Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
19 komentara

Priča o Oliću i Mandži: Ima nešto u tom kulenu i Savi

EKSKLUZIVNI VIDEO: Mario Mandžukić zabijao je kao pionir, a sada bi mogao započeti ogled protiv Ukrajine. U paru sa sugrađaninom Ivicom Olićem

Marko Lukunić/VL
Foto: Marko Lukunić/VL
19 komentara

Od 18 klinaca, 16 ih je reklo da bi htjeli biti napadači. I što ću, uzmem štopericu i tko je najbrži taj igra u napadu. Mandžo je bio najbrži, priča Damir Ruhek, prvi trener Marija Mandžukića. Pokazuje spaljenu travu i oronuli teren na igralištu Marsonije u Slavonskom Brodu. Moguće je da ta, trenutačno, ledina Biliću donese udarni napadački tandem za ključnu utakmicu u kvalifikacijama za SP protiv Ukrajine. Iako je Petrić u ovom trenutku ispred Mandžukića, nikad se ne zna.
- Ma, mogu on i Olić zajedno, zašto ne. Jesu, sličan su tip igrača, ali baš takvi igrači trebaju u toj utakmici. Obojica igraju presing na zadnju liniju, ostavljaju srce na terenu. Takvi su Brođani - kaže pomalo u šali Ruhek, prisjetivši se Marijevih početaka.
- Došao je u Marsu sa deset godina, baš tada se Olić vratio iz Herthe i započeo seniorsku karijeru. Odmah se vidjelo da će Mario biti igrač. Mogao je igrati što je htio, bio je i bočni, i libero, i napadač - otkrio je Ruhek ne skrivajući radost zbog Mandžinih dosega.
- Jednom mi je, protiv Osijeka, koji je najjači u Slavoniji, nedostajao libero. I kažem ja Mandži: 'U prvom poluvremenu igraš libera i ne moraš spriječiti da oni zabiju, a u drugom ćeš biti u napadu i moraš zabiti’. I zabio je za pobjedu! Bio je presretan - prisjetio se Ruhek.
Nikad, čak ni u revijalnoj utakmici Olić i Mandžukić nisu zaigrali u prvoj momčadi.
Iako su imali gotovo isti put. Marijev otac radio je u Njemačkoj, od tamo se i Mandžukić vratio u Marsu. Tamo je baš bio Olić, koji je stigao iz Berlina. Ola je otišao u Zagreb, pa u Dinamo, nekoliko godina kasnije u Kranjčevićevu je stigao i Mario, koji je još u Dinamu. A možda zamijeni Olića u HSV-u...

HTJELI GA IZBACITI ZBOG ČLANARINE
Dva mjeseca Mandžin otac nije platio članarinu za Marija i u Marsoniji su ga htjeli izbaciti.
- Nije imao za platiti - kaže Damir Ruhek.
No u klubu su ipak pričekali s kaznom.
- A bio je Mario nestašan. Znao sam klincima reći da ne igraju na igralištu dan prije utakmice. On je uvijek igrao.

GASI SE KLUB GDJE SU STASALI OLA I MANDŽO?
Svoje prve golove i Olić i Mandžukić su zabijali na istom onom igralište na kojem je danas puno depresije. Klub je na rubu egzistencije, u Slvonskom Brodu se priča čak i o gašenju, iako će ove godine proslaviti 100 godina. Marsa je dala još dva velika napadača, Josipa Webera i Veldina Karića.

OLIĆ 300 PUTA, MANDŽO 1280
Neki prigovaraju Ivičinoj tehnici, ali on je bio izvrstan tehničar, s teniskom je lopticom mogao žonglirati 300 puta. Ali nije tehniku lako koristiti pri punoj brzini, kaže Stanislav Stuburić, Olićev prvi trener. Mandžo nije tehnicirao s lopticom, ali je nogometnu loptu udario 1280 puta.

MARIO JE KERAMIČAR, OLIĆ SERVISER TELEVIZORA
Mandžukića je otac, priča Ruhek, jednom pronašao kako umjesto školske knjige čita stripove i tad ga je odlučio pustiti na trening unatoč negativnim ocjenama u školi. Mario je završio za keramičara jer mu je ta škola bila najbliža kući. Olić je, pak, u Tehničkoj školi završio za servisera televizora.

Naši partneri pišu
Message