Obavijesti

Sport

Komentari 5

'Plasman na SP bio bi mi kruna cijele reprezentativne karijere'

'Plasman na SP bio bi mi kruna cijele reprezentativne karijere'
4

Srećom, nisam najstariji, spasio me Duje Bajrušović, kaže nam Tihomir Novak, najvažniji adut Mate Stankovića u pohodu hrvatske futsal reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Litvu...

VIDEO

Meni je ovo možda i zadnja prilika za odlazak na Svjetsko prvenstvo, a ako se i ne plasiramo u Litvu, sljedeće prvenstvo je naše. Sa mnom ili bez mene, kaže nam Tihomir Novak (33).

Ponajbolji hrvatski malonogometaš posljednjeg desetljeća za futsal reprezentaciju debitirao je još 2007. godine, a protiv Slovačke je upisao 100. nastup za nacionalnu vrstu. Iako, ta se brojka prema podacima HNS-a zaustavila 'tek' na 94. Tihomir Novak jučer nam se u prijepodnevnim satima dvaput nije javljao na telefon, dok je prilikom trećeg poziva bio prilično dobre volje.

Hrvatskoj je za plasman na SP protiv Rusije u Osijeku (subota, 20 sati, HNTV) dovoljan i poraz od jednog gola razlike, u slučaju poraza od dva gola razlike bit ćemo drugi i ići u dodatne kvalifikacije, a svaki teži poraz ostavlja nas na trećem mjestu i bez plasmana na jesensko prvenstvo.

- A evo me, bio sam na terapijama, ipak sam ja već čovjek u godinama - smije se Tihomir Novak koji se dobro sjeća svog debija za hrvatsku reprezentaciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sjećam se debija, kako ne bi? To je bila prijateljska utakmica s Mađarskom u Portugalu, dobili smo 3-2, a zabio sam jedan gol. Nije baš da se sjećam svih svojih utakmica, pa i da bih odmah znao svaki gol, ali debi dobro pamtim. A što se reprezentativne statistike tiče, ne znam ni sam koliko imam nastupa, neki su mi ljudi rekli kako sam protiv Slovačke upisao 100. nastup za Hrvatsku. Osobno, nisam brojao nastupe, pa ni sam nisam siguran koliko ih imam, valjda 100.

Iza vas je 13 godina reprezentativne karijere, uspješne ili neuspješne?

- Teško je reći. Sigurno da smo u proteklom razdoblju mogli napraviti i više, nismo se nijednom plasirali na Svjetsko prvenstvo, ali imali smo dobrih rezultata. Pamtimo polufinale Eura 2012. kada smo bili domaćini, pa i četvrtfinale Eura u Belgiji 2014. godine. Nastup na SP-u bio kruna svega, ako se plasiramo u Litvu, mogu biti zadovoljan svojom reprezentativnom karijerom.

Osijek: Elitno kolo kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u futsalu: Hrvatska - Azerbajdžan

Hrvatska će izravan plasman na Svjetsko prvenstvo najvjerojatnije tražiti u izravnom dvoboju s Rusijom...

- Stvarno vjerujem, kao i svi drugi, da možemo ravnopravno igrati s njima, ali ih i pobijediti. Očekujem veliku podršku navijača u Osijeku, trebat će nam. Mi smo zadnje dvije utakmice s Rusijom odigrali sjajno, remizirali (2-2) na Euru u Srbiji, a odigrali 2-2 u prvom krugu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Litvi. A tu ću biti skroman i reći kako smo bili barem ravnopravni, ako ne i bolji od njih. Da, nismo ih još pobijedili, ali i to će brzo stići. 

Hrvatska u futsalu napreduje velikim koracima...

- Španjolska je i dalje svijet za sebe, dok se sa ostalima možemo nositi. Rusi u zadnje dvije utakmice nisu bili bolji od nas, oni su 'izvlačili' remi, Talijane smo već nekoliko puta pobijedili, a to mi daje nadu kako preko Rusa možemo izravno na Svjetsko prvenstvo u Litvu.

Rusija je zaustavila (2-1) Hrvatsku u polufinalu Europskog prvenstva 2012. godine, možete li usporediti razliku između tih reprezentacija tada i danas?

- Ma mi smo danas puno zreliji i kvalitetniji, puno bliže Rusima. Oni su sličnih karakteristika i kvalitete kao tada, mi smo baš dosta napredovali. Prije smo možda igrali lepršavije, ali previše toga polagali na improvizaciju ili individualnu kvalitetu pojedinca, danas smo zreliji. Imamo bolju i izjednačeniju ligu, dolaze nam kvalitetni stranci, pa i naši mladi igrači odlično napreduju. A budite sigurni, ima ih. 

Osijek: Elitno kolo kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u futsalu: Hrvatska - Azerbajdžan

Rusija u svom kadru ima tri, a Azerbajdžan čak šest Brazilaca. Koliko ti igrači mogu zaraditi uzimanjem drugog državljanstva?

- A ne znam, teško pitanje, a ja te cifre ne mogu ni 'bubnut'. Nemam točne informacije, niti se zamaram takvim stvarima. Mi smo već nekoliko puta pobjeđivali Azerbajdžan, a unaprijed smo znali kako će nam i ovoga puta ta utakmica biti ključna za ostvarivanje našiheg cilja, a to je barem drugo mjesto i plasman u dodatne kvalifikacije.

Bude li Hrvatska druga u skupini, plasman na SP tražit će kroz playoff, 'kockasti' će zaigrati protiv drugoplasiranog iz skupine u kojoj su Kazahstan, Slovenija, Češka i Rumunjska...

- Ma sada uopće ne razmišljam o dodatnim kvalifikacijama, želimo biti prvi u skupini. A u toj je grupi stvarno sve otvoreno, to su sve vrlo izjednačene skupine, pa je svaka prognoza nezahvalna. Baš svatko može osvojiti, ali i biti posljednji.

Futsal karijeru gradili ste u hrvatskim (Petrinjičica, Gospić, Nacional, Split) klubovima, ali i snažnim inozemnim adresama poput Italije (Asti Calcio) ili Češke (Sparta Futsal). No, danas s 33 godine na leđima niste najstariji hrvatski reprezentativac.

- Spasio me Duje Bajrušović. Ma mi svi u reprezentaciji imamo sjajan odnos, kao da smo svi ista generacija. Ne osjećam se starijim od drugih igrača, već toga postanem svjestan tek kada vidim papire sa svojim godinama. Svi se družimo zajedno, nema nikakve distance između mlađih i starijih igrača, atmosfera je odlična.

Osijek: Elitno kolo kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u futsalu: Hrvatska - Azerbajdžan

Hrvatske čak 20 godina nije bilo na Svjetskom prvenstvu, posljednji put futsal vrsta je otišla na 'mundijal' 2000. godine u Gvatemalu...

- Stiglo je vrijeme! Meni je ovo možda i zadnja prilika za odlazak na Svjetsko prvenstvo, a ako se i ne plasiramo u Litvu, sljedeće je prvenstvo naše. Sa mnom ili bez mene. Kažem, imamo toliko dobrih mladih igrača, samo je pitanje dana kada ćemo otići na Svjetsko prvenstvo.

Na Svjetskom prvenstvu 2020. godine (od 12. rujna do 4. listopada)  nastupit će 24 selekcija, a plasman su osigurale tek domaćin Litva i - Solomonski otoci

- Tu je slična situacija kao i u svakom drugom sportu izuzev nogometa, na Svjetskom prvenstvu ima dosta slabijih reprezentacija, ali tu opet dolaze i velesile poput Brazila, Argentine ili drugih južnoamerikanaca. Veća koncentrancija kvalitete je na Euru, ali na Svjetskom prvenstvu su ipak svi najbolji na svijetu - završio je Novak.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska
Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem