Obavijesti

Sport

Komentari 25

'Pešalov glumi socijalni slučaj, a mjesečno zaradi 15.000 kn'

'Pešalov glumi socijalni slučaj, a mjesečno zaradi 15.000 kn'
5

Zašto se nitko ne pita zašto su ga Bugari izbacili iz dvorane? Bez obzira na to što je bio veliki sportaš i olimpijski pobjednik, nećemo mu dozvoliti da pljuje po nama, kaže izbornik reprezentacije u dizanju utega Čavka

VIDEO

S obzirom na sve lijepo što se dogodilo tijekom i nakon Europskog prvenstva u dizanju utega u Splitu, ali i ružnu prepisku putem medija s Nikolajem Pešalovim i Ivom Zorajom, predsjednik Saveza Damjan Krklec i izbornik Boško Čavka odlučili su press konferenciju podijeliti u dva dijela.

U prvom dijelu Krklec je naglasio kako je samo prvenstvo donijelo veliku promociju gradu, županiji i državi, kako je ostvareno preko 4000 noćenja, TV slika otišla je u 90 država za preko 750 milijuna gledatelja, te kako su natjecatelji i federacija bili toliko oduševljeni organizacijom da su se neki već sada najavili na pripreme, a postoji mogućnost i da Split dobije organizaciju Svjetskog prvenstva u dizanju utega 2019. godine, koje bi ujedno bilo i izlučno za OI 2020 u Tokiju. Na koncu, najvažnije, u Splitu je oboren i svjetski rekord u superteškoj kategoriji, što će zauvijek ostati upisano u povijesnim knjigama europskih dizačkih prvenstava.

Nakon ugodnog, slijedio je neugodniji dio presS konferencije, tijekom kojeg su se Krklec i Čavka osvrnuli na napade bivšeg predsjednika saveza Ive Zoraje i legendarnog dizača Nikolaja Pešalova.

- Ukratko, Zoraja na čelu saveza nije radio ništa. Kad sam preuzeo savez, zatekao sam porazno stanje, a nije mi predao ni dokumentaciju. Nikad se nije pojavljivao na skupštinama, na IO, na nacionalnim prvenstvima, što vam mogu posvjedočiti Amar Musić, Silvio Bijelić i Ivica Brešković koji su nazočni - počeo je Krklec i nastavio:

- Čim smo sredili poslovanje saveza, počele su njegove prozivke i vrijeđanja. Tražio je 300.000 kuna koje mu navodno savez duguje iako za to ne postoji pisani trag u poslovnim knjigama - kazao je Krklec i predočio izliste SMS poruka u kojima mu netko, a on tvrdi da je to Zorajin broj, prijeti i vrijeđa ga na najvulgarniji način.

Da se Zoraja nije pojavljivao na natjecanjima potvrdili su Musić i Bijelić, nakon čega je Krklec otvorio temu Pešalov.

- Njegova karijera je neupitna, kapa mu do poda, takvoga sportaša je čast poznavati. Svaka mu čast za sve njegove rezultate. A što se tiče pozivnice za otvaranje EP-a, pozivnica mu je poslana na njegovu adresu Mosećka 52 u Splitu, baš kao i 350 drugih pozivnica. I skoro svi su došli, a zašto se on nije pojavio, ne znam? Znam samo da je savez bio jako korektan prema njemu te da smo zakinuli naše dizače za opremu i pripreme, da bi podmirili dug od 80.000 kuna koliko je imao za neplaćenu stanarinu, komunalije, režije, pričuvu... Stalno se poziva na to da je on socijalni slučaj, ali ako netko ima mjesečno 15.000 kuna, onda po meni nije socijalni slučaj. Predsjednik Bugarskog saveza potvrdio nam je da Pešalov ima 1200 eura mjesečno od njih, a ima i 5500 kuna od Hrvatske. Sada mu ide i 5790 kuna doživotne naknade za izvrsnost. Mi se nismo njega odrekli, ali očito on ima neki drugi problem - zaključio je Krklec, nakon čega je riječ uzeo Čavka, koji je Pešalova i doveo u Hrvatsku.


 
- Pronašao sam ga u separeu disko kluba u Opatiji nakon natjecanja u Rijeci 1997. godine, popili smo piće, porazgovarali i saznao sam da živi od 200 DEM plaće, što je bila trostruka mjesečna plaća u Bugarskoj u to vrijeme. Ponudio sam mu 2000 DEM da dođe u Split i pomogne nam odgojiti naše dizače, što je on pristao. Plaćali smo ga Goran Ivanišević i ja iz vlastitih prihoda. Od tada je u Hrvatskoj zaradio stotine tisuća eura, hranarina, premija, nagrada, plaća..., no sve je zaboravio. Nikolaj iz dizačkih dana i ovaj danas nije ista osoba. Zbog nesportskog života i krivih investicija došao je u tešku situaciju, ali mi mu za to nismo krivi i to mu ne daje za pravo da blati sve oko sebe.

Čavka je nabrajao brojne prilike i poslove koje su davali Pešalovu, poput trenerskog posla, sudačke licence, funkcije, no on se obično ne bi ni pojavio, ili bi navratio na kratko i opet nestao. Isto su potvrdili i dizači s kojima je navodno radio.

- Zašto se nitko ne pita zašto su ga Bugari izbacili iz dvorane i zašto tamo nema nijednu funkciju? Bez obzira na to što je bio veliki sportaš i olimpijski pobjednik, nećemo mu dozvoliti da pljuje po nama. I za kraj ću naglasiti kako je ovo zadnji put da pričamo o Nikolaju Pešalovu, ovim je naša priča o njemu završena - zaključio je Čavka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'
RIJETKO POJAVLJIVANJE U JAVNOSTI

Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'

Davor Šuker, bivši hrvatski nogometni reprezentativac i predsjednik HNS-a, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, bio je u utorak u Livnu, očevu rodnom kraju, gdje je posjetio stadion Zgona i oduševio se radom kluba