Obavijesti

Sport

Komentari 8

Preživjela je sepsu, nije imala ni za poziv... Pa je ušla u povijest!

Preživjela je sepsu, nije imala ni za poziv... Pa je ušla u povijest!
12

Sandra Perković na današnji je dan 2012. godine osvojila prvo hrvatsko žensko olimpijsko zlato u finalu diska na Igrama u Londonu. Bio je to početak svjetske dominacije Zagrepčanke

VIDEO

Ma idemo po tu medalju, govorila je Sandra Perković uoči finala diska.

I kako je samo suvereno otišla po nju. Na današnji dan 2012. godine, u finalu Londona, osvojila je zlato na prvim Olimpijskim igrama na kojima je nastupila. Pomela je tada 22-godišnja Sandra konkurenciju hicem od 69,11 metara srušivši hrvatski rekord.

- Ovo mi je najsretniji dan u životu, najsretnija godina u životu. Ovo je prvo hrvatsko žensko zlato, što više reći? - rekla je Sandra nakon osvajanja 19. olimpijske medalje za Hrvatsku od samostalnosti i ukupno četvrtog hrvatskog zlata, prvog nakon Atene 2004. godine.

Pokretanje videa...

01:38

Bilo je to prvo hrvatsko žensko zlato na Olimpijskim igrama, a ujedno i druga medalja na Olimpijskim igrama u Londonu nakon srebra četverca na pariće.

Sandra je krenula malo slabije s hicem od 64,58 metara. No onda je uslijedio hitac od 68,11 i potom "zlatni hitac" od 69,11 koji joj je donio zlatnu olimpijsku medalju.

- Znala sam da sam bacila daleko, ali nisam htjela slaviti prije kraja. Rasplakala sam se na kraju, nisam izdržala - rekla je Sandra koju su u publici bodrili hrvatski sportaši predvođeni rukometašicama i njenim trenerom, danas pokojnim Ivanom Ivančićem.

Lakoćom je Sandra prošla kvalifikacije, ove je sezone obranila naslov na Europskom prvenstvu, osvojila je Dijamantnu ligu i uzela prvo olimpijsko zlato u karijeri.

- Poseban pozdrav rukometašicama koje su me došle bodriti. Trpjele su me svih ovih dana. Sad se idemo malo družiti i proslaviti, ali ne dugo jer cure sutra imaju utakmicu - govorila je nova olimpijska pobjednica i dodala:

- Bila je ovo sjajna sezona, Europsko prvenstvo, Dijamanta liga... Još da mi je baciti preko 70 metara... Hvala vam svima na podršci. Mama, volim te.

Četvrto zlato za Hrvatsku od samostalnosti

Sandra je osvojila 19. olimpijsku medalju za Hrvatsku od samostalnosti i ukupno četvrtu zlatnu. Prije nje dvaput su na krovu svijeta bili rukometaši (Atlanta '96. i Atena 2004.) te jednom dizač utega Nikolaj Pešalov u Sydneyu 2000. godine.

Kakav je borac pokazuje njena životna priča. Djevojka iz Dubrave rođena 21. lipnja 1990. godine proživjela je pravu dramu 2009.

Liječnici su joj rekli da ima crijevnu virozu, a Sandra je zapravo imala upalu slijepog crijeva. Zbog pogrešne dijagnoze dvaput je morala na kirurški stol, dobila je sepsu i s 85 kilograma spala je na samo 70. 

OI: Sandra Perkoviæ, finale bacanja diska

Tada nitko nije razmišljao o karijeri već samo o njenom životu. Nitko nije mislio da će se vratiti, a onda je već sljedeće godine bila na tronu. Osvojila je Europsko prvenstvo u Barceloni.

- Te dvije operacije utjecale su pozitivno za mene. Tada sam dotaknula dno, a moja baka kaže: "Tko ne dotakne dno, nikad ne može osjetiti moć vrha". To me guralo - rekla je Sandra jednom prilikom.

Već u drugom razredu osnovne škole upisala je Atletsku školu. Počela je s trčanjem i skakanjem u vis, a u isto je vrijeme trenirala košarku i odbojku na pijesku. Ipak se odlučila za disk. I nije pogriješila!

Osvojila je Europsko prvenstvo 2009. godine u Barceloni, a novinar Jutarnjeg lista intervjuirao ju je preko e-maila. Nije imala ni kune na mobitelu, a roaming u Španjolskoj je bio preskup za dolazni poziv... 

Tri godine kasnije Sandra Perković osvojila je zlatnu olimpijsku medalju. Hrvatski olimpijski odbor dao joj je premiju od 100.000 kuna. A ona je kvalitetu potvrdila i u godinama koje su uslijedile, i još joj kraj nije na vidiku.

OI 2012., atletika, bacanje diska (žene), finale, 4. kolovoza:

  1. Sandra Perković (Hrvatska) - 69,11 metara
  2. Darja Piščalnikova (Rusija) - 67,56
  3. Yanfeng Li (Kina) - 67,22
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Pogledajte niželigašku golčinu iz Sl. Broda: Nekadašnja reality zvijezda zabila je s 40 metara!
VIDEO: BRAVO, MAJSTORE!

Pogledajte niželigašku golčinu iz Sl. Broda: Nekadašnja reality zvijezda zabila je s 40 metara!

SIBINJ - Lukas Kovačević (23), nogometaš Vinogorca iz Sl. Broda, zabio je gotovo s centra niželigaški gol tjedna u izboru Sofascorea. Bilo je to u pobjedi 5-1 kod Mladosti u Međužupanijskoj ligi, petom rangu hrvatskog nogometa. Prije dvije godine bio je u finalu reality šoua "Utakmica života" i borio se za profesionalni ugovor s Istrom. "Odmah sam znao da ulazi u mrežu, baš je sjela", rekao je.