Obavijesti

Sport

Komentari 9

Pravila hrvanja: Od osnovnih ciljeva do bodovanja sudaca...

Pravila hrvanja: Od osnovnih ciljeva do bodovanja sudaca...
1

Zadatak sudaca je da prate svaku borbu s najvećom pažnjom i ocjenjuju akcije tako da rezultat, zapisan na listi, točno odražava stanje borbe. Suci ocjenjuju zahvate pojedinačno, a na kraju zajednički

VIDEO

Hrvanje je borilačka vještina, ali i standardni olimpijski sport. Riječ je o borbi dva protivnika čiji je cilj protivnika savladati koristeći različite zahvate, ali su pri tome zabranjeni udarci bilo koje vrste. Hrvanje je jedan od najstarijih sportova općenito, kojim su se bavili još u doba stare Grčke, a u programu je modernih Olimpijskih igara od prvih dana do danas.

Pravila hrvanja (grčko-rimski stil)

Osnovni ciljevi pravila hrvanja su: definiranje i preciziranje uvjeta u kojima se treba odvijati borba, utvrđivanje vrijednosti akcije i zahvata u hrvanju, nabrajanje situacija  i zabrana, utvrđivanje dužnosti i funkcija sudačkog tijela, određivanje plasmana, pehalizacije, eliminacije natjecatelja itd.

Trajanje borbe

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvačka borba u senirskoj konkurenciji traje 2 x 3 minute s maksimalnom pauzom od 30 sekundi. Ako je nakon prve runde rezultat 0-0, nastavak će početi križnim hvatom. Pravo prvog hvata ima onaj borac kojeg odredi sudac bacanjem novčića.

Suci

Zadatak sudaca je da prate svaku borbu s najvećom pažnjom i ocjenjuju akcije tako da rezultat, zapisan na listi, točno odražava stanje borbe. Svaki od sudaca ocjenjuje zahvate pojedinačno, da bi na kraju donijeli zajedničku konačnu odluku. Svi bodovi bodovnog suca pokazuju se publici odmah po odjeljivanju, bilo putem tablice, svjetlosnog uređaja ili na neki drugi prihvatljiv način.

Tuš

"Tuširanjem" se smatra hrvač kojega protivnik zadrži na oba ramena na strunjači dovoljno dugo da sudac može konstatirati potpunu kontrolu tuša. Da bi bio priznat tuš na rubu strunjače, ramena hrvača trebaju biti sasvim u kontaktu sa zonom pasivnosti, a glava ne smije dodirivati zaštitni dio.

Vrijednost akcija i zahvata

1 bod dodjeljuje se:

  • hrvaču koji dovede svog protivnika u parter prolazeći iza njega i u toj situaciji ga zadržava i kontrolira (3 dodirne točke: dvije ruke i jedno koljeno, dva koljena i jedna ruka)
  • hrvaču koji izvodi pravilan zahvat iz stojke ili partera, a da pri tome ne dovede svog protivnika u opasan položaj
  • hrvaču napadaču čiji protivnik dobije "javnu opomenu
  • hrvaču koji zadrži svog protivnika u opasnom položaju pet sekundi i više
  • u hrvanju u parteru, hrvaču koji je bio ovladan, kontroliran ili podređen, a koji se ustane u stojeći položaj licem prema protivniku, uz uvjet da odmah prihvati borbu
  • da bi se stimulirali spektakularni zahvati s velikom snagom i tehnikom, sudačko tijelo priznati će dodatni bod za sve izvedene zahvate na način da napadnuti hrvač bude potpuno odvojen od strunjače i da se na njemu izvede pravilan zahvat.
  • U toj situaciji sudac će dodijeliti 5 bodova ili 3 boda i priznati još dodatni bod.


2 boda dodjeljuju se:

  • hrvaču koji izvodi pravilan zahvat u parteru i koji dovodi svog protivnika u poziciju opasnog položaja ili trenutnog tuša
  • hrvaču čiji se protivnik okreće preko ramena
  • napadaču čiji protivnik na nepravilan način spriječi izvođenje započetog zahvata (javna opomena + 2 boda)
  • napadaču čiji protivnik bježi iz zahvata, bacajući se izvan strunjače u opasan položaj
  • napadnutom hrvaču ako napadač dođe u položaj trenutnog tuša ili se u izvođenju zahvata okreće preko svojih ramena

3. boda dodjeljuje se:

  • hrvaču koji izvodi zahvat iz stojećeg položaja te dovodi svog protivnika u opasni položaj direktnim bacanjem
  • za sve zahvate izvedene odvajanjem od tla čak ako se napadač nađe sa jednim ili dva koljena na strunjači, a zbog toga napadnuti hrvač dolazi trenutno u opasni položaj
  • hrvaču koji izvodi zahvat velike amplitude, ali time ne dovodi protivnika u opasan položaj direktno i trenutno (protivnik je pao na strunjaču potrbuške)


5 bodova dodjeljuje se za:

  • sve zahvate izvedene iz stojećeg položaja s velikom amplitudom koji dovode napadnutog hrvača u opasan položaj direktno i trenutno
  • zahvat koji hrvač izvede iz partera i pritom odvaja protivnika od tla izvodeći zahvat velike amplitude kojim protivnika baca direktno i trenutno u opasni položaj (+ 1 dodatni bod)

Zahvat "velike amplitude": Kao akcija ili zahvat "velike amplitude" smatra se svaka akcije ili zahvat koji hrvač izvede u hrvanju u stojećem položaju:

- kojim je potpuno odvojio svog protivnika od tla, kontrolira ga i s njim izvodi u prostoru luk velike amplitude, kojim ga dovodi na strunjaču u opasan položaj direktno i trenutno.

Primjedba: 

Ako, pri izvođenju zahvata velike amplitude, hrvač dodirne strunjaču sa oba ramena dobit će bodove (3 ili 5), a njegov protivnik 2 boda zbog trenutnog tuša u izvođenju zahvata.

Pravila preuzeta s metalac-hrvanje.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta
POI RIO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta

Australski paraolimpijac Dylan Aclott osvojio je zlatnu medalju u tenisu u paru sa sunarodnjakom Heathom Davidsonom. Prije osam godina u Pekingu je uzeo zlato u košarci...

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje
POI

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje

Mirjanja je odigrala fantastičan meč i Kineskinja je bila izbezumljena. Bilo mi je super zabavno gledati kako je za vrijeme 'time-outa' cijela kineska klupa bila u drami, rekla je Sandra Paović
Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo
POI RIO

Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo

NIJE IŠLO Branimir Budetić s hicem od 59.33 metara iz pete serije ostao je korak do brončane medalje u Riju, za koju mu je nedostajalo metar i 27 centimetara...