Obavijesti

Sport

Komentari 7

Pakao malih turnira: Svaki 7. tenisač zna za - namještanja

Pakao malih turnira: Svaki 7. tenisač zna za - namještanja
1

Tenis nisu Rafa i Roger, tenis su tisuće igrača koji muče muku kako bi zaradili tek toliko da plate smještaj i hranu. Tenis je Fabiano de Paula, koji je 2015. bio 208. tenisač svijeta, a živio je sa suprugom u favelama Rija

VIDEO

Od 3200 tenisača čak 464 tvrdi da iz prve ruke zna za namještene mečeve. Ili, od 2009. do 2017., od mečeva koji su pod sumnjom da su namješteni, čak 83 posto bili su tenisači a ne tenisačice. Ovo su samo neki od zastrašujućih podataka koje su iznijeli istražitelji.

Roger Federer i Rafael Nadal. Raskoš, bogatstvo, talent, samo su neke asocijacije na ova dva teniska velikana. No tenis nisu njih dvojica, tenis su tisuće i tisuće igrača koji muče muku kako bi zaradili tek toliko da plate smještaj i hranu.

Tenis je Fabiano de Paula, koji je 2015. bio 208. tenisač svijeta, a živio je sa suprugom u favelama Rio de Janeira. Nije imao novca za preseljenje u neki iole bolji stan. U takvoj, beznadnoj situaciji, mnogi od njih odlučuju se na ono što nisu ni zamišljali kad su prvi put uzeli reket.

Namještanje. Svijet futuresa i challengera, turnira s malim nagradnim fondovima, iskusio je Hrvat Dino Marcan. Vrlo dobro zna pakao kroz koji prolaze tenisači.

Nagrada od 36,48 eura

Iskusio je sve ono o čemu gledatelji i obožavatelji tenisa nemaju pojma.

- Tvoje ime je dostupno u ponudi svake kladionice na svijetu i, kad netko na tebi izgubi novac, dobivaš prijeteće poruke u inbox. Takve gadarije kakve tenisači i tenisačice dobivaju u porukama, vjerujte mi, ne želite nikad pročitati - napisao je Dino Marcan za Telesport.

- Često se sjetim svoje situacije iz 2014. Nakon što sam 2013. proveo na challengerima plasman mi je pao ispod 400. mjesta i trebao sam promjenu. Sav novac uložio sam u novu trenersku ekipu. U travnju 2014. odlučio sam sa zadnjih 300 eura otići na turneju od četiri turnira. Futures na Sardiniji, dva challengera na sjeveru Italije i challenger u Tunisu. Aviokarte sam kupio, a računao sam da ću novcem od nagrada s turnira pokrpati usputne troškove. Na Sardiniji sam izgubio u prvom kolu singla i parova. Došavši po ‘prize money’, saznao sam da mi je supervizor na futuresu četiri mjeseca ranije u Hrvatskoj zalijepio kaznu, iako mi je tad rekao da nisam kažnjen. Račun za ‘prize money’ koji sam dobio na Sardiniji bio je 36,48 eura - napisao je Marcan.

Nažalost, mnogi izlaz vide jedino u namještanju.

Prema podacima Johna Nilssona iz Betfaira, na godinu se namjesti 50 teniskih mečeva. Na listi osumnjičenika prednjače Talijani. Od 41 osumnjičenog 12 je talijanskih tenisača, više od četvrtine, što je dovoljno za sumnju da je centar kladioničarske mafije negdje u Italiji.

Na udaru kladiteljske mafije našao se i Zagreb Indoors. Na jednom meču na tom turniru u sat vremena kladitelji su zaradili 16 milijuna eura! Bilo je to 2009. godine.

- Primio sam čudan mail! U njemu je pisalo na hrvatskom jeziku da “će mi ovo biti zadnji ATP turnir“. Moram priznati da sam se zabrinuo za sebe - rekao je tada Branko Horvat, direktor zagrebačkog ATP turnira, koji se tresao od nervoze.

- Ovo je nevjerojatno što mi se događa. To je sve povezano s ovim iznenađujućim rezultatima na Indoorsu. Na to direktor turnira jednostavno ne može utjecati jer svakom je u interesu da mu glavne zvijezde što dalje traju u turniru. Jako sam uplašen zbog ovog - rekao je tada Horvat.

Na godinu se u kladionici ponudi 60.000 mečeva.

Čuo je i Mario Ančić

- Klađenje je najveći problem našeg sporta. U opasnosti je kredibilitet tenisa kod gledatelja i sponzora. Tenis je individualan sport i naravno da postoje sumnje. Nikad mi nitko nije prišao s takvim prijedlogom, ali kad sam bio u Sankt Peterburgu, čuo sam da se to događa - rekao je Mario Ančić.

1. Čak tri na dan

Od listopada 2017. pa do siječnja 2018. dva-tri teniska meča na dan bila su pod sumnjom da su namještena. Riječ je većinom o futuresima i challengerima.

2. Mali dio ima novac

Samo prvih 250 tenisačica i 350 tenisača zarade dovoljno da pokriju troškove. Ostalih 15.000 tenisača nema novca i neki od njih jedini izlaz iz te situacije vide kroz namještanje vlastitih mečeva.

3. Livescore

Dok se mečevi na challengerima nisu pratili uživo, pod sumnjom su bila tri meča na godinu. Poslije 2012. ima čak 240 sumnjivih mečeva na godinu.

4. Sve veći broj mečeva

Prije tri godine u ponudi je bilo 40.000 mečeva na godinu, prošle godine ponuda je porasla na 60.000 susreta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'
RIJETKO POJAVLJIVANJE U JAVNOSTI

Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'

Davor Šuker, bivši hrvatski nogometni reprezentativac i predsjednik HNS-a, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, bio je u utorak u Livnu, očevu rodnom kraju, gdje je posjetio stadion Zgona i oduševio se radom kluba