Obavijesti

Sport

Komentari 24

Preminuo Castro, legenda koju su oteli da Barca ne bude prva

Preminuo Castro, legenda koju su oteli da Barca ne bude prva
1

Enriquea Castra otmičari su ugurali u kombi, odvezli u garažu i tamo ga držali 25 dana. Barca je u tih 25 dana u četiri utakmice osvojila samo bod i izgubila naslov prvaka. Bilo je to 1981. godine

VIDEO

Ožujak, 1981. Barcelona je pobijedila Hercules 6-0, a dva gola zabio je najbolji igrač Enrique Castro 'Quini', kojeg je Barca konačno uspjela dovesti. Tada 31 godišnji Quini bio je zvijezda Sporting Gijona i osvajač sedam Pichichi trofeja, koji se dodjeljuje najboljem strijelcu lige. Quini se nije dao, no kad je Sporting ispao u drugu ligu za 82 milijuna peseta stigao je u Barcu. I odmah postao najbolji igrač. No vratimo se utakmici protiv Herculesa.

Nakon utakmice Quini je napustio stadion i krenuo u zračnu luku El Prat po suprugu Mariju Neves i djecu. No nije stigao. Vidjevši da ga nema, a kako zna da nikad ne kasni, nazvala je njegove najbolje prijatelje, a potom i policiju. Nitko nije znao gdje je Quini. 

- Ispratio sam ga sa stadiona i rekao mi je da ide po tebe u zračnu luku - objasnio je Alexanco, koji je posljednji vidio Qunija. 

Otac Enrique i majka Elena plakali su sluteći najgore. No, u tom trenutku zazvonio je telefon.

- Quini je otet. Vratit ćemo ga za 11 dana, uz uvjet da priča ne bude nigdje objavljena - javio je muški glas s druge strane. 

Nekoliko minuta poslije, opet je zazvonio telefon.

- Vratit ćemo ga nakon što završi utakmica Atletico Madrid - Barcelona.

Španjolska u šoku

U tom trenutku Barcelona je bila vodeća na tablici, a morala je na Vicente Calderon bez najboljeg igrača. Quinija su, sad je već bilo svima jasno, oteli. Po izlasku sa stadiona dvojica naoružanih muškaraca ugurala su ga u kombi i odvezli u nepoznatom smjeru. Nitko na ulici nije vidio ništa. Ni čuo. Quini je bio legenda Španjolske, za reprezentaciju je nastupio na dva Svjetska prvenstva, 1978. u Argentini i 1982. u Španjolskoj i u 35 nastupa zabio osam golova. Cijela zemlja bila je u šoku. Solidarizirali su se čak i navijači ostalih klubova. 

Schuster bojkotirao dok ne oslobode Quinija

U Barceloni je nastao kaos, a drugi najbolji igrač Bernd Schuster odlučio je da neće igrati dok se Quini ne oslobodi. Za Barcu je to značio siguran poraz. Išli su na noge Atleticu bez, sad već dvojice najboljih igrača. Izgubili su 1-0 i tu je počeo krah. Nitko nije znao što je s Quinijem, Schuster je bio emocionalno shrvan, a Barcalona je morala igrati prvenstvo. U savezu im nisu dopustili da odgode utakmice dok ne saznaju što im je s najboljim igračem, nisu dozvolili ni da se prvenstvo prekine. Barca je u sljedeće tri utakmice osvojila samo bod i prvak je senzacionalno postao Real Sociedad.

No, vratimo se Quiniju. Kao u filmovima, roditelji i policija dežurali su uz telefon čekajući poziv otmičara. I dočekali su ga. 

- Točno 100 milijuna peseta prebacit ćete na ovaj račun u Švicarskoj banci. 

Zasjeda je upalila, a Quini ih nije želio tužiti

Španjolska i švicarska policija odmah su udružile snage i odlučile postaviti zasjedu. Naivni otmičari nekoliko dana poslije otišli su s tog računa podignuti milijun peseta. Na izlazu iz banke policija ih je uhitila i tražila da ih odvedu do Quinija. Najbolji igrač Barcelone bio je zarobljen u garaži u Zaragozi. Nisu ga tukli, mučili, niti ništa slično. Bio je neozlijeđen.

U siječnju 1982. počelo je i veliko suđenje, a otmičari su dobili po deset godina zatvora. Svaki. No Quini je odustao od tužbe! Nije htio tužiti otmičare jer je tvrdio da mu nisu ništa napravili i da pet milijuna peseta, koliko je trebao dobiti zbog duševne boli, nema temelja. Pretpostavlja se da je razvio Stockholmski sindrom, pojavu kada žrtva razvije emocionalnu vezu s otmičarima. Naziv je dobio po događaju koji se zbio u Stockholmu 1973. godine kada su se žrtve emocionalno vezale za pljačkaše banke. Naime dvojica naoružanih pljačkaša su u razdoblju od pet dana držali četvoricu zaposlenika kao taoce. Tijekom tog vremena žrtve su se dobro upoznale s pljačkašima, a po završetku talačke krize su bili toliko emocionalno povezani da su čak i stali u njihovu obranu.

Danas, Quinija više nema. Preminuo je od srčanog udara u 68. godini, a od njega su se oprostili svi navjeći igrači Barcelone. Leo Messi, Xavi, Iniesta, a oprostio se i Alen Halilović, koji je također igrao u Sporting Gijonu, klubu čiji je Quini dres nosio 12 godina i u 381 utakmicu zabio 214 golova.

- Učitelju, ne mogu opisati kakvu tugu osjećam. Nemam dovoljno riječi zahvalnosti za sve što si učinio za mene. Dok sam bio u Sportingu uvijek si se brinuo o meni, učio me dobrim stvarima. Nikad te neću zaboraviti - napisao je Alen Halilović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka