Obavijesti

Sport

Komentari 63

Pravi, originalni Ronaldo: Igrao je nogomet kao u videoigri...

Pravi, originalni Ronaldo: Igrao je nogomet kao u videoigri...
7

'Volim Messija, Cristiana obožavam i igrao sam s njim, Neymar je fantastičan, a Ronaldinho fenomenalan, ali... Sva četvorica zajedno nisu blizu onome kako je Ronaldo igrao u naponu snage'

VIDEO

Svatko tko je od početka devedesetih gledao Luisa Nazarija da Limu kako igra nogomet, uvijek će u razgovoru distinkciju između njega i Cristiana Ronalda istaknuti tako što će za Brazilca reći: "Onaj, pravi... Originalni Ronaldo".

Danas se nogometni svijet bavi pitanjem 'Tko je bolji: Messi ili Cristiano Ronaldo?", a oni koji su gledali i brazilskog i portugalskog Ronalda nemaju ni pola posto dileme. Pravi Ronaldo je u svoje doba bio, ne bolji, nego daleko bolji nogometaš od fantastičnog Cristiana.

Danas bi koštao 433 milijuna eura

Cristiano je vjerojatno najveći atleta u povijesti nogometa, ali samo u Portugalu može biti među prvih 5 u izboru za najboljeg svih vremena. Pravi Ronaldo? Taj je svima među kandidatima. Taj je živio tako da se 'bećarskije' nije moglo, a opet je u svoje doba bio - bez konkurencije najbolji na svijetu.

Tehnika: savršenstvo. Golgeterski osjećaj: vrh svjetskih vrhova. Dribling: nezaustavljiv i to doslovno, nije pretjerivanje. Brzina: natprirodna, abnormalna. I u toj brzini čovjeku je lopta uvijek bila slijepljena s kopačkom.

Svako Ronaldovo kretanje u trk izgledalo je kao da ispod njega svaki put eksplodira točno onaj kvadratni metar travnjaka s kojeg je startao.

Danas se svi iščuđavaju činjenici da je PSG Barceloni za Neymara platio preko 200 milijuna eura. A financijski su eksperti izračunali da bi njegov transfer iz Barcelone u Inter danas preračunato vrijedio - 433.000.000 €! Više nego duplo više od Neymara. A nogomet koji je Ronaldo igrao bio je dvadeset puta bolji od Neymarovog.

Kada je s Realom na Old Traffordu hat-trickom srušio snove 'Teatra snova' o osvajanju Lige prvaka, dok je izlazio s travnjaka 76.000 engleskih navijača ustalo je i nekoliko minuta pljeskalo virtuozu nogometne igre... Poštovanje prema klasi.

Doslovno nezaustavljiv

Pele ga je vidio kao 16-godišnjaka i rekao: "Ovaj je bolji od mene kad sam bio u njegovim godinama". Prije kolosalnih derbija Argentine i Brazila argentinski navijači koji najradije 'u zatvor strpali svakog imalo boljeg brazilskog nogometaša' za Ronalda su imali samo riječi respekta, divljenja i otvorenog priznavanja da ih je strah utakmice jer "protiv njega nema obrane".

I to je - najveća istina. Ozljede su ga rušile godinama, ali kad je igrao bio je doslovno nezaustavljiv. Nije bilo bitno tko ga čuva, nije bilo bitno protiv koga igra. Ronalda se jednostavno nije moglo zaustaviti. To su mogle samo ozljede ili suci, kao oni koji su njegovom Interu oteli titulu u Serie A na račun Juventusa.

Tri trofeja za najboljeg na planeti u Fifinom izboru, dvije Zlatne lopte, naslov svjetskog prvaka, najbolji igrača Svjetskog prvenstva, najbolji strijelac ama baš svugdje gdje je igrao... Zaustavimo se na tome jer nabrajati sve njegove individualne, klupske i reprezentativne uspjehe na kraju ispadne dosadan posao.

Nedostižan za sve nas

Christian Vieri je, godinama po svršetku i njegove i Ronaldove karijere, za FourFourTwo pričao:

- Ne najbolji nego bez konkurencije najbolji igrač s kojim sam igrao ili protiv kojeg sam igrao. Ronnie je u odnosu na nas ostale bio neka druga nogometna galaksija. I kad kažem "nas ostale" mislim na: sve ostale. Uključujući i one koji su u isto to doba bili svjetske zvijezde i svjetske klase. Spomenite bilo koga i Ronaldo je bio bolji od njega. Najmanje duplo!

A o životu s Ronaldom u istom klubu:

- Bio je najpoznatija osoba na svijetu. Bili smo mladi, poznati i bogati. Zvijezde, a puni love. I izlazilo se... A manje-više stalno. I ja sam bio 'životinja', ali Ronnieja se, baš kao na terenu, nije moglo pratiti. Poslije jutarnjeg treninga 'malo nam se zalomi' i direktno iz izlaska dođemo na trening drugo jutro. Ja se znojim, bijel sam u licu, svi mi se smiju, a on na trening utakmici zabije pet golova. Odem doma, otuširam se, nešto pojedem i 'onesvijestim' se na kauču, a za pola sata on trubi s autom ispred kuće: 'Ajmo, Bobboooo... Idemo van'. Tjerao sam ga iz dvorišta! I takav, sa 3-4 sata dna dnevno bio je nedostižan za sve nas.

Prvu utakmicu za A reprezentaciju Brazila odigrao je sa 17 godina. Iz Cruzeira je u PSV otišao sa 20 godina. Slijedili su Barcelona, Inter i Real te, na zalasku karijere, Milan i Corinthians.

Igrao je sa Ronaldinhom, Figom, Stoičkovim, Vierijem, Baggiom, Zidaneom, Raulom, Kakom, Pirlom, Rivaldom... I svaki od njih na pitanje "Tko je najbolji s kojim ste igrali?" uvijek ima samo jedan, isti odgovor.

Ronaldo. Čudesni, neponovljivi, nezaustavljivi Ronaldo.

Koljena i hipotireoidizam

Ronaldo Nazario, former player, during technical meeting for the FIFA World Cup 2014 in Florianopolis

Francesco Moriero bio je desni bočni Nerazzurra, a tri godine u Interu opisao je ovako:

- Ja desno, Zanetti lijevo, u sredini rintaju Simeone i ekipa, iza 'sto' stopera, a naprijed pustiš samog Ronnieja. I jedina briga je bila nekako mu dostaviti loptu. A onda se, i ne htijući, pretvaraš u gledatelja. Gledaš i uživaš.

Koljeno mu je dvaput otišlo totalno, a nekoliko puta parcijalno. Ta abnormalna brzina i nesportski život ostavljali su traga. Posebno pred kraj karijere kada je do izražaja sve jače dolazio hipotireoidizam, poremećaj štitnjače koji uzrokuje prekomjernu debljinu.

Ali i nakon karijere kad bi zaigrao na nekoj humanitarnoj ili ekshibicijskoj tekmi, sve onako s trbušinom, i dalje oduševljava nogometnim artizmom u skladu sa renomeom jednog od neupitno najboljih koji su ikada igrali nogomet.

Danas je većinski vlasnik Real Valladolida. Zbog zdravlja pazi na to što jede i pije, ali kad su dame u pitanju i dalje nema kočnica.

Najbolji nadimak dali su mu Talijani, kad je došao u Inter. Il Fenomeno. Nogometni fenomen. Stopostotni.

Rekli su o Ronaldu

Steve McMannaman, suigrač u Realu: - Izađemo na večeru nas 6-7. Za stolom Zidane, Roberto Carlos, Casillas, Figo, Raul... Ali uvijek i svi vide samo Ronnieja. Ima tu neku auru oko sebe. Mega-zvijezda, a pun dobrote i pristupačnosti. Bez obzira gde je igrao, to će vam ama baš svi reći za njega. Sumanuto dobar nogometaš i ljudina.

Thierry Henry, rival iz Arsenala: - Čovjek je redefinirao 'devetku' u nogometu. On sam je bio napad. Njegove momčadi mogle su igrati poseban nogomet samo zato što su naprijed imala takvog fenomena.

Joaquin Hidalgo, direktor Nike marketinga: - Puno je sportaša koji su zvijezde i uz koje vrijedi vezati svoj proizvod, ali Ronaldo... To je nešto najveće što nam se dogodilo poslije Michaela Jordana. To je zvijezda s kojom se nitko ne može uspoređivati.

Quinton Fortune, rival iz Man Uniteda: - Volim Messija, s Cristianom sam igrao i obožavam ga, Neymar je fantastičan, a Ronaldinho fenomenalan, ali... Sva četvorica zajedno nisu ni blizu onome kako je Ronaldo igrao u naponu snage, posebno te 96/97-e.

Marcel Desailly, rival iz Milana: - To što je taj čovjek radio s loptom u toj svojoj ludoj brzini, to nije imalo veze sa bilo kim od ostalih nogometaša. Njegovi driblinzi kad u puno sprintu predribla 4-5 suparnika, a lopta mu je zalijepljena za kopačku... Ronaldo je igrao kao u video-igrici.

Alexandre Pato, suigrač u Milanu: - Dođem u Milan, u svlačionici sjedim između Maldinija i Ronalda, ne mogu vjerovati da sam uopće s njim u istoj prostoriji, a on iz ormarića izvadi Playboy i kaže mi: "Mali, biraj: jesi u mom klanu u kojem se čita Playboy ili u Kakinom u kojem se čita Biblija".

Obrva umjesto frizure

Ronaldo je na Mundialu 2002. Brazil odveo do naslova svjetskog prvaka. Sa osam golova bio je najbolji strijelac SP-a u Japanu i Južnoj Koreji. U finalu je Brazil pobijedio Njemačku 2-0, a čudesni je velemajstor zavukao oba gola iza Oliver Khana.

Svijet je tada bio još jednom zadivljen njegovim nogometnim artizmom, ali ne i šokiran jer već se godinama znalo tko je Luis Nazario da Lima - najbolji nogometaš planete.

Ono što je šokiralo bila je: njegova frizura. Zapravo obrva umjesto frizure. Styling navrh glave bio je toliko ružan da je prva globalna reakcija bila - ismijavanje.

Ali, to je Ronaldo i frizura je, pa makar i kao zezancija, postala globalni trend. Milijuni, posebno klinaca, to su ljeto svijetom šetali s trećom obrvnom na glavi. Baš kako je, još kojih 5-6 godina ranije, rekao tadašnji šef marketinga Nikeja, Joaquin Hidalgo: "Najveća zvijezda nakon Jordana"!

Epizoda 'Transvestit'

Za noćni život uvijek spremni 'Il Fenomeno' prije 11 godina je završio na policiji zbog - svađe s transvestitima. Policija ga je ispitala nakon što ga je u Rio de Janeiru jedan od trojice gospode s kojima je upao u raspravu optužio da ga je pokušao drogirati.

Policijski inspektor tada je, suočen sa zatrpan telefonskim linijama, odlučio na brzinu organizirati press-konferenciju na kojoj je objasnio što se dogodilo, tada još igrački aktivnom, jednom od najboljih nogometaša svih vremena:

- Ronaldo je doveo transvestite u hotelsku sobu misleći da se radi o prostitutkama, dakle: ženama. Nakon što je otkrio istinu upustio se s njima u svađu. Priznao je sve, želio se malo zabaviti, ali nije počinio nikakav zločin. U najgorem je slučaju bio nemoralan - rekao je inspektor, a svoju je stranu priče ispričao i Ronaldo:

-  Kad sam shvatio da je riječ o muškarcima i da njihove usluge ne želim, bio sam spreman platiti im već dogovorenu cijenu, ali nisam htio popustiti ucjeni jednoga od njih da im dam 30 tisuća dolara kako cijeli slučaj ne bi prenijeli medijima. Drogu sigurno nisam koristio jer to ne činim nikad. Jednostavno sam pogriješio pa postao žrtva iznude - rekao je Ronaldo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...
SPLITSKI FENIKS

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...

Plus+ Što je dopušteno Jupiteru nije volu, bila je Jakobušićeva krilatica koja se razbila na splitskim hridima. Predsjednik je "jupiterima" dopuštao da se s gostujućih utakmica, umjesto klupskim autobusom, vraćaju autima...

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea
VIDEO UFC borac kod izlaska u kavez nokautirao navijača! Šef organizacije: 'Ovo će ići na sud'
IZNERVIRAO GA

VIDEO UFC borac kod izlaska u kavez nokautirao navijača! Šef organizacije: 'Ovo će ići na sud'

Možete mi se rugati s 200 metara, ali gadosti mi u facu nećete govoriti. Iz Rusije sam, za mene je to automatski. Molim vas, nemojte ni pokušavati jer ćete završiti u bolnici, a ja u američkom zatvoru, rekao je borac