Obavijesti

Sport

Komentari 8

Protiv takve klase se ne može: Larkin i Turska srušili Hrvatsku

Protiv takve klase se ne može: Larkin i Turska srušili Hrvatsku

Hrvatska je izgubila od Turske (84-78) u posljednjem kolu kvalifikacija za EP. Iako su obje reprezentacije već ranije osigurale plasman na Europsko prvenstvo, gledali smo odličnu utakmicu

VIDEO

Prije tri mjeseca, na istome mjestu i protiv iste reprezentacije, odškrinuli smo vrata Eura, a samo dva dana kasnije i kročili kroz ta vrata nakon pobjede nad Švedskom. 

Pokretanje videa...

Hrvatska košarkaška reprezentacija 02:35

Hrvatska je Europsko prvenstvo osigurala krajem prošle godine i posljednje dvije utakmice u kvalifikacijama poslužile su kao povjera izborniku Veljku Mršiću. Na koga od igrača može odmah računati, tko od igrača može odgovoriti zahtjevima reprezentacije i tko će biti zalog za budućnost.

Hrvatska je izgubila od Turske (84-78) u posljednjem kolu kvalifikacija za EP. Iako su obje reprezentacije već ranije osigurale plasman na Europsko prvenstvo, gledali smo odličnu utakmicu s puno preokreta pod ravnanjem maestra Shanea Larkina koji je, moramo priznati, jednostavno za dvije razine bolji od ostalih igrača. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U izostanku stožernih igrača u ovim kvalifikacijama, kao što su Roko Rogić i Roko Leni Ukić, priliku u našim redovima dobili su igrači iz drugog plana koji nisu uživali bogatu minutažu u prethodnim utakmicama, igrači koji su pak otpadali sa šireg spiska te debitant Goran Filipović (24), koji je, nakon nešto lošije partije u debiju protiv Nizozemske, odigrao solidan susret.

Ugodno je iznenadio mladi playmaker koji je sa svojim ulascima unosio posebnu energiju, brzinu i eksplozivnost u našu igru te je bio sjajna ispomoć danas našem prvom playu Dominiku Mavri. Zabijao je u ključnim trenucima i držao nas u egalu s Turcima koji su vodili kroz cijeli susret. Iako je malo vjerojatno da će ići na Europsko prvenstvo, košarkaš Craiove je odigrao solidno protiv Turske, uz poneke oscilacije u obrani i napadu tijekom utakmice, ali pokazao je da je čovjek na kojeg bi se Mršić mogao osloniti u kvalifikacijama u budućnosti.

Bilo je pozitivnih i negativnih aspekata u našoj igri, a definitivno najveći minus je bio naš defenzivni skok koji je bio na lošoj razini. U nekim situacijama je izbornik Mršić morao i podviknuti jer je falilo agresije i intenziteta, nismo radili faulove zbog čega su Turci dolazili do laganih koševa. 

- Ajde, dignite ozbiljnost na višu razinu. Ne može ovo ovako. 

Napad nam je odlično funkcionirao na krilima iskusnog dvojca Željka Šakića i Mire Bilana, ali ozbiljnost je itekako falila u obrani. Mučili su se Mavra i Filipović sa sjajnim Larkinom koji je lagano razbijao našu obrambenu liniju i razigravao suigrače, nismo imali rješenja za turski 'pick and roll'.

U prvom poluvremenu Turci su vodili od početka do kraja, u jednom trenutku otišli su i do plus šest, ali iskusni Mršić znao je kada treba pozvati minutu predaha i trgnuti svoje igrače. Razdrmao ih je, uspjeli smo se stabilizirati i s brza dva koša otišli smo s minus dva na poluvrijeme.  

U trećoj četvrtini ganjali smo taj minimalni zaostatak za Turcima, a napokon smo pred kraj dionice došli i do vodstva.

U posljednjoj četvrtini smo u kratkom naletu došli i do plus šest, ali Turci su iskoristili naše mane u obrani. Defenzivni skok nam nije bio na očekivanoj razini pa su domaćini došli do nekoliko laganih koševa, a kada je nabrijani Larkin krenuo sve pogađati, bilo je jasno da ćemo teško do pobjede. Čovjek je jednostavno klasa više.

Pritiskali smo u završnici, ali Turci su s nekoliko koševa nakon skokova u napadu došli do zaslužene pobjede. 

Najbolji strijelac u našoj reprezentaciji bio je Tomislav Gabrić koji je, nakon što je nekoliko puta ispao sa šireg popisa, napokon dobio priliku i ostavio dobar dojam u obje utakmice. Turcima je za 20 minuta utrpao 13 koševa.

Goran Filipović je za 14 minuta zabio 12 koševa, 12 je imao i Bilan, dok su 10 zabili Šakić i Vranković. Očekivali smo Roka Prkačina u većoj ulozi, pogotovo jer se radi o nevažnoj utakmici, ali na kraju je bio na parketu svega 15 minuta. Antonio Jordano i Marin Marić su jedini igrači u našoj momčadi koji nisu odigrali ni minute.

Kod Turske je najbolji bio Sanli sa 17 koševa, šest skokova i dvije asistencije, Tuncer je zabio isti broj koševa uz pet skokova i sedam asistencija, a Larkin je ubacio 16 poena uz sedam skokova.

Hrvatska je tako ove kvalifikacije završila s četiri pobjede i dva poraza što joj je donijelo prvo mjesto, druga je Nizozemska, treća Turska, a Švedska je ostala bez plasmana.

Domaćini Eura su Gruzija, Njemačka, Italija i Češka, a prvenstvo počinje u rujnu sljedeće godine. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu