Sport

Komentari 50

Šok na Euru: Šveđani korak do ispadanja, Portugalci ih razbili!

Šok na Euru:  Šveđani korak do ispadanja, Portugalci ih razbili!

Ovakvu utakmicu žuto-plave tribine Malmö Arene nisu očekivale. Njihova je Švedska trebala rutinski odraditi utakmicu s Portugalom, a jedini tko je rutinski nekoga odradio bio je upravo Portugal i to s 10 (!) razlike

Novi šok na Euru! Portugal je neočekivano pobijedio Švedsku 35-25 i tako stigao do prvih bodova, a Švedsku praktički nokautirao iz borbe za put do medalja.

Još za vrijeme utakmice Norveške i Mađarske Malmö Arena se počela puniti plavo-žutim majicama, kapama, šalovima i ostalim rekvizitima. Kako i ne bi - doma su. No, nisu Portugalci puno marili za to. Quintana je skinuo odmah dva zicera, jedan sedmerac i kontru, a njegova je momčad zabila dva gola. Bilo je to čudnih pet minuta, ali je onda Arnesson polukontrom vratio Švedsku u život i izjednačio na 2-2.

Iako se činilo kao da se Švedska probudila, stigli su do izjednačenja pa čak i do vodstva, nesmotrenost i dvije izgubljene lopte preokrenule su još jednom rezultat u korist Portugala na polovici prvog dijela, a uskoro se taj preokret povećao i na tri gola prednosti serijom 4-0 (Ferraz, Salina, Branquinho, Portela).

Sredinom drugog dijela Portugalci su pobjegli na sedam razlike, a Malmö Arena je shvatila - povratka nema. Šutile su tribine, a igrači bespomoćno trčali po terenu. Appelgren i Palicka nisu se proslavili kao niti igrači u polju. Andreas Nilsson pomagao je i šutevima i obranom i asistencijama, ali ništa nije bilo dovoljno dobro za rušenje poletnog Portugala koji je nakon 2006. opet pokazao da se može nositi s favoritima.

Nisu se snašli Šveđani, tako je barem izgledalo. Portugal je svoju prednost čuvao i četiri gola prenosti imao i pet minuta prije pauze. Portugalce je predvodio Ferraz, a pratili su ga Rui Silva i Magalhaes. Ekdahl je bio najbolji među Šveđanima s tri postignuta gola.  Iako se činilo kao da ih ima puno više, službena statistika kaže kako je Quintana skupio tek pet obrana u prvome dijelu u kojemu je Portugal bio bolji s 15-12.

U deset minuta nastavka Švedska se dobro držala i to ponajviše zahvaljujući Andreasu Nilssonu koji je postigao čak tri gola u tom razdoblju.

Činilo se  kao da Šveđani više ne vjeruju niti sami sebi, a nisu im vjerovali niti njihovi navijači. Nekada velika sila europskog rukometa izigrana je kao debitant od 'tamo nekog' Portugala.

Bit će sada sigurno lakše Portugalcima susresti se s Islandom koji im dolazi nakon dva uzastopna poraza. Šveđani će se pokušati izvući protiv Norveške u skandinavskom derbiju i protiv jako, jako raspoložene momčadi predvođene fenomenalnim Sanderom Sagosenom.

 

 

Najčitaniji članci