Obavijesti

Sport

Komentari 19

Predstavljamo Češku: Raketa i Luka skuplji od cijele momčadi

Predstavljamo Češku: Raketa i Luka skuplji od cijele momčadi
1

Službenih utakmica s njima Hrvatska nije imala. Kroz povijest ostaju zabilježene dvije prijateljske utakmice. 1996. odigrali smo 1-1, a 2011. Vatreni su slavili u Puli 4-2

VIDEO

Češka je drugi protivnik naše nogometne reprezentacije u skupini D koju kompletiraju Španjolska i Turska. Utakmica će se odigrati na stadionu Stade Geoffroy-Guichard u Saint-Étienneu od 18 sati za točno mjesec dana i mogla bi uvelike odlučivati o daljnjem putu obje momčadi u nastavku natjecanja.

Turska 08' čudom spriječila sudar Češke i Hrvatske

Službenih utakmica s njima Hrvatska nije imala, kroz povijest ostaju zabilježene dvije prijateljske utakmice. 1996. odigrali smo 1-1, a 2011. Vatreni su slavili u Puli 4-2 uz dva pogotka Kalinića te po jedan Iličevića i Eduarda. Međutim, 2008. je moglo doći do sudara Hrvatske i Češke da se nije dogodio jedan od čuvenih turskih preokreta u Švicarskoj i Austriji.

Svoj prvi nastup tadašnja Čehoslovačka je imala 1960., a 16 godina kasnije na završnom turniru u Jugoslaviji, okitili su se zlatom. Pamti se i finale 1996. u Engleskoj gdje je bila bolja Njemačka u finalu, a posebne su simpatije pobrali 2004. u Portugalu doguravši do polufinala gdje ih je izbacila sjajna Grčka golom Dellasa u 105. minuti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nedved, Rosicky, Poborsky, Koller i Baroš predvodili su razigrane Čehe, ponajviše u grupi gdje su uz maksimalan učinak prošli pored Nizozemske, Njemačke i Latvije. Češki je nogomet osvajao nogometne sladokusce...

Nakon odvajanja od Slovačke, Češka je svaki put uspjela izaći na Europsko prvenstvo, a na posljednjem Euru u Ukrajini i Poljskoj stigli su i do četvrtzavršnice.

Kako je Češka došla do Francuske

Svoj pohod do Francuske započeli su u kvalifikacijskoj grupi A gdje su se još nalazili Island, Turska, Nizozemska, Kazahstan i Latvija. U najavi, očekivala se borba Češke i Turske za poziciju iza Oranja, međutim, 'neuredni' Nizozemci posve su zakazali te tako omogućili Česima i Islanđanima direktan plasman na turnir, a Turcima odlazak pod egidom najbolje trećeplasirane reprezentacije. 

U deset kola, Česi upisuju sedam pobjeda, remi i dva poraza. Već 9. rujna 2014. priredili su iznenađenje pobjedom nad Nizozemcima u Pragu 2-1, a da to nije bila slučajnost, pokazala je pobjeda u Istanbulu istim rezultatom u drugom kolu.

Čitav ciklus držali su mjesto koje izravno vodi u Francusku, pa domaći kiksovi poput Latvije (1-1), Turske (0-2) nisu znatno utjecali na kompletnu sliku. U posljednoj su rundi nokautirali ionako razbijene Nizozemce (vodili 0-3 u Amsterdamu poslije 66 minuta!) te tako sa stilom osvojili prvo mjesto i direktan plasman na Euro.

Izbornik voli napadačku igru

Boreck Dockal prvi je topnik Čeha kroz kvalifikacije uz četiri gola. Riječ je o krilnom igraču praške Sparte od kojeg se na Euru očekuje važan doprinos. Ono što karakterizira ovu reprezentaciju ogroman je motiv igrača koji trenutno nisu na izrazitoj cijeni u Europi - ukupna vrijednost momčadi Pavela Vrbe iznosi 76 milijuna eura prema Transfermarktu. Kada to usporedimo s Hrvatskom koja prema istom izvoru vrijedi 287 milijuna eura, a samo Modrić i Rakitić procijenjeni su na 95 milijuna, ispada da smo veliki favoriti. No to i nije baš tako 'plastično'.

Kapetan je tridesetdvogodišnji Tomas Sivok iz Bursaspora, a kao najpoznatija imena ističu se Čech, Darida, Rosicky, Krejci i spomenuti Dockal. 

Izbornik Pavel Vrba kroz karijeru je uglavnom vodio češke i slovačke klubove, a pet je puta osvajao nagradu za najboljeg češkog trenera. Osvajao je prvenstva Slovačke (Žilina, 2007.) i Češke (Plzen, 2011. i 2013.), a studenog 2013. preuzima klupu reprezentacije iako je imao važeći ugovor sa Plzenom do lipnja 2015. Savez je klubu isplatio odštetu od 2,9 milijuna eura što im se, sudeći prema rezultatima, apsolutno isplatilo.

Riječ je o čovjeku koji je iz ničeg uspio napraviti nešto - Plzen je do njegovog dolaska uglavnom bio provincijski klub, bez pretjeranog značaja u vrhu domaćeg nogometa. Od 2010. broje četiri naslova prvaka. Šampionski ciklus započeo je Vrba, stručnjak kojeg je magazin FourFourTwo uvrstio među 50 najboljih trenera Europe.

Vrba je došao s idejom iz Plzena - Češka mora igrati prepoznatljivo i napadački što će ubrzo najelegantnije postići kroz formaciju 4-2-3-1 kroz koju su i odradili kvalifikacije. Bilo je 'koketiranja' sa 4-4-2 i 4-5-1/4-3-3, posebno protiv Nizozemaca gdje je češki izbornik nastojao dodatno učvrstiti obranu zadnjim veznim (umjesto ofenzivnijeg Rosickog).

Takav eksperiment pokazao se uspješnim jer je Češka oba puta rušila Oranje, a pritom su stigli isprobati više od 15 igrača što sugerira postojanje kvalitativne širine u njihovom rosteru.

Taktička pripremljenost Čeha veliki je adut u njima prolaznoj skupini na Euru, dok motiv mnogim igračima predstavlja izlazak iz 'anonimnosti'. Imena njihovih igrača ne utjeravaju strah u kosti protivnicima što može predstavljati mač s dvije oštrice - francuski Euro će odrediti smjer talentiranih igrača poput Kaderabeka, Daride i Krejcija, a iskusnija imena u vidu Rosickog, Dockala, Lafate, Plasila, Sivoka i Cecha imaju zadaću garantirati čvrste temelje očigledno potentnom i razigranom češkom sastavu.

 

Generalka protiv Rusa

Češka pod Vrbom u svakoj utakmici nastoji igrati svoj nogomet i takav stav očekuje se i protiv Hrvatske za točno mjesec dana, što bi reprezentaciji Ante Čačića moglo odgovarati jer igrači poput Rakitića, Modrića i Perišića znaju naplatiti protivničke pogreške koje nastanu uslijed pretjerane ofenzive. Dokaz toj tezi leži u 14 primljenih golova kroz 10 kvalifikacijskih utakmica. Priliku za sanaciju obrambenih problema imaju u prijateljskim ogledima s Maltom, Rusijom i Južnom Korejom...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Payet ga pokosio: Ronaldo je u suzama morao napustiti teren
VIDEO

Payet ga pokosio: Ronaldo je u suzama morao napustiti teren

PAYET GA "POKUPIO" Cristiano Ronaldo ozbiljno je ozlijedio koljeno već u devetoj minuti pariškog finala nakon starta Dimitrija Payeta. Ponajbolji nogometaš svijeta morao je izaći iz igre

Najezda moljaca na Stade de Franceu smetala je finalistima
VIDEO

Najezda moljaca na Stade de Franceu smetala je finalistima

BJEŽI OD MENE Deschamps, Griezmann i ostali pri izlasku na teren Stade de Francea borili su se s navalom - moljaca. Lijepe se na korner-zastavice, golove, reklame...
Drama kraj hotela Francuske: Policija uništila sumnjivu torbu
IGRAČI U STRAHU

Drama kraj hotela Francuske: Policija uništila sumnjivu torbu

Nekoliko metara od hotela u kojem je smještena francuska nogometna reprezentacija ostavljena je sumnjiva torba. Francuska policija ju je raznijela, a kasnije se ispostavilo da je bila lažna uzbuna