Sport

Komentari 20

Pravi Indijanac u Dinamu: Stigao je Cheona Edzerza!

Pravi Indijanac u Dinamu: Stigao je Cheona Edzerza!

Ima 14 godina, pripadnik je plemena Tahltan, a o njemu kažu da je glavni igrač indijanske momčadi British Columbije. U Dinamo je došao na probu

Zlobnici će reći da je u Dinamu već igralo puno 'indijanaca', ali ovo je nešto drugo. Cheona Edzerza je 14-godišnji kanadski Indijanac, navodno silno talentiran klinac. Nakon dvotjednog boravka u Londonu, Cheona Edzerze je u pratnji majke Felicity, Engleskinje udane za Indijanca Kena, doputovao u Zagreb na probu. Dočekao ga je Romeo Jozak, direktor Dinamove omladinske škole, preko kojega je dječak i stigao u Hrvatsku. S Cheonom je Jozak radio prije dvije godine i primijetio njegov talent.
- Jako sam uzbuđen, tamo su neki od najboljih svjetskih igrača mog godišta i ne želim uprskati. Ali svjestan sam da će treninzi biti jako intenzivni - rekao je za kanadske medije Cheona Edzerza prije polaska za Europu. Njegovom odlasku u Dinamo u Kanadi je posvećena velika pozornost, cijela priča tretira se kao velika stvar. Ipak je u Kanadi nogomet amaterski sport, na vrlo niskim granama.
- Cijela ideja je u razvijanju njegova talenta. Želimo da nauči što je sve potrebno za nogomet na toj razini, što znači trenirati s trenerima koji se tim poslom bave profesionalno. Svi ti dečki s kojima će igrati prošli su nekoliko selekcija - ispričao je Ken Edzerza, Cheonin otac i trener. Njegove riječi dovoljno govore o razini na kojoj je kanadski nogomet. Tamo je nezamislivo da nogometaši prolaze selekcije.
Cheona Edzerza je najbolji igrač indijanske momčad British Columbije i strijelac zlatnog gola u produžetku finala natjecanja koje se zove Igre autohtonih stanovnika. Njegova je momčad zahvaljujući tom golu osvojila zlatnu medalju, a Cheona postao gotovo pa zvijezda.
"Dolazi iz zemlje hokeja i košarke, a odlazi u Europu, gdje je nogomet sport kraljevskog statusa. Ali Cheona Edzerza ne živi u iluzijama, ne misli da je mlađa verzija Ronaldinha", o novom dinamovcu pišu kanadski mediji, koji otkrivaju i kako će mladi Edzerze u Zagrebu provesti tjedan dana.
- Gorim od želje da ih impresioniram - rekao je je Cheona prije polaska za Zagreb, u kojem je u srijedu već bio i na stadionu. Za nekoga tko dolazi iz nogometnog okruženja to i ne bi bio osobit prizor, ali Cheona nije jedan od takvih.
- Već sada sanjam da zaigram na ovom stadionu. Moram dati sve od sebe da ostanem, želim napraviti veliku karijeru - rekao je za SN Cheona Edzerza. Navodno mu je ovaj tjedan na rasporedu doista ubitačan ritam. Trenirat će sa svojom generacijom, ali i s mlađom generacijom, sve kako bi u Zagrebu odrađivao dva treninga na dan.

Najčitaniji članci