Obavijesti

Sport

Komentari 40

Pantić: Hrvati su već napravili čudo, ali bi volio da budu prvaci

Pantić: Hrvati su već napravili čudo, ali bi volio da budu prvaci
1

Pantić je naglasio kako "Hrvati imaju motiv više", jer su ih upravo Francuzi eliminirali u polufinalu Svjetskog prvenstva prije dva desetljeća. Dodaje kako bi volio da Hrvatska osvojio naslov Svjetskog prvaka...

VIDEO

Volio bih da Hrvatska bude svjetski prvak, ali i ovo što su do sada uradili je - čudo, izjavio je uoči finala Hrvatska-Francuska u Moskvi  ugledni srbijanski sportski novinar i tv-komentator Milojko Pantić, koji se prethodnih dana našao na meti dijela javnosti i medija u Srbiji zbog svojih stajališta o navijanju za hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

- Nisam veći Hrvat od Hrvata, ali je moje ljudsko pravo da se opredijelim za koga ću navijati - izjavio je Pantić u intervjuu agenciji FoNet.

Govoreći o finalnoj utakmici Francuske i Hrvatske, Pantić je naglasio kako "Hrvati imaju motiv više", jer su ih upravo Francuzi eliminirali u polufinalu Svjetskog prvenstva prije dva desetljeća. Pantić kaže kako bi volio da Hrvatska bude svjetski prvak, uz ocjenu kako je "i ovo što su do sada uradili - čudo".

Pantić je, komentirajući preplitanje politike i sporta, naglasio kako se za 50 godina svoje novinarske karijere "ne sjeća da je ikada ovako bilo", ocijenivši da se u Srbiji Svjetsko nogometno prvenstvo "pretvorilo u sve, osim u sport". U povodu burnih i negativnih reagiranje u Srbiji na njegovu izjavu HRT-u, Pantić je ocijenio "potpuno lažnom i izmišljenom" dilemu za koga navijati, rekavši kako je cilj takvih komentara "prikriti neuspjehe reprezentacije (Srbije) u nogometu".

Pantić drži da je regija, "raspadom one velike države (SFRJ), utonula u tamnu noć sa nesanicom", te da su taj "mrak napravili kleronacionalisti i fašisti svih boja i religija u Jugoslaviji i uveli nas, iz jednog civiliziranog društva, ne u plemensko, nego u pećinsko".

Upitan kako vidi to da, s jedne strane, Srbija pregovara s Europskom unijom (EU), dok na drugoj, proteklih tjedana navijanje djeluje kao nastavak rata drugim sredstvima, Pantić je odgovorio ocjenom da su i danas na vlasti ljudi "koji su izazvali rat... doveli do odcjepljenja Kosova i koji su izolirali Srbiju".

 - Čak moji najbolji prijatelji nisu htjeli čuti objašnjenje što je građanska Srbija. To je ona Srbija koja je shvatila da je u svijetu odavno teorija krvi i tla zamijenjena teorijom ljudskih prava i sloboda".

- To su građani Srbije koji se bore za ljudska prava i slobode, a ne za teritorije - precizirao je Pantić svoje viđenje građanske Srbije.

Pantić inzistira da su tenzije u javnosti i medijima u svezi navijanja za Hrvatsku na SP u Rusiji, u kojoj je dio političke javnosti uvrijedio čak i najboljeg srpskog tenisača Novaka Đokovića,  samo pokušaj da se "zamaskira neuspjeh" aktualne politike u Srbiji.

Ta politika je, po ocjeni Pantića, i dovela do tenzija "da pričamo o tome tko navija za Hrvatsku, Rusiju, Englesku ili Francusku, a da ne pričamo o tome: što ste vi, gospodo, uradili na Svjetskom prvenstvu u ime Srbije".

Uspoređujući Srbiju kao državu i njezin nogomet, Pantić za agenciju FoNet kaže kako su "sportaši jedan potpuno drugi svijet", te da bi "Srbija bila prava država kada bi ličila na njezine sportaše".

Kritizirajući tretman nogometa kao najpopularnijeg sporta, Pantić kaže kako oni koji su u Srbiji "zarobili državu", zlouporabe prenose i na nogomet.

- Postoji pravilo svetog trojstva u nogometu koje su izmislili Englezi, a čine ga vodstvo, struka i nogometaši. Vodstvo bira tim stručnjaka, a tim stručnjaka napravi tim od 11 nogometaša - obrazložio je Pantić.

Uspjeh reprezentacije Hrvatske na SP u Rusiji ugledni srbijanski sportski komentator objasnio činjenicom da se hrvatska predsjednica ne miješa u struku i nogomet, naglašavajući kako "hrvatski nogomet bira svog predsjednika, izbornika državnog tima i tim, a da to tamo (u Hrvatskoj) ne čine predsjednik države ili premijer".

Pantić je istodobno ukazao na ponašanje većine političara na Balkanu koji se pokušavaju promovirati kroz uspjehe sportaša, aludirajući na pjevanje hrvatske predsjednice u svlačionici.

- Zamislite jednog državnika Europe 20. stoljeća, od Churchilla, De Gaulla, Sandra Pertinija, pa i Josipa Broza, da uđu u svlačionice i čestitaju igračima ili da komentiraju neki TV prijenos utakmice - rekao je Pantić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!
NAKON VIDEA 'SLAVA UKRAJINI'

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!

Hrvati su me oduševili igrom. Svi su mislili da će ih Englezi pobijediti, ali oni su ih bez problema prošli. No zbog poteza Vide i Vukojevića bili smo jako ljuti, otkrio je Artem Dzjuba

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...
GURNUO JE I - SEBE

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...

Došao sam u Rusiju po svjetski naslov i odlazim s njim! Programirao sam sebe da ga osvojim! I nije to arogancija već samopouzdanje, kaže Mbappé, najbolji mladi igrač Mundijala u Rusiji
Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta
'KAD SAM JA REKAO TKO DA IGRA?!'

Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta

U knjizi novinara Ariela Senosiaina opisana je brutalna svađa izbornika Jorgea Sampaolija i argentinskih igrača, koje je predvodio Leo Messi, nakon poraza od Hrvatske