Obavijesti

Sport

Komentari 59

Prvi je K-1 prvak u povijesti, ali i najstariji koji je to uspio

Prvi je K-1 prvak u povijesti, ali i najstariji koji je to uspio
1

Hrvatski Tigar Branko Cikatić prošao je sve - od puta do vrha u Japanu gdje je postao prvi K-1 prvak u povijesti preko pulena Mirka Filipovića pa sve do svađe s Cro Copom

VIDEO

SJEĆAŠ LI SE MENE? Naša nova-stara vikend rubrika donosit će priče o nekad uspješnim, proslavljenim i karizmatičnim sportašima diljem Hrvatske, ali i šire. Prisjetili smo se prvog ikada svjetskog K-1 prvaka, hrvatskog tigra Branka Cikatića (62).

Do travnja 1993. godine bio je održan samo jedan event pod kickboxing organizacijom nazvanom K-1. Simboličnog imena K-1 Sanctuary, turnir u Korakuen Hallu u Tokiju mjesec dana ranije bio je početak revolucije i nove grane sporta. Opće priznate, moderne, drugačije od njenih samih početaka i razvoja 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća. Bio je to sami početak legendarne kickboxing organizacije, koja je godinama nakon držala sam vrh svjetskog kickboxinga i pod svojim okriljem imala neke od najvećih imena sporta. Među njima je bio i 'Hrvatski Tigar' Branko Cikatić, osvajač prvog K-1 Grand Prixa u povijesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao i veliki dio boraca tog doba, Cikatić se također kickboxingom počeo baviti nakon što se okušao u boksu. Do 18. godine života već je imao crni pojas u taekwondou i karateu, a u judu je dospio do plavog pojasa. Danas bi se reklo - izvanredna baza za postati 'all around', top MMA borac.

Dakle, nakon što se okušao u 'istočnjačkim' vještinama, Cikatić se počeo baviti boksom gdje je ostvario impresivan skor. Od 17 borbi pobijedio je u 16 da bi se nedugo nakon zadnjeg meča okrenuo kickboxingu. A tu je bilo zaista svega. Bio je svjetski i europski prvak u full contactu, zatim svjetski i europski prvak u tajlandskom boksu da bi 1990. godine postao svjetski prvak u kickboxingu pod organizacijom International Kick Boxing Federation (IKBF).

Cikatić je skupljao iskustvo i premda je u tim krugovima bio iznimno cijenjeno ime tek je nakon osvajanja prvog Grand Prixa ušao u legendu. Svjetskih razmjera.

U finalu je pao veliki Ernesto Hoost

Mjesec dana nakon spomenutog K-1 Sanctuaryja uslijedio je nastavak trilogije. U Tokiju je pred 12 tisuća vatrenih obožavatelja 30. travnja 1993. godine održan prvi Grand Prix u povijesti. Tradicionalan japanski način organizacije - eliminacijski turnir i tko preživi pričat će.

Na turniru je nastupalo osam vrhunskih boraca, sama krema svjetske borilačke scene. Sve do jednog bili su prvaci u kickboxingu, muay thaiju, karateu... Bolje nije moglo. Peter Aerts, Ernesto Hoost, Branko Cikatić, Maurice Smith, Toshiyuki Atokawa, Todd Hays, Changpuek Kiatsongrit i Masaaki Satake činili su osmoricu veličanstvenih spremne ući u povijest.

Naravno, tada još nisu mogli znati kako će se K-1 razvijati i koje visine će doseći, ali bili su spremni na borbu i vječnu slavu. Dakle, održao se eliminacijski turnir osmorice u kojem je Cikatić izdominirao sve borce i uzeo trofej najboljeg.

U četvrtfinalu se susreo sa živućom legendom, Changpuekom Kiatsongritom, sedmerostrukim prvakom svijeta u Muay Thaiju. Legendarni tajlandski borac u karijeri je odradio, pazite sad, nevjerojatnih 343 meča a slavio je u njih 277. Branko ga je nokautirao lijevim krošeom u prvoj rundi.

Zatim je u polufinalu na red došao Masaaki Satake, pionir K-1, prvak Japana u karateu i jedan od utjecajnijih ljudi u Japanu kada su u pitanju borilački sportovi. Čovjek se borio s veličinama poput Guya Mezgera, Ricksona Gracieja, Igora Vovchanchyna, Semmyja Schilta, Marka Colemana ili Sema Greca, a trenirao je s Kazushijem Sakurabom. Cikatić ga je nokautirao lijevim krošeom u trećoj rundi.

I onda je došao red na poslasticu večeri. Cikatić je u finalu dočekao najvećeg kickboksača svih vremena Ernesta Hoosta, koji se do finala probio pobijedivši vjerojatno drugog najvećeg kickboksača svih vremena Petera Aertsa sudačkom odlukom i nokautom protiv velikog Mauricea Smitha. Branko Cikatić je nokautirao Hoosta desnim krošeom u prvoj rundi i postao prvi K-1 Grand Prix osvajač u povijesti.

Tigar i Cro Cop kao prst i nokat

Ne samo da je osvojio prvi GP, nego je to učinio u dobi od 38 godina i 208 dana pa je do danas ostao najstariji kickboksač koji je to uspio napraviti. Svoje znanje i vještine odlučio je ugraditi u jednog drugog borca dok je ovaj još bio mlad i zelen - Mirka Filipovića.

Cro Cop je taman stigao u Zagreb. Bilo je to negdje 1994. godine. Živio je u Studentskom domu Stjepan Radić i radio kao zaštitar u diskoteci "The Best". Osiguranje u poznatoj zagrebačkoj diskoteci bilo je ono Branka Cikatića budući da je imao zaštitarsku tvrtku. Cro Copu je dao posao, a trenirao je kod njega u klubu.

Mirko Filipović je krenuo u kickboxing vode nakon što je u amaterskoj boksačkoj karijeri ostvario skor 48-8 (31 nokaut). I sve je išlo po planu. Mirko je u Japanu gradio karijeru i polako postajao sve poznatije lice.

Cikatić i Filipović su bili kao prst i nokat, no svemu dobrom dođe kraj. Njihov odnos tako je od velikog prijateljstva i sportske suradnje došao do još veće međusobne svađe, optužbi pa čak i mržnje...

Branko Cikatić danas živi u Splitu i dalje vodi svoj klub te živi mirnim životom. Magistar je kineziologije, član Kuće slave splitskog sporta, a autor je i knjige "Put do vrha: K-1".

Karijera Branka Cikatića:

  • Svjetski prvak 1998. (Zagreb) po organizaciji WMTA
  • 3. mjesto 1995. (Tokio) na K-1 Grand Prix
  • Prvak 1993. (Tokio) K-1 World Grand Prix
  • Svjetski prvak 1991. (Berlin) u tajlandskom boksu
  • Svjetski prvak 1990. po organizaciji IKBF u kickboksu
  • Prvak 1989. po WKA u kickboksu
  • Svjetski prvak 1987. (Amsterdam) u tajlandskom boksu o 82,5 kg
  • Europski prvak1986. (Pariz) u tajlandskom boksu
  • Europski prvak1985. (Amsterdam) u tajlandskom boksu

Amaterska karijera:

  • Europski prvak 1983. (Caen) u full-contact-u
  • Europski prvak 1982. (Berlin) u full-contact-u
  • Europski prvak 1981. (Dublin) prvak po organizaciji WAKO -79 kg full-contact
  • Svjetski prvak 1981. (Miami) po organizaciji WKKA - 79 kg full-contact
  • Europski prvak 1980. (London) po organizaciji WAKO -79 kg full-contact
  • Europski prvak 1979. (Milano) po organizaciji WAKO -79 kg full-contact
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...