Obavijesti

Sport

Komentari 32

Postao ubojica jer su mu teški udarci u NFL-u uništili mozak

Postao ubojica jer su mu teški udarci u NFL-u uništili mozak
5

Degenerativni poremećaj mozga moguće je dijagnosticirati samo 'post mortem'. Obitelj bivšeg NFL igrača koji se ubio sad tuži ligu i njegov klub tvrdeći da su znali za povezanost ovog sporta i bolesti

VIDEO

Aaron Hernandez imao je 27 godina kad se ubio u zatvorskoj ćeliji služeći doživotnu kaznu zbog ubojstva. Obdukcija je pokazala da je bivši igrač NFL momčadi New England Patriotsa imao težak oblik degenerativnog poremećaja mozga koji uzrokuje demenciju i suicidalne misli, a od kojeg dokazano pate sportaši, vojnici i veterani koji su imali konstantnu traumu glave u dužem periodu.

POGLEDAJTE VIDEO

 

Od zlatnog dečka američkog sporta do hladnokrvnog ubojice

Nakon nalaza obdukcije obitelj bivšeg sportaša tužit će NFL i Patriotse jer, kako tvrde, i liga i klub znali su da američki nogomet može uzrokovati ovaj poremećaj koji utječe na rad mozga i potiče agresivno ponašanje, a koji se može dijagnosticirati isključivo 'post mortem'.

 

Bostonsko sveučilište nedavno je objavilo studiju u kojoj su pronašli znakove degenerativnog poremećaja mozga na 110 od 111 bivših igrača američkog nogometa.

Hernandeza su 2010. godine u četvrtoj rundi drafta uzeli New England Patriotsi, najbolja NFL momčad u povijesti koja je u Super Bowlu nastupila devet puta osvojivši pet naslova. Hernandez je stigao sa sveučilišta u Floridi, bio je perspektivan 'tight end', pozicija koja je u američkom nogometu hibrid između napadača i krilnog hvatača.

American Football - Super Bowl XLVI - New York Giants v New England Patriots - Lucas Oil Stadium

S Robom Gronkowskijem činio je najdominantniji dvojac lige, prvi koji je postigao najmanje pet polaganja dvije sezone u nizu nastupajući za istu momčad.

Život iz snova imao je Aaron Hernandez.

 

Hodao je sa Shayannom Jenkins od 2007. godine, rodila mu je curicu Avielle, a pred kraj 2012. godine, odmah nakon što su dobili Avielle, zaručili su se, a Aaron je kupio kuću od 650 kvadrata u Massachusettsu za 1,3 milijuna dolara. 

Sljedeće godine Alexander Bradley optužio je Aarona Hernandeza da ga je propucao nakon svađe u noćnom klubu. Bradley je izgubio oko, a slučaj je pao na sudu zbog pogrešne papirologije. Otvorili su novi slučaj, a Hernandez i Bradley su se nagodili.

 

Optužba za ubojstvo

No iste godine, 2013., policija je privela Aarona Hernandeza zbog ubojstva Odina Llyoda, koji je hodao sa sestrom njegove zaručnice Shayanne. Osudili su ga na doživotnu kaznu bez mogućnosti pomilovanja.

Patriotsi su ga otpustili i prije toga, sat i pol nakon što ga je policija u lisicama odvela pod optužbama za ubojstvo. Dok je bio u zatvoru, podignuta je nova optužnica protiv njega, ovaj put za dvostruko ubojstvo u Bostonu 2013. godine.

No optužnica je odbačena, a samo dan nakon toga, stražari su pronašli Aarona obješenoga za plahte u zatvoru u Massachusettsu.

American Football - Super Bowl XLVI - New York Giants v New England Patriots - Lucas Oil Stadium

'Bit ćeš bogata kad se ubijem'

Nisu pronašli nikakvu oproštajnu poruku u ćeliji u kojoj je bio sam.

No istražitelji su kasnije pronašli bilješke koje je stavio u Bibliju i u kojima je napisao da će opet biti sjedinjen s obitelji u raju te jednu poruku za zaručnicu Shayanne u kojoj je napisao da će biti bogata kad se on ubije.

 

Tužba protiv NFL i Patriotsa

Na zahtjev obitelji napravljena je temeljita obdukcija koja je pokazala težak oblik progresivnog degenerativnog poremećaja mozga karakterističnog za sportaše koji imaju česte traume glave u kontaktnim sportovima poput američkog nogometa. 

Kako su njegovi odvjetnici uložili žalbu na presudu, a u međuvremenu je optuženik umro, prema zakonima savezne države Massachusetts, ako optuženik umre, a ne iskoristi sve pravne postupke na koje je imao pravo, suđenje se vraća na početak i nevin je dok mu se ne dokaže suprotno.

Prema tom tumačenju Hernandez je umro kao nevin čovjek, a pravna bitka u kojoj će odvjetnici obitelji pokušati dokazati da su NFL i Patriotsi bili svjesni rizika nastajanja degenerativnog poremećaja mozga kad su potpisali ugovor s igračem, tek počinje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica