaj. Ne poštuju se moji turski korijeni," kazao je Özil dodavši: "Nijemac sam kad pobijedimo, a imigrant kad izgubimo".

U ispitivanju koje je proveo t-online.de 49,7 posto ispitanika je stalo na Özilovu stranu smatrajući kako bi predsjednik Njemačkog nogometnog saveza Reinhard Grindel trebao podnijeti ostavku. Protiv Özila se izjasnilo 36,6 posto ispitanih, dok je 13 posto neodlučno.

Predsjednik Bayerna Uli Hoeness bez milosti je opleo po Özilu poručivši kako je njegov odlazak dobra vijest za reprezentaciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Özil je godinama bio duh, a sada se skriva iza fotografije. Godinama je igrao us**no. Ovo što se događa s nogometom u našoj reprezentaciji je katastrofa. Moramo se vratiti sportu, a sa sportskog gledišta Özil nema što raditi u reprezentaciji", izjavio je Hoeness za Sport Bild.

Njemački nogometaši oprezniji su s izjavama. Većina ih se nije niti oglasila, dok su Jerome Boateng, Julian Draxler, Antonio Rudiger... na društvenim medijima objavili "samo" hvala Özilu za godine provedene u reprezentaciji. Oglasila se i Kick It Out organizacija koja se bori protiv rasizma i diskriminacije u nogometu.

- Nažalost, crni igrači u Engleskoj, Francuskoj i šire, bili su tretirani slično dugo vremena premda je imigracija pretvorila suvremeni život i moderni nogomet na bolje.

Özil nije jedini nogometaš koji smatra kako zbog svog porijekla ima problema .Jedan od najboljih belgijskih igrača na nedavnom World Cupu u Rusiji Romelu Lukaku je prošlog mjeseca na medijskoj platformi "Player's Tribune" otkrio kako je prolazio kroz slične probleme.

- Kada sam igrao dobro bio sam 'belgijski napadač', no kada bi igrao loše bio sam napadač koji potječe iz Konga - rekao je igrač Manchester United.

Napadač francuske reprezentacije i Real Madrida Karim Benzema, koji je porijeklom iz Alžira, tvrdi isto što i Özil.

"Kada zabijem gol onda sam Francuz, a ako ne onda sam Arap," izjavio je Benzema još 2011.

Posljednji sličan slučaj zabilježen je za vrijeme SP-a u Rusiji kada se na udaru 'hejtera' našao švedski reprezentativac Jimmy Durmaz koji je porijeklom Sirijac. Durmaz je postao meta rasističkih uvreda nakon poraza od Njemačke (1-2) u susretu 2. kola F skupine svjetskog prvenstva. Veznjak Toulousea je u sudačkoj nadoknadi napravio prekršaj nakon kojeg je Njemačka golom Tonija Kroosa stigla do pobjede.

Durmaz je nakon utakmice bio meta švedske javnosti, a dobio je i niz prijetnji smrću te rasističke komentare zbog svog porijekla.

- Ne možemo tolerirati da neki igrač bude izložen prijetnjama i uvredama. To je posve neprihvatljivo - kazao je glavni tajnik Švedskog nogometnog saveza Hakan Sjostrand poručivši kako su prijetnje prijavljene policiji. Prema pisanju švedskih medija igrači su se ujedinili oko Durmaza i na taj način su mu željeli pokazati podršku.

- Sada mi se to dogodilo, ali isto se dogodilo i mnogim drugima u Švedskoj. Važno je da pretvorimo stvar u pozitivan smjer i pokrenemo raspravu o ovom pitanju -  kazao je Durmaz.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener