Obavijesti

Sport

Komentari 55

Prošlo je već 20 godina bez velikog prvaka Ayrtona Senne

Prošlo je već 20 godina bez velikog prvaka Ayrtona Senne
16

Rođen je kao Ayrton da Silva. Uzeo je majčino djevojačko prezime Senna jer je Da Silva previše uobičajeno. Kaže da je želio biti poseban. Bio je i veliki humanitarac

VIDEO

Tisuće navijača došlo je u Imolu kako bi odalo počast Ayrtonu Senni, 34-godišnjem brazilskom vozaču Formule 1 i trostrukom svjetskom prvaku koji je poginuo na današnji dan prije 20 godina. Među mnogima koji su došli odati počast Senni bili su i današnji vozači Formule 1.

- Mnogima od nas Senna je bio idol. Kao klinac gledao sam utrke i kad sam vidio žutu kacigu i broj 1... To je uvijek ostavilo dojam na mene - rekao je Fernando Alonso.

Navijači polažu vijence i ostavljaju poruke na mjestu na kojem je Senna izgubio život prije 20 godina. I u Brazilu se odaje počast jednom od najboljih vozača u povijesti Formule 1. Na njegovom grobu u Sao Paulu okupljaju se navijači, ostavljaju cvijeće i lampione...

Posljednji koji je poginuo u Formuli 1

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Brazilac Ayrton Senna posljednji je vozač koji je poginuo u Formuli 1. Dan ranije život je izgubio Austrijanac Roland Ratzenberger. Na Ayrtonovu sprovodu bilo je više od tri milijuna ljudi. Njegovo posljednje počivalište u Sao Paulu godišnje posjeti veći broj obožavatelja nego grobove JFK-a, Elvisa Presleya i Marilyn Monroe zajedno.

Najbolji krug u karijeri odvezao je u Doningtonu 1993. Naravno, po kiši. U manje od jednoga kruga od petog je došao do prvog mjesta i pobijedio. Prestigao je Schumachera, Wendlingera, Hilla i Prosta...

Kao klinac bio je očajan po kiši, pa je čekao prolom oblaka i trenirao satima dok se nije usavršio. Mehaničari su ga mrzili, izbjegavali su ga kad god su mogli jer ih je satima gnjavio i najsitnijim detaljima zbog kojih bi mogao biti brži u zavoju šest u Suzuki. Toliko dobro je shvaćao mehaniku bolida da su ga iz Honde zamolili da im pomogne u razvoju njihova superautomobila NSX, kojim su željeli parirati opravdano razvikanim Ferrarijevim jurilicama.

Premda je na stazi bio beskrupulozan i nemilosrdan, znao se zabijati u Alaina Prosta da bi ga izbacio sa staze i osvojio naslov, Senna je bio i veliki humanitarac.

Tek nakon što je poginuo doznalo se da je u razne dobrotvorne zaklade donirao više od stotinu milijuna dolara. Tijekom kvalifikacija na VN Belgije 1992. spasio je život Francuzu Eriku Comasu u smrskanu bolidu. Zaustavio je bolid pored staze i pridržavao Comasovu glavu do dolaska liječnika. Nakon Sennina stradanja u Imoli Comas nije sudjelovao u nastavku utrke. Najbolji svih vremena? Schumi kaže da jest, kao i Hakkinen, Lauda, Alonso... Nažalost, tek je Sennina smrt pokrenula promjene vezane uz sigurnost. 

Poginuo u zavoju Tamburello 1994.

Zbog kvara na upravljačkome mehanizmu Senna je s 250 km/h udario u ogradu. Preminuo je nekoliko sati poslije. Tog 1. svibnja 1994. imao je 34 godine.

Kralj Monte Carla

Šest je puta pobijedio u Monacu, pet puta uzastopno. U karijeri je vozio za četiri momčadi - Toleman, Lotus, McLaren i Williams.

Trostruki prvak

Brazilac je pobijedio 41 put, bolji su samo Schumi (91) i Prost (51). Čak 65 puta osvojio je “pole position”. Trostruki je svjetski prvak, sve s McLarenom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Selahi: Već godinama slušam 'Petković ili Livaja'. A ni jedan ni drugi nisu najbolji u HNL-u
DIRIGENT RIJEČKE IGRE

Selahi: Već godinama slušam 'Petković ili Livaja'. A ni jedan ni drugi nisu najbolji u HNL-u

Prvi smo, imamo realne šanse osvojiti naslov, ali o tome se u Rijeci ne razmišlja tako, ispričao je veznjak Rijeke Lindon Selahi i otkrio tko je za njega najbolji igrač u HNL-u