Obavijesti

Sport

Komentari 9

Problemi za Casillasa? Policija mu je pretražila kuću u Portu

Problemi za Casillasa? Policija mu je pretražila kuću u Portu
1

Zaplijenjeni su ugovori o zastupanju igrača, pravu na imidž igrača te ugovori o provizijama prilikom transfera. Portugalsko državno odvjetništvo zatražilo je suradnju Španjolske, Engleske i Francuske...

VIDEO

Portugalska policija pretražila je sjedišta više nogometnih klubova među kojima Benfice, Porta i Sportinga tražeći ugovore s nogometašima zbog sumnje na „pranje novca“ i utaju poreza, izvijestila je u četvrtak portugalska porezna uprava.

U sklopu akcije „Zaleđe“ oko 300 policajaca pretražilo je diljem Portugala ukupno 76 objekata, među kojima 40 domova i pet odvjetničkih ureda. Istražitelji pregledavaju ugovore nogometaša i klubova potpisane u posljednjih pet godina.

Policija je sa sudskim nalogom ušla u domove Portovog predsjednika Pinta da Coste, Benficinog predsjednika Luisa Felipea Vieire, Sportingovog čelnika Federica Varandasa te Braginog prvog čovjeka Antónija Salvadora.

Pretražena je i kuća španjolskog vratara Ikera Casillasa u Portu.

- Jutros je državno odvjetništvo došlo u moj dom kao i u 76 drugih prostora sportskih društava, igrača i klubova te me zatražilo dokumentaciju. Stavio sam im se na potpuno raspolaganje. Transparentnost je jedan od mojih principa - napisao je Casillas na Twitteru. Osvajač Svjetskog prvenstva sa Španjolskom 2010. godine prešao je iz Real Madrida u Porto 2015. godine. Casillas je kandidat za predsjednika Španjolskog nogometnog saveza na izborima najavljenima za ovu godinu.

Nakon što su pretražili domove, policajci su ušli u sjedišta klubova. Osim spomenutih posjetili su prvoligaše Sporting Bragu, Estoril, Vitóriju Guimaraes, Maritimo i Portimonense.

Istraga je zašla i u sjedište agencije za zastupanje nogometaša Gestifute, vlasnika Jorge Mendesa. On je zastupnik brojnih igrača među kojima Cristiana Ronalda iz Juventusa i João Félixa iz Atlético Madrida. Pretražen je i ured Ronaldovog odvjetnika Carlosa Osórija de Castra. Policija je bila i u odvjetničkim uredima Leitão, Teles i Soares da Silva.

Pod istragom su 72 ugovora za 49 nogometaša u kojima je sudjelovalo 14 zastupnika.

Među sumnjivim transferima su Casillasov prelazak iz Real Madrida u Porto, Jacksona Martíneza iz Porta u Atlético, Nelsona Semeda iz Benfice u Barcelonu i Renata Sanchesa iz Benfice u Bayern.

Portugalsko državno odvjetništvo priopćilo je kako su optužene 24 kompanije i kluba te 23 fizičke osobe. „Među njima nogometaši, zastupnici ili posrednici, odvjetnici i nogometni dužnosnici. Oni su nastojali izbjeći plaćanje poreza tako što su skrivali ili lažno prikazivali vrijednosti (transfera). Također su skrivali istinske dobitnike novca od transfera“, navedeno je.

FILE PHOTO: Departing Real Madrid captain and goalkeeper Iker Casillas waves as he poses surrounded by trophies at an official send-off at the Bernabeu stadium in Madrid, Spain

Zaplijenjeni su ugovori o zastupanju igrača, pravu na imidž igrača te ugovori o provizijama prilikom transfera. Portugalsko državno odvjetništvo zatražilo je suradnju Španjolske, Engleske i Francuske.

Istraga je pokrenuta nakon što je internetska platforma Football Leaks objavila brojne povjerljive ugovore i prepiske. Iza misterioznog Football Leaksa stajao je 31-godišnji Portugalac Rui Pinto uhićen u siječnju 2019. u Mađarskoj. Izručen je u Portugal gdje u pritvoru čeka suđenje pod optužbom za hakersku krađu dokumenata i iznudu.

Andrea Comas/Reuters/PIXSELL

- Bolje ikada, nego nikada. Hvala Rui Pinto - napisala je na Twitteru bivša portugalska eurozastupnica iz redova socijalista Ana Gomes. Gomes je tvrdila da se preko nogometnih transfera „pere novac“ na međunarodnoj razini, odnosno prikriva njegovo cirkuliranje u cilju izbjegavanja plaćanja poreza.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...
ON ĆE NASLIJEDITI JAKOBUŠIĆA?

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...

Ivan Bilić trebao bi biti predsjednik Hajduka. Bivši torcidaš glavni je kandidat, a jedan je fan napisao: 'Nadam se da će uspostaviti normalnu atmosferu bez ikakvih prgavih familija, mitomanije i da neće dopustiti da igrače postrojava itko drugi osim trenera
'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu
TKO SU BRAĆA JOKIĆ

'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu

Braća Nikole Jokića ponovno su u središtu javnosti nakon što je najstariji brat Strahinja šakom udario navijača na NBA utakmici. I ranije su često izazivali incidente, svađali se s holivudskim glumcima i prijetili igračima