Obavijesti

Sport

Komentari 122

Pep potrošio 868 milijuna eura, a LP nema još od 2011. godine

Pep potrošio 868 milijuna eura, a LP nema još od 2011. godine
1

Manchester City pobijedio je Tottenham 4-3, ali to nije bilo dovoljno jer su Spursi zabili više golova u gostima. Guardiolu je pobijedio Mauricio Pochettino koji ove sezone na pojačanja nije potrošio ni centa

VIDEO

Guardiola je bar na minutu bio u polufinalu Lige prvaka još od sezone 15/16 kad ga je tamo porazio Atletico Madrid. Te su iste sezone posljednji put u polufinalu bili i 'građani' kad su pod vodstvom Manuela Pellegrinija 'za gol' ispali od Real Madrida.

Champions League Quarter Final Second Leg - Manchester City v Tottenham Hotspur

Guardiola svakoj momčadi udahne prepoznatljivi stil igre i pretvori ih u napadački stroj koji melje. Melje većinu sezone, ali i njegov stroj se u nekim slučajevima 'začepi'. Popravci su svake godine sve skuplji, a njegov stroj ne izdiže se više od europskog prosjeka. Najbolji je u engleskom dvorištu, ali nikako da postane najbolji i na engleskoj razini.

Pokazao tko je gazda u Njemačkoj, ali u Europi samo do polufinala

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, krenimo redom.U sezoni 10/11 Guardiola je osvojio Ligu prvaka s Barcelonom, a sezonu nakon toga je s 'blaugranom' u La ligi završio drugi, ali je osvojio Kup kralja. U sezoni 11/12 potrošio je 60 milijuna eura, dok je za prodaju svojih igrača dobio 45 milijuna eura pa se tih 15 milijuna minusa nekako mogu prešutjeti.

U sezoni 12/13 je pauzirao i učio njemački kako bi preuzeo giganta iz Münchena. Ni u Njemačkoj nije značajnije trošio, po dolasku je na pojačanja dao 60 milijuna eura, dok je klub od prodaje inkasirao 40 milijuna. Dvadesetak milijuna eura minusa za domaći Kup i prvenstvo, ali ispadanje bez zabijenog gola u polufinalu (1-0, 0-4) od madridskog Reala.

FC Bayern Munich vs Manchester City

Sezona 14/15 je prošla za nijansu slabije jer je ostao bez pokala Kupa. U ligi su bili prvi, na igrače je potrošio 53 milijuna eura, a za svoje igrače dobio 49 milijuna. Svoju njemačku avanturu završio je još jednim polufinalom Lige prvaka, osvojenom Bundesligom i Kupom. Te je sezone dao nešto više za pojačanja - 89 milijuna eura platio je dolazak Vidala, Coste i ekipe dok je 'nepotrebne' igrače prodao za 33 milijuna.

Kad se podvuče crta, Pep je u tri godine u Bayernu potrošio 202 milijuna eura, dok je u kasu spremio 132 milijuna. To je čistih sedamdeset milijuna eura 'minusa' za tri polufinala Lige prvaka, dvije Bundeslige i dva trofeja njemačkog Kupa.

Englesku avanturu započeo 'razočarenjem', ali od Cityja je stvorio napadačku silu

Nakon Mancinija i Pellegrinija, kormilo 'građana' preuzeo je veliki Pep. Šeik Mansour je doveo u tom trenutku najboljeg (ili najrazvikanijeg?) trenera koji mu je u premijernoj sezoni iz džepa izbio 213 milijuna eura za sezonu bez trofeja. U Premiershipu je završio treći, Ligu prvaka napustio je u šesnaestini finala, u EFL kupu ispao je u četvrtoj rundi, a u FA kupu je natjecanje završio u polufinalu. 

Pripisat ćemo to sezoni 'aklimatizacije' na engleski nogomet, usput budi rečeno City je u svoju blagajnu od transfera spremio 'malenih' 35 milijuna eura. Nakon zagrijavanja, Pepov stroj je bez puno muke promarširao kroz Premiership sa 100 osvojenih bodova i EFL kupom. Daleko je to bilo od savršene sezone jer su ispali u petoj rundi FA kupa, dok je na u Ligi prvaka ispao u četvrtfinalu.

Te je sezone Pep dobro peglao karticu šeika Masoura. Doveo je Laportea, Mendyja, Bernarda Silvu, Edersona i ostatak nove družine za nevjerojatnih 318 milijuna eura. Doduše, spremio je 92 milijuna u plavu blagajnu, ali 226 milijuna eura otišlo je u fond za budućnost.

Cardiff City v Manchester City - Emirates FA Cup - Fourth Round - Cardiff City Stadium

Treća sezona, očekivanja na vrhuncu. Sve kladionice daju Cityju ulogu favorita i u Ligi prvaka i u Premiershipu. 'Ma pregazit će to Pep' uz krilaticu Liverpoolovih navijača kako će 'nadolazeća sezona biti ta'. Potrošilo se dodatnih 77 milijuna eura, nek se nađe. City je od prvog kola izgledao goropadno u Engleskoj, dok su ipak u Europi bili nekako povučeni. 

Kao da se Guardiolina momčad nije mogla u potpunosti opustiti u najvećem europskom natjecanju, ali opet su nekako uspjeli proći. Došli su i do polufinala, ali tamo su ispali od Tottenhama nakon par spornih situacija i uključivanja VAR-a. Još 'ratuju na dva fronta' - u ligi imaju dva boda manje (83), ali i utakmicu manje od vodećeg Liverpoola, u finalu FA kupa čekaju Watford, dok su trofej Carabao kupa već stavili u vitrinu s trofejima. 

Trka za Premiership se nastavlja, a priliku za svojevrsni revanš Tottenhamu imaju već ove subote od 13:30 na Etihadu u Premierligi. Nakon toga ih čeka United u gostima, a moglo bi tu biti puno problema nakon velikog emocionalnog pada.

Osam godina bez finala Lige prvaka i 510 milijuna eura 'čistog minusa'

Daleko od toga da Josep Guardiola nije stručnjak svoje vrste koji će od svake momčadi napraviti 'stroj koji melje'. Osvojio je nakon zadnjeg 'uhatog trofeja' još 15 titula s tri kluba. Njegov je životopis i više nego respektabilan, ali opet mu fali onaj najveći iskorak. Nakon zadnjeg trofeja Lige prvaka potrošio je na pojačanja 868 milijuna eura, dok je od prodaje zaradio 358 milijuna erua što nas ostavlja s 510 milijuna eura 'minusa'.

Champions League Quarter Final Second Leg - Manchester City v Tottenham Hotspur

Na europski iskorak će morati pričekati bar još jednu sezonu, a vjerojatno i potrošiti pokoji milijun. Na klupi 'građana' veliki je faktor u njegovom ispadanju imala i 'sportska sreća' jer se ne može reći da je Pep previše pogriješio. Nekoliko individualnih greški poremetilo je 'savršeni sustav', a Guardiola je doživio novi slom živaca.

No primirio se i zna da u će sljedeće sezone ubaciti svoj posljednji kredit u 'europski fliper'. Njegov stroj će na novom 'tuningu' dobiti i još poneki novi dio i mogao bi opet promarširati Engleskom kao i u sezoni 17/18, ali za europski iskorak, e to je pitanje...

 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram