Obavijesti

Sport

Komentari 18

Prokletstvo zadnjih minuta: Tri bolna remija su odnijela san...

Prokletstvo zadnjih minuta: Tri bolna remija su odnijela san...
1

Dinamu su golovi u zadnjim minutama dvaput donijeli ulazak u Ligu prvaka, ali više je puta završnica bila kobna za "plave". I više puta odnijela europsko proljeće

VIDEO

Dinamovi su navijači opet nakon remija sa Šahtarom 3-3 prizivali zlu kob, prokletstvo i tko zna što. Jer neuspjesi, porazi se dublje urezuju u pamćenje...

Pokretanje videa...

03:30

No, je li doista tako? Je li doista Dinamo takav pehist?

Iz vremena kad je u Europi predstavljao bivšu državu, najpamtljivija su dva gola u završnici Dinamovih utakmica: Gucmirtl koji je zabio za 3-0 i produžetak u polufinalu Kupa velesajamskih gradova 1967. protiv Eintrachta, te Gomes koji je u 86. minuti zabio za pobjedu Porta 1-0 u uzvratu 1. kola Kupa kupova 1983. i izbacio Dinamovu šampionsku generaciju na gol u gostima, nakon pobjede "plavih" 2-1 u Zagrebu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon hrvatske samostalnosti, ovo su europske utakmice odlučivane golovima u zadnjim minutama, koji su imali rezultatsku važnost.

Dinamo zabijao u završnici

  • Dinamo - NEC 3-2

Bio je to početak Uefine lige 2008. godine, u prvoj je utakmici u Maksimir došao nizozemski NEC Nijmegen. Vodili su gosti 2-1, a onda preokret u završnici: Boško Balaban u 81. minuti za 2-2 i Ivica Vrdoljak u 85. za pobjedu 3-2. 

Dinamovi su se navijači ponadali proljeću, ali u iduće tri utakmice (Tottenham, Spartak Moskva, Udinese) "plavi" nisu osvojili ni bod.

  • Dinamo - Ludogorec 3-2

Bilo je to 2. pretkolo Lige prvaka 2012. i Dinamu se smiješilo ispadanje već na prvoj stubi, što mu se nikad nije dogodilo. Vrlo jaka bugarska momčad bila je na početku stvaranja, u Sofiji je bilo 1-1, a u Maksimiru su Bugari dvaput vodili, Rukavinin gol u 60. minuti za 2-2 i dalje ne bi bio dovoljan, a onda je Domagoj Vida u osmoj minuti sudačke nadoknade zakucao glavom za 3-2 i prolazak.

Da Vida nije zabio, za "plave" bi europska priča bila završena.

Nakon tog mučenja, Dinamo je lako izbacio Sheriff i Maribor, te ušao u skupinu Lige prvaka.

  • Dinamo - Dinamo Kijev 1-1

Ajde, nije bilo za prolazak, nije bilo za ostanak na životu, ali bilo je za čast. U zadnjem kolu Lige prvaka 2012. Dinamo je u petoj minuti sudačke nadoknade zabio svoj jedini gol te sezone za jedini bod u Ligi prvaka.

Majstor Ivan Krstanović pogodio je iz penala pred 3663 gledatelja, na snijegom zametenom terenu. 

  • Salzburg - Dinamo 1-2

Drugi najvažniji gol u završnici, nakon onog Vidinog, zabio je Junior Fernandes. U playoffu Lige prvaka 2016. Dinamo i Salzburg odigrali su 1-1 u Zagrebu, a u Salzburgu su Austrijanci vodili 87 minuta. Onda je Fernandes izjednačio i odveo dvoboj u produžetak, a Soudani je u 95. pogodio za Ligu prvaka.

Dinamo primao u završnici

Dinamo u 4. kolu Lige prvaka ugostio Šahtar
  • Dinamo - Newcastle 2-2

Najbolniji, nikad prežaljen remi. Jer Dinamo je složio odličnu momčad, suparnik je bio strašno jak engleski doprvak Newcastle United, "plavi" su u Engleskoj izgubili 2-1 uz sudačku naklonost domaćinu, pa u Zagrebu u 45. minuti ostali s igračem manje uz vrlo kontroverzan penal za vodstvo Newcastlea 1-0. U 90. minuti s igračem manje Igor Cvitanović pogodio je za 2-1 i produžetak i onda na pragu odluke jedanaestercima, Dario Šimić je pogriješio, a Temuri Kecbaia zabio za 2-2.

  • Marseille - Dinamo 2-2

Nakon što je u jesen 1999. Dinamo remizirao na Old Traffordu i pobijedio Sturm u Zagrebu, do zadnjega je kola ipak izgubio šanse prezimiti u Ligi prvaka. Ali uoči zadnjih 90 minuta ostala je borba za treće mjesto i proljeće u tadašnjem Kupu Uefe.

Trebala je pobjeda u Marseilleu, Dinamo je do 89. minute vodio 2-1, imao toliko iščekivano proljeće u rukama, ali onda je Diawara zabio za 2-2 i kraj još jednog Dinamova sna. I kraj velike generacije (Prosinečki, Viduka, Cvitanović, Marić, Šimić, Mikić, Bišćan...) koja je tri jeseni navijačima priređivala spektakle. 

  • Dinamo - Heerenveen 2-2

Opet minuta do europskog proljeća, samo pet godina kasnije. U trećem kolu Uefine lige u Maksimir je stigao Heerenveen, a kako su dalje išla tri od pet klubova iz skupine, a Beveren je već bio 'riješen' (6-1), pobjeda nad Nizozemcima bila bi dovoljna.

Dinamo je imao 2-0 do 84. minute, a onda je Yildrim smanjio, da bi u 89. gosti dobili penal, svi su u Dinamu poludjeli, a Klaas-Jan Huntelaar zabio je za 2-2.

Popravnu šansu "plavi" su imali u zadnjem susretu u Stuttgartu, ali nisu uspjeli, izgubili su 2-1.

  • Černomorec - Dinamo 2-1

U skupini Europske lige 2013. Dinamo je u četiri kola osvojio tek bod. Pobjeda u Ukrajini ostavila bi šanse za prolazak uoči zadnjega kola i dolaska Ludogoreca, "plavi" su vodili 78 minuta, a onda je Antonov izjednačio, pa Didenko u 91. pogodio za novi Dinamov poraz. I kraj svih nada.

  • Olympiakos - Dinamo 2-1

U četvrto kolo Lige prvaka Dinamo je ušao s tri boda (pobjeda nad Arsenalom) i nadom u proljeće u Europskoj ligi.

Olympiakos se u Maksimiru provukao (1-0), a u Ateni je Hodžićevim golom Dinamo 65 minuta vodio. Sve je oteo Felipe Pardo, golom za 1-1 u 65. pa za pobjedu Grka u 90. minuti,

To je značilo da Dinamo bodove za prolazak mora tražiti u Londonu i kod kuće protiv Bayerna. Prevelik zalogaj...

  • Dinamo - Šahtar 3-3

Pobjeda u 4. kolu Lige prvaka Dinamu bi jamčila proljeće u Europskoj ligi i dobru poziciju za osminu finala Lige prvaka.

Poveli su "plavi" 3-1 u 89. minuti golom Ademija, a onda nevjerojatno to prosuli. Za remi je u 98. minuti pogodio Tete iz penala, nakon intervencije VAR-a.

No, Bjelica je odmah nakon utakmice rekao kako ne prihvaća to 'prokletstvo' i da je ovo jedan drugi Dinamo.

- Ne, ne prihvaćam to. Ne želim slušati o tim tragičnim Dinamima koje ste vi možda doživjeli jer je ovo jedan drugi Dinamo koji je već 20 i nešto puta dokazao da je bolji i da to nije njegova sudbina. Ovo je prvi i zadnji puta da smo mi ovako izgubili bodove - rekao je Nenad Bjelica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska
Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...
ZGROZIO ŠPANJOLCE

Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...

Brazilac je uspio skupiti milijun eura jamčevine, a posljednjih dana pričalo se kako mu je novac posudio Memphis Depay, igrač Atletico Madrida