Obavijesti

Sport

Komentari 3

Plantić: Na OI idem sa svojim trenerom, izbornik me lagao...

Plantić: Na OI idem sa svojim trenerom, izbornik me lagao...

Izbornik Čalić mi je rekao da ću na prvenstvo Balkana. Za to sam se spremao, a onda pet dana prije turnira slučajno saznao da je pozvao nekog drugog, a ne mene, koji sam prvak Hrvatske, priča Plantić

VIDEO

Zagrepčanin Luka Plantić (24) izborio je Olimpijske igre nakon što je u atraktivnom meču pobijedio Irca Emmeta Brennana jednoglasnom sudačkom odlukom u predgrađu Pariza, Villeboneu. Ušao je među četiri najbolja na turniru i tako izborio "vizu" za Tokio.

POGLEDAJTE VIDEO: Plantićeva priča

Pokretanje videa...

Luka Plantić 01:02

Plantićev pohod na Japan počeo je još prošle godine na kvalifikacijama u Londonu. Odmah u 1. kolu srušio je nositelja Austrijanca Džambekova pa je zbog korone sve prekinuto. Nastavljeno je u Francuskoj prije nekoliko dana, a Plantić je završio posao s dvije fenomenalne borbe. Prvo je prekidom deklasirao Armenca Nersesyana pa onda i spomenutog Brennana.

- Uh, presretan sam. Nije mala stvar pobijediti boksača s Otoka, ali tu ne mislim stati. Pritisak je bio kao da boksam u finalu Svjetskog prvenstva, ali pokazao sam da sam veći fajter od njega - javio nam se Plantić nakon velikog uspjeha.

U polufinalu je izgubio od Britanca Whittakera u polufinalu.

- Nepravedno su me suci zakinuli, a bio sam spreman za pobjedu i zlato, to bi mi osiguralo status nositelja i lakši put na Olimpijskim igrama. No, najvažnije je da sam se plasirao.

Zagreb: 31. prvenstvo Hrvatske u boksu za seniore i senirke

Nije još stigao ni proslaviti kako treba.

- Nažalost, nisam. Nakon meča sam morao na doping-kontrolu. Znate kako to ide, nisam mogao to odraditi jako dugo, kad sam došao u hotel, već je bilo 1.30 pa sam samo otišao spavati. Bit će vremena za slavlje, čim se vratim u Hrvatsku - kaže dobro raspoloženi Plantić, prvak države u kategoriji do 81 kilogram.

'Na Igre ne idem sa izbornikom'

Luka se dobro namučio za plasman na OI. Jedva je organizirao pripreme...

- U ožujku sam se u Splitu, uoči susreta hrvatske i talijanske boksačke reprezentacije, sastao s izbornikom Dorijanom Čalićem i njegovim pomoćnikom Kristijanom Hodakom. Rečeno mi je da će me poslati na prvenstvo Balkana u svibnju u Zagrebu. Pet dana prije početka natjecanja zvao sam izbornika da mi da servisne informacije, kad je vaganje i slično, a on mi kaže da ne idem na to natjecanje, već da bi oni mene poslali u Češku. Nevjerojatno! - pričao nam je Plantić u dahu pa pojasnio:

- U Zagreb su na prvenstvo Balkana poslali Mateja Uremovića, dečka koji trenira u BK Rijeka pod paskom do-izbornika Hodaka, a ne prvaka Hrvatske i kandidata za Olimpijske igre, naposljetku se ispostavilo i olimpijca. Zaista ne znam zašto su mi to napravili i tko je u cijeloj priči pogriješio, ispali su lažovi, a na turnir u Češku nisam otišao iz principa.

Zagreb: 31. prvenstvo Hrvatske u boksu za seniore i senirke

S trenerom Tomislavom Bašićem sam je organizirao pripreme za olimpijske kvalifikacije.

- Na sparinge mi je došlo par domaćih boksača poput Noe Ježeka, Nikoleta Grdovića... Uzeo sam i kondicijskog trenera Antu Bonačića (trenirao Gorana Ivaniševića, Alistaira Overeema, op. a.), a drugi dio priprema odradio u Italiji. Treneri iz reprezentacije rekli su da će mi pomoći, a na kraju nitko nije ni pitao za mene...

U Tokio ne želi ići s izbornikom Čalićem.

- Nema šanse, sa mnom će ići trener Bašić i to će se pitati samo mene - kazao je odrješito.

Zagreb: 31. prvenstvo Hrvatske u boksu za seniore i senirke

'Čekam dite'

Zagreb je prepun studenata iz Dalmacije, a Plantić je povukao neobičan potez i odlučio otići u suprotnom smjeru.

- Pravi sam purger, a iz Sesveta sam odlučio otići u Solin, ha-ha. Razlog? Tamo sam imao bolje uvjete za treniranje, a rezultati su pokazali da nisam pogriješio. I supruga Tina je Dalmatinka, iz Šibenika - kaže Plantić kroz smijeh pa dodaje:

- Čekamo dite, uživamo. U Solinu mi je sjajno, nema nikakvog presinga, život je laganiji i to mi odgovara. Sve se radi korak po korak, dok je u Zagrebu pomalo kaotično. Vidite, pokupio sam i par dalmatinskih izraza.

'Uzor mi je Golovkin'

U boksu je gotovo 15 godina, a počeo je uz starijeg brata Damira (30). 

- Prvo sam dvije godine trenirao karate, a potajno i nogomet. Roditelji su me skužili tek nakon par mjeseci. Potom sam s bratom Damirom krenuo na savate, a zatim i na boks. Nisam promašio sa sportom.

Luka je prije tri godine rezignirao odlučio ući u profesionalne vode, ostvario je i pobjedu u jedinom meču, ali ponovno je amater.

- Vratio sam se da mogu na Olimpijske igre. Nakon Tokija ću opet biti profesionalac. Sanjam o svjetskim titulama, a uzor mi je Gennady Golovkin. Amaterizam je težak, nema nekih prihoda. Sad sam otišao na Igre pa ću sljedeće četiri godine, za vrijeme olimpijskog ciklusa, imati nekakav izvor prihoda i s tim se može živjeti. Kako sam uspijevao prije tog? Ne, nisam morao redariti, imao sam jednog čovjeka koji je stao iza mene i koji mi i dalje pomaže - rekao je Plantić pa dodao:

- Bez sponzora nema ništa. Imam sreće po tom pitanju i na meni je samo da treniram i boksam, ne moram misliti o tome hoću li nakon noćne smjene morati juriti na jutarnji trening.

Zagreb: 31. prvenstvo Hrvatske u boksu za seniore i senirke

Možemo li na Olimpijskim igrama očekivati medalju?

- Zašto ne? Vjerujem da mogu boksati sa svima. U Tokio se, primjerice, plasirao Alžirac Mohamed Houmri, kojeg sam u veljači pobijedio u Debrecenu. Isti taj Alžirac al pari s Kubancem Julijom Césarom La Cruzom prije dvije godine. Već sam ušao među 22 najbolja amaterska boksača svijeta u svojoj kategoriji, pobjedom u prvom kolu već sam među prvih 10, a onda je sve moguće - optimistično će za kraj Plantić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji
NESRETNI YANNICK

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji

Krenuo je s utrkom spusta pa završio u ogradi, ali tamo nije stao već se 'klizao' niz padinu, a prije nego što su Chabloza poslali u bolnicu, imobilizirali su mu ruku.

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje
PARIŠKI CIKLUS

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje

Od strane Hrvatskog olimpijskog odbora trener KKK Marsonia Igor Krajina dobio je status olimpijskog trenera te je promoviran u IV. kategoriju, odnosno u kategoriju kvalitetnog trenera
Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala
RUKOMETNI EP

Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala

Norvešku su do važne pobjede predvodili Sebastian Barthold sa šest golova, Magnus Gullerud s pet pogodaka, te Sander Sagosen sa četiri gola, dok je kod Španjolske najefikasniji bio Jorge Maqueda