Obavijesti

Sport

Komentari 27

Psovao zbog prašine, donio si krevet u ured pa stvorio - stroj

Psovao zbog prašine, donio si krevet u ured pa stvorio - stroj
1

MARCELO BIELSA (63) stekao je nadimak El Loco (luđak) zbog vlastitih specifičnih metoda treniranja i vođenja klubova. Danas radi velik posao u Leedsu, a između treninga spava u svom uredu...

VIDEO

Prva šetnja Marcela Bielse Leedsovim kampom ovoga lipnja ujedno je i bila površna inspekcija kluba s njegove strane.

El Loco je prolazio prstom po klupskim ormarićima i na vršku mu je ostajalo prašine.

Šutio je jer engleski još ne govori tečno, no izrazi lica odavali su pomisao 'gdje sam ovo došao'.

Nekoliko koraka zatim zagledao se u prozor, a na njemu - otisci prstiju. Odlučio je to malo počistiti i skloniti tu prašinu koja se u svakom smislu navukla na klub.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čak i pedantni Englezi ostali su u čudu. Nije Argentinca zanimalo kakav sastav ima jer to je on već unaprijed imao u glavi. Smetala mu je ta prašina, ti otisci na prozorima!

- To pokazuje koliko je koji pojedinac koncentriran na svoj posao. Ma neprihvatljivo - mrmljao je nezadovoljno uz pokoju psovku.

Umalo se dogodilo isto što i u Laziju prije dvije godine kada je nakon dva dana otišao iz kluba jer se nije baš razumio s upravom. 

Nakon početne inspekcije na Elland Roadu sve se okrenulo. Od 2004. slavni Leeds grca u prosječnosti Championshipa, a od 2007. do 2010. bili su i u trećoj ligi.

Sedam zadnjih godina pokušavaju svim silama vratiti se u elitno društvo i čini se da bi 2019. konačno mogla biti 'ta godina'.

Enciklopedija

Jer tu je El Loco, tip koji svoju nogometnu filozofiju ne mijenja baš nikad, evo već tri desetljeća. I zato su mnogi bili skeptici kad je sletio na Otok, među njima i poznati irski menadžer Mick McCharty.

- Takav način nogometa ne prolazi u Engleskoj. Takve ekipe običnu budu samljevene - rekao je bivši irski izbornik.

Bielsa se nije u startu obazirao. Spremio se za novi posao kao osnovnoškolac za ispit iz matematike.

Njegov nogomet temelji se na uigranim kretnjama, rotaciji, koncentraciji i improvizaciji. To je od prve sekunde treninga počeo usađivati poljuljanoj i prosječnoj momčadi engleske druge lige.

Kad je došao na Elland Road razgovarati s gazdama, oni su ga pitali koliko dobro poznaje Championship.

Marcelo je počeo pričati o tome kako se momčadi Burtona i Boltona transformiraju u razne formacije, a uz to je u svom notesu imao sav popis formacija svih momčadi iz lige.

Onda je izvalio informaciju da je pogledao svaku od 51 odigrane utakmice Leedsa prošle sezone. Za svaku je imao analizu u svojoj bilježnici, a o svakom igraču znao je sve do najsitnijih detalja.

Začuđeni čelnici samo su se pogledali međusobno i kimnuli glavom. 

Toliko ih je osvojio da su pristali na sve njegove uvjete. Jedan od tih bio je da sa sobom povede osmoricu svojih suradnika što je klub koštalo oko pet milijuna eura. Zasukao je rukave i krenuo na posao.

Do njegovog dolaska bilo je normalno da seniorska i juniorska momčad treniraju zajedno na Thorp Archu.

'Luđačke' metode

Danas to više nije tako - Bielsa je zatražio upravu da prva momčad trenira odvojeno na posebnom prostoru i pritom je klub morao napraviti posebne spavaonice i sobe za druženje.

Tako El Loco ima potpunu kontrolu nad igračima koji su s njim od devet ujutro do sedam navečer. Njegovi treninzi su itekako naporni psihički i fizički.

Po dolasku u Leeds inzistira na posebnim treninzima 'jedan na jedan' gdje igrači moraju razvijati svoje driblerske vještine jer njegov napadački nogomet živi od toga. 

Kako bi sebi olakšao, donio si je krevet u ured. Izvali se gospodin pa gleda videa na ogromnom videozidu, ali ne ona koja bi prosječan muškarac odmah testirao. Na Bielsinom repertoaru nalaze se analize protivničke i njegove momčadi. 

U pripremama je Leeds odigrao šest utakmica i razne statistike otkrivaju kako su igrači trčali po nekoliko kilometara više u tim utakmicama u odnosu na neke ligaške prethodne sezone.

Sve je Marcelo mjerio i uredno zapisao, a kolika je faca, svjedoči i to da ga je zvao i Pep Guardiola kako bi mu 'poslao' svog talenta Jacka Harrisona. U njegovim rukama je siguran.

Chelseajev mladić Lewis Baker imao je ponude i nekih prvoligaša, međutim, čim je njegov broj okrenuo El Loco, ovaj se pojavio u Leedsu.

Već sad Leeds je prvi favorit Championshipa za ovu sezonu, iako se odigralo tek pet kola.

Pet kola u kojima Leeds ima četiri pobjede i remi uz gol razliku 14-4. Ta njihova igra djeluje dominantno, nisu to neke jedvovite pobjede - Bielsin napadački nogomet provocira protivnika i baca ga u nemoć.

Iznose loptu iz svoje polovice autoritetom najvećih.

Nogomet na emociju

A nije baš da su igrali s fenjerašima. Padali su Stoke, Norwich i Derby, klubovi iz gornjeg doma. Najslabiju utakmicu, kako je Bielsa rekao, odigrali su kod Swansea (2-2), direktnog kandidata za promociju u Premiership.

- Ma ovo još nije ni deset posto našeg puta - priča Marcelo nakon uvjerljive pobjede kod Norwicha 3-0.

Kako je igračima pod njegovim vodstvom?

- Stalno viče. Da budem iskren, ne viče na nas igrače. Ako napravimo nešto krivo, onda viče na svoje pomoćnike i onda oni nama to kažu. Jako je emotivan i strašno motiviran. Ako nešto krivo uradite, on vam to dolazi objasniti sve dok ne ispravite grešku. Zna nas ponekad zastrašiti, ali i on je samo čovjek. Zna se šaliti i vrlo je strastven čega god se dotakne - ispričao je veznjak Kalvin Phillips.

- On vam kaže na treningu da dodate loptu i vi pomislite 'ok, sjajno, dodat ću je', a onda vas 'opere' sa 'ali ne tako loše kao ovaj prije' - otkriva isti igrač.

Leeds je prošle sezone završio na 13. mjestu i njihov sastav za novu sezonu nije se drastično promijenio.

- Igrači moraju pokazati emociju i prema njima treba biti iskren. Moram to aktivirati kod svojih igrača - njegov je stav.

Leedsov nogomet danas je baš emocija. Uživaju u posjedu lopte, igraju 'jedan na jedan' hrabro i nude više od ostalih.

Rezultati to prate, a El Loco u 63. ljetu života, ma koliko god njegova momčad dobro igrala, čučat će nervozno kraj terena u trenirci i vikati na igrače.

Jer ono tamo dodavanje u začetku gol-akcije nije bilo dovoljno brzo!

Perfekcionist. 

VIDI OVO! KVIZ: Koja ste pjesma 90-ih?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'
SRAMOTAN INCIDENT

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'

Nikicu Radonića uoči četvrtfinala Europskog prvenstva u Beogradu trojica napadača su opkolila, strahovao je da imaju nož pa se izmaknuo i izvrnuo nogu. Trener traži hitnu reakciju Ministarstva vanjskih poslova