Sport

Komentari 0

Preminuo Vinko Dobrić, jedan od najvećih trenera odbojke

Preminuo Vinko Dobrić, jedan od najvećih trenera odbojke

Dobrić je bio jedan od sinonima hrvatske odbojke, Trogiranin koji je mnogima bio poznat i pod nadimkom Cane. Bio je član reprezentacije bivše države s kojom je osvojio dvije europske bronce i tri mediteranska zlata

U četvrtak je u Zagrebu u 71. godini preminuo proslavljeni hrvatski odbojkaš i odbojkaški djelatnik Vinko Dobrić.

Rođeni Trogiranin Dobrić je bio jedan od sinonima za hrvatsku odbojku, sport koji je zavolio još kao dječak 1963. godine u Kaštel Novom, a dolaskom na studij u Zagreb u kolovozu 1970. prelazi u redove Mladosti kao talentirani tehničar.

Bio je sjajan organizator igre na terenu, sposobnosti koja mu je kasnije puno koristila u njegovom daljnjem radu. U narednih 12 sezona nastupa za zagrebačku Mladost s kojom je osvojio četiri naslova državnog prvaka i četiri naslova pobjednika Kupa.

Istovremeno, kao član reprezentacije bivše države osvaja dvije europske bronce i tri mediteranska zlata. Nakon uspješne igračke karijere započeo je jednako veliku trenersku, kako u muškoj tako i ženskoj odbojci, ali i sudačku te karijera odbojkaškog djelatnika. Kao trener i izbornik vodio je žensku seniorsku reprezentaciju bivše države, ženske seniorske ekipe HAOK Mladost te OK Viadukt.

Bio je izbornik muške seniorske reprezentacije Hrvatske te trener MOK Zagreb. U želji da se trenerska struka podigne na višu razinu te da se treneri dodatno osposobe, od 1995. do 2011. godine radio je kao šef struke i predavač za odbojku pri Hrvatskoj olimpijskoj akademiji, a od 2017. kao predavač na Sportom učilištu u Zagrebu.

Dugi niz godina radio je kao tajnik Zagrebačkog odbojkaškog saveza. Dobitnik je i nagrade Hrvatskog olimpijskog odbora Matija Ljubek koja mu je dodijeljena 2019. godine kao najviše priznanje pojedincima za životno djelo u području sporta.

Najčitaniji članci