Obavijesti

Sport

Komentari 44

PSV-u u Osijeku večeras ne bi pomogli Ronaldo, a ni Romario

PSV-u u Osijeku večeras ne bi pomogli Ronaldo, a ni Romario

IDEMO PO ČUDO Osječani u šali kažu kako PSV-u kod Osijeka u grotlu Gradskog vrta večeras ne bi pomogli ni slavni Brazilci Ronaldo i Romario koji su za nizozemski klub igrali osamdesetih i devedesetih...

VIDEO

The Philips Sport Vereniging puno je ime nizozemskog velikana PSV-a iz Eindhovena. Možda vas ovo prilično banalno, a zapravo teško pitanje zadesi na nekom kvizu, pa evo pomoći u slučaju da vam treba vremena.

U prijevodu na hrvatski, to je Philipsova sportska zajednica. Taj klub protivnik je našem Osijeku u vjerojatno najvećoj klupskoj utakmici u povijesti slavonskog prvoligaša.

Nakon 1-0 pobjede u gostima, Gradski vrt se nada potvrdi čuda večeras od 20 i 45. To bi bila istinska senzacija, a ako Osijek bude pravi, večeras Nizozemcima ne bi mogli pomoći ni Ronaldo, Romario i Van Nistelrooy u napadu, šale se Osječani.

Klub je osnovan 31. kolovoza 1913. od strane Philipsovih zaposlenika i danas poslije 103 godine postojanja drugi su najtrofejniji nizozemski klub u povijesti. Broje 23 naslova prvaka, deset manje od Ajaxa s kojim uz Feyenoord čine veliku trojku. Uz to, bili su i prvaci Europe 1988. pod vodstvom Guusa Hiddinka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako je Philips vrlo utjecajan proizvođač tehnologije koji se uspio probiti u razne krajeve svijeta, poseban utjecaj ostvarili su u Brazilu.

'Philips do Brasil' osnovan je još davne 1924. i otad traje njihovo neprestano širenje tom zemljom i ova je firma jedna od najvećih stranih u toj zemlji. 

'Treneru opusti se, sve ću ih sam pobijediti'

To je pomoglo i nogometnom klubu koji je uz pomoć spomenutog utjecaja stigao do dva izvanredna transfera i to baš iz Brazila.

Romario de Souza, omaleni napadač koji je krajem osamdesetih harao u dresu Vasco da Game odlučio se 1988. preseliti u tom trenutku prvaka Europe, PSV, kojeg je vodio slavni Guus Hiddink.

- On je najzanimljiviji igrač s kojim sam ikad radio. Kad bi vidio da sam nervozan prije velike utakmice, on bi došao do mene i rekao: Opustite se, treneru. Ja ću zabiti i mi ćemo pobijediti - prisjetio se slavni trener pa nastavio:

- Nevjerojatno je da smo devet puta pobijedili u deset slučajeva kada je to rekao. On je zabijao i mi smo pobjeđivali.

VIDEO

Romario je zabio 26 komada u 34 utakmice u prvoj sezoni i nakon toga je tek počeo rasturati. U sljedeće dvije godine zabio je 55 u 66 utakmica prije nego što je slomio nogu na polusezoni. U pet godina igranja za PSV zabio je ukupno 127 gola u 142 utakmice.

Poslije Hiddinka u klub je stigao slavni Englez Bobby Robson. Brzo se upoznao s karakterom najveće zvijezde.

- Za Romarija je petak navečer vrijeme za zabavu, bez obzira što je imao utakmicu sutradan. Alkohol nije bio problem, on je bio 'Coca-Cola tip', ali bi ostajao vani do četiri ujutro. Spavao bi cijeli dan sve do 19 i 30 kada igramo utakmicu. Znali smo za to, on je volio plesati, upoznavati lokalne djevojke i spavati cijeli dan prije utakmice - napisao je Robson u svojoj autobiografiji.

Znao je biti 'patetično lijen' na treninzima, izmišljati razne ozljede i njegova radna etika nije mu predstavljala jaču stranu. 

- Ne možete ga ostaviti sa strane kakav god bio jer tada propuštate šansu za 'hattrickom'. Bio je s druge planete, nevjerojatan finišer - smatra Robson.

Najslavnija njegova utakmica bila je u u drugoj utakmici tadašnjeg Kupa prvaka kada je PSV s 5-1 demolirao jaku Steauu iz Bukurešta. Romario je zabio tri komada...

Od Nizozemaca se oprostio uz tri naslova prvaka i 1993. prodan je u Barcelonu za otprilike tri milijuna eura. 

Fenomeno je zabio u prvih deset minuta debija

Otišao Romario, došao neki novi klinac iz Brazila. Svi su bili ludi za čudom od djeteta iz Cruzeira, tukli su se Ajax, Juventus i Milan, ali sedamnaestogodišnji klinac Ronaldo Nazario odabrao je PSV po velikom savjetu sunarodnjaka Romarija.

Njih su dvojica 1994. osvojila Mundijal u SAD-u - Romario kao prva špica 'carioca', Ronaldo kao mladić koji se tek probijao među velike dečke.

- Romario mi je rekao da je PSV jedan od najprofesionalnijih i najorganiziranijih klubova u Europi. Rekao mi je i to kako ću se tu najbolje aklimatizirati na Europu i naučiti puno o europskom nogometu. Mislim da je u pravu - govorio je Ronaldo poslije potpisa za nizozemskog giganta.

Zabio je u svom debiju odmah poslije deset minuta igre protiv Vitessea i u svojoj prvoj sezoni za PSV, srušio rekord Romarija uz 35 golova u 36 utakmica.

VIDEO

Mršavi, brzi i žilavi tinejdžer sve je zaludio. Protiv Bayer Leverkusena, Nizozemci su izgubili 5-4 u sjajnoj utakmici, a Ronaldo je zabio hattrick. Rudi Völler koji je igrao za Nijemce bio je očaran.

- Nikad u svom životu nisam vidio osamnaestogodišnjaka koji igra na ovaj način.

Nažalost, poslije Božića 1996., Ronaldu je ustanovljen Osgood-Schlatter poremećaj. Odnosno, rijetko stanje koje uzrokuje bolove i otekline u koljenu, a obično pogađa mlade muškarce koji izrastu prije vremena.

Zbog toga je morao na operaciju koja ga u drugoj sezoni ostavila na 12 golova u 13 nastupa. Ukupno je za PSV zabio 54 gola u 58 utakmica, a s klubom je osvojio Kup i Superkup Nizozemske.

- Kad sam ga prvi put gledao u Cruzeiru bio je dijete. Tu je utakmicu završio s pet zabijenih golova i od tada sam znao da je pravi fenomen - rekao je slavni brazilski bek Cafu o tada sedamnaestogodišnjem Ronaldu.

Poslije svega, pojavio se interes milanskog Intera, ali oni su odustali zbog upitne zdravstvene situacije. Ronaldo je otišao u Barcelonu 1996. za oko 15 milijuna eura i tamo ga je dočekao bivši trener Romarija iz PSV-a, Bobby Robson.

Srbin im drži rekord

PSV je klub koji je nastupao svake godine u nekom europskom natjecanju od 1974.; jedino Barcelona (1959.) i Anderlecht (1964.) imaju dulji niz od njih!

U klubu koji je u svojim redovima imao slavne igrače poput Ruuda Gullita, Marka van Bommela, Luc Nilisa, Phillipa Cocua, Jaapa Stama, Arjena Robbena i Ruuda van Nistelrooya najskuplji ulazni transfer drži, vjerovali ili ne, Srbin Mateja Kežman.

On je 2010. iz beogradskog Partizana prešao u PSV za 11,3 milijuna eura i za klub je zabio 105 komada u 122 utakmice kroz četiri sezone.

Za van Nistelrooya je PSV pak dobio 30 milijuna eura od Manchester Uniteda 2001. što je i dalje klupski rekord po pitanju prodaje igrača.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
VIDEO Heroju 'kraljeva' signal dao Rüdiger: 'Pomogao mi je Modrić, znao sam gdje će Kova'
SNAŠLI SE

VIDEO Heroju 'kraljeva' signal dao Rüdiger: 'Pomogao mi je Modrić, znao sam gdje će Kova'

Andrij Lunjin (25) je jedan od dva penala nažalost obranio i našem Mateu Kovačiću (29), dok je za onaj Bernarda Silve (29) bio odlično informiran te ga je pričekao na sredini gola