Obavijesti

Sport

Komentari 37

Prva HNL iz 4 kuta: Rijekin, Dinamov, Osijekov i Hajdukov

Prva HNL iz 4 kuta: Rijekin, Dinamov, Osijekov i Hajdukov
1

POKER HNL-A Riječani se boje sudaca, Petev je ‘mister zadnje kolo’, u Hajdukovoj se svlačionici govori deset jezika, a Osijek na zimu jedini nije nikog doveo

VIDEO

Rijeka ulazi u proljetni dio prvenstva uz šest bodova prednosti ispred Dinama. Nemaju poraza i pretendiraju za titulu te će se tu voditi velika borba do kraja. Ipak, Osijek i Hajduk mogli bi utjecati na rasplet prvenstva budući da raspolažu kvalitetnim momčadima koje će se međusobno boriti za treće mjesto.

Kako to sve skupa izgleda iz sva četiri kuta, pročitajte u nastavku teksta.

Rijekin kut: Samo ne novi Krečak i Šupraha...

PROBLEMI Najbolji igrač Vešović i Bradarić ozlijeđeni su, a Kulušić i Bezjak putovat će u Osijek, no njihov nastup je pod upitnikom...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako ne iskoriste ovu šansu, tko zna kad će dobiti iduću. Šest bodova prednosti pred Dinamom, Rijeka je jedina momčad u Europi bez poraza u jesenskom dijelu prvenstva... Nije moglo bolje! 

Matjaž Kek ima “pole position”, povijesnu priliku donijeti Rijeci prvi naslov prvaka u povijesti kluba i, ako u tome uspije - nakon svega što je za klub s Kvarnera napravio u Europskoj ligi - može biti siguran da će mu Riječani jednog dana dignuti spomenik od bronce.

Pogledajte video

 

Pokretanje videa...

00:11

Obrana s odličnim Prskalom na golu bila im je dosad “forte”, no da je Kek mogao birati bez kojeg igrača ne želi ostati, to bi bio Mitrović. Ključni obrambeni igrač otišao je u Bešiktaš za četiri milijuna eura, stigao je umjesto njega vrlo dobri Župarić, ali on se odmah ozlijedio, uopće ne trenira, pa je Kek inzistirao na dovođenju iskusnoga Kulušića.

Prvo kolo proljeća Rijeci donosi komplicirano gostovanje u Osijeku ove nedjelje (15 sati). Slavonija nikako nije sretna za Kekove momke, tamo je lani krenulo sve nizbrdo kad su primili gol od Osijeka u zadnjim sekundama iz penala, a ove sezone prosuli su bodove u Vinkovcima jer je Alexander Gorgon u sučevoj nadoknadi iz penala pogodio prečku.

Keka ipak muči jedan “detalj”. Koliko god lijepo izgledala tablica s Rijekom na vrhu, zapravo je sve moglo biti praktički riješeno da nije bilo Soudanijeva gola na Pojudu u 93. minuti i da je barem Bradarić zabio najbolju šansu na utakmici protiv Dinama u Zagrebu... Rijeka bi imala 8-10 bodova prednosti i teško bi to Dinamo dostigao. Ovako, kiksa li lider u Slavoniji, a Dinamo u prvih četiri-pet kola proljeća ima najlakši raspored, eto “modrih” opet u igri i u tom slučaju gotovo sigurno odlučivat će međusobni dvoboji.

Svi se u Rijeci nadaju samo jednom, da im se u ključnim utakmicama neće ponoviti suđenje kakvo su imali u zadnjem kolu 1999.  Sjećate se Šuprahe i Krečka? Samo to ne... (Nenad Nevešćanin)

Dinamov kut: Mister zadnje kolo - Tu je majstor

DAN D Tri godine zaredom, kao nijedan trener na svijetu, Petev je o naslovu odlučivao u posljednjem kolu. A u tom kolu igra baš s Rijekom

Tako je to s Petevom. Osuđen je da o prvaku odlučuje posljednja utakmica prvenstva. Nije njemu to novo, već je to prošao tri godine zaredom u karijeri, kao niti jedan trener na svijetu.

U sezoni 2011/12. Petev je bio trener Ludogoreca, najvećeg hita prvenstva. Tijekom proljetnog dijela CSKA je imao šest bodova prednosti. Zvuči poznato? Da, baš koliko Rijeka ima ispred Dinama. No CSKA kiksa i u posljednje kolo ulazi s dva boda prednosti, točnije - za naslov im je dosta i remi. No golom Ivanova iz slobodnjaka Ludogorec pobjeđuje i prvi put postaje prvak Bugarske.

Godinu poslije sličan scenarij. U posljednjem kolu Levski je na svom terenu čekao slabašnu Slaviju, a Ludogorec je igrao kod Montane. Pobijedio je Petev 3-0 i sve je bilo u Božjim rukama. Točnije, u rukama Levskog. Ili Slavije. Levski je poveo i cijela Bugarska, uključujući Peteva, nije vjerovala u čudo. Kako i bi kad je Levski bio deset puta bolji od Slavije. No igrač Levskog Dimitar Vezalov, Petev ga, vjerujte, nikad neće zaboraviti, zabija autogol i Ludogorec je opet prvak.

Činilo se da je “prokletstvo zadnjega kola” tu završilo, no nije. Petev odlazi u ciparski AEL, koji je na sredini tablice. Čudesnom serijom dostiže nedodirljivi APOEL i u zadnjem kolu mu treba remi za naslov. AEL igra sjajno, no navijači bacaju topovski udar na rezervne igrače APOEL-a i susret se prekida. Dva dana nitko ne zna što se događa. Odluke nema. Ciparski savez odlučuje da se susret odigra za dva tjedna. U ponovljenoj utakmici AEL gubi 1-0 i naslov ide APOEL-u.

Dinamo u proljetni dio prvenstva ulazi sa šest bodova zaostatka za Rijekom i lako je moguće da će o prvaku odlučivati susret u posljednjem kolu. A on se igra 27. svibnja na Maksimiru. (Dubravko Miličić)

Osijekov kut: Zekiću, navijači već sanjaju Kup

EUFORIJA Cijeli Osijek je na nogama, Zekić je pokazao privrženost odbivši Karabukspor, a navijači su uvjereni u reprizu 1999. godine

Ciljevi u nastavku prvenstva iz Osječkog kuta su vrlo jasni- izlazak u Europu i finale Kupa. Momčad je tijekom zimskog prijelaznog roka ostala neokrznuta, nema dolazaka ali ni bitnijih odlazaka igrača što Osijeku može čak biti i prednost.

Tri dana prije početka prvenstva Osijeku se nije pisalo dobro. Naime, na Zekićevom stolu našla se ponuda turskog Karabukspora i klub, kao i trener, bili su pred raskrižjem. Što ako ode? Kako objasniti navijačima da jedan odličan projekt možda neće imati istog čovjeka na klupi? Sve nedoumice, elegantno i kako mu dolikuje, Zoran Zekić riješio je tako što je Turke - odbio i pokazao da mu je budućnost vezana isključivo za Osijek. Tim potezom zaradio je dodatne simpatije navijača koji, iako ponekad propitkuju neke njegove taktičke zamisli, sa sigurnošću mogu reći da se radi o treneru koji zbilja voli ovaj klub. A to je Zekić pokazao i ovim potezom.

Nakon prvog dijela prvenstva Osijek je, ajmo tako reći, osigurao izlazak u Europu. Ruku na srce, za gubitak tog statusa morale bi se poklopiti teško zamislive stvari poput, primjerice, da RNK Split osvoji Kup. A upravo taj Kup je enormna želja svih Osijekovih navijača. Smatramo da je to savršena prilika za osvajanje drugog Rabuzinovog sunca u klupskoj povijesti. Koliko su ljudi uvjereni u ponavljanje slavlja iz 1999. govori i činjenica da se taj mogući put u Varaždin već spominje u navijačkim krugovima, a nerijetki su tu utakmicu već i sanjali.

Euforija prije početka prvenstva bila je jasno vidljiva. O, da, osjetila se na svakom uglu grada, u svakom kafiću, grad na Dravi disao je uz klub. Tako je i sad. Brojimo dane i sate do početka nedjeljnog derbija protiv Rijeke. I najveći pesimisti su shvatili da se u Osijeku stvara nešto veliko. Ovo nam je prva sezona nakon dugo vremena u velikoj četvorci HNL-a, no svi se slažu u tome da najbolje od ove momčadi - tek dolazi! (Dario Radaković, FB Bijelo-plava birtija)

Hajdukov kut: U svlačionici se govori 10 jezika

POLIGLOTI Igrači Hajduka sporazumijevaju se na francuskom, portugalskom, španjolskom, grčkom, albanskom, bugarskom...

Najveći problem Hajdukova trenera Joana Carrilla nisu ni bodovi, ni kvaliteta igrača, ni uvjeti rada, a ni novac, njegova najveća briga je kako što bolje komunicirati s igračima, jer se u njegovoj svlačionici igrači sporazumijevaju na čak deset jezika

Uz pretežno hrvatski, te engleski koji gotovo svi razumiju, igrači i stožer sporazumijevaju se na talijanskom, francuskom, portugalskom, španjolskom, grčkom, mađarskom, albanskom i bugarskom jeziku. Unatoč tome, kažu nam kako u komunikaciji nemaju baš nikakvih problema. Osnove poput ‘dobar dan’, ‘kako si’, ‘dobar tek’, ‘balun’, ‘dodaj’, ‘leđa’.. svi svladaju u par dana, a nikome ne smeta što se u svlačionici pozdravljaju i s ‘hello’, ‘ciao’, ‘hola’, ‘mirëdita’... Uglavnom svi razumiju engleski, većina i osnove hrvatskog, a najbolje Georgi Terzijev, jer je sličan njegovom bugarskom. U slobodno vrijeme pričaju jezicima koje najbolje razumiju. Tako su Savvas, Said i Memolla uglavnom na talijanskom, iako Memolla i Ismajli pričaju i na materinjem albanskom, a Said s Futacsem i Barryem na materinjem engleskom...

U multikulturalnu svlačionicu dobro su se uklopili i članovi novog stručnog stožera, uz Španjolca Carrilla kome je materinji jezik katalonski, tu su i njegov sunarodnjak Xavier Coll i Mađar Matyas Czuczi. Baš kao prije njih Slovenci Marijan Pušnik i Žiga Kljajič.

U kakofoniji brojnih jezika na Poljudu najbolje se snalazio Ukrajinac Maksim Bilji, koji je pravi poliglota, igrajući nogomet naučio je čak pet jezika, a u šest mjeseci sasvim je solidno svladao i osnove hrvatskog. Među brojnim anegdotama vezanim uz jezike, svakako je najviše smijeha izazvala ona kad je Jean Evrard Kouassi, nakon svega par dana boravka u Splitu, mrtav hladan tadašnjem treneru Miši Krstičeviću kazao: ‘’Šta ti gledaš’’. Naravno da su ga u šali namjerno krivo podučili novi suigrači... (Tomislav Gabelić)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu
E, ova slika otišla je u svijet: Pokazao stražnjicu usred prijenosa relija u Hrvatskoj!
ULJEZ NA UTRCI

E, ova slika otišla je u svijet: Pokazao stražnjicu usred prijenosa relija u Hrvatskoj!

Dok je Andreas Mikkelsen 'pičio' hrvatskim cestama, jedan navijač je pokazao stražnjicu u kameru. Neke je nasmijao, nekima je to bilo degutantno, ali kako god, on se uspio pojaviti u domovima diljem svijeta