Obavijesti

Sport

Komentari 30

Pukli križni ligamenti: Leonu u suzama nosili do hitne pomoći

Pukli križni ligamenti: Leonu u suzama nosili do hitne pomoći
1

Čim sam pala, znala sam da neće biti dobro. Puknuli su mi ligamenti, napuknuo meniskus. Jako me boli i jako sam tužna. Ne mogu hodati bez štaka i oporavak će trajati šest mjeseci, rekla je Leona Popović

VIDEO

Bio je to olimpijski debi kakav nikome ne bismo poželjeli. Trebala je to biti fešta, veselila se mlada Leona nastupu... Nažalost, završilo je teškim padom i ozljedom.

- Na kraju strmine ostala je otraga, pokušala se iščupati, izvaditi i tu ju je katapultiralo, bacilo u zrak. Ona je odmah transportirana do medicinskog centra, koji se nalazi ispod ciljne tribine, pa potom u bolnicu na magnetsku rezonancu, rekao je Vedran Pavlek, direktor skijaške reprezentacije.

Mrkopljanka Leona Popović je krenula je sa startnim brojem 30, u donjem dijelu staze zakačila je vrata i pala. Prekid je potrajao nekoliko minuta, a uplakanu Leonu odnijeli su na rukama do ambulantnog vozila. Dvadesetogodišnja Leona probleme je osjetila čim ju je bacilo u zrak.

- U tom trenutku sam osjetila bol u koljenu. Pa, eto, prilično sam razočarana i tužna, jako teška ozljeda koljena, koje je nama skijašima mana. Bila sam jako tužna. Zapravo, odmah nakon pada sam shvatila da to neće biti dobar ishod, ali jednostavno, nadala sam se dok nisam vidjela snimke i dok mi liječnici nisu rekli da je stvarno loše - rekla je Leona.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Težak pad i ozljeda naše Leone, prevezena odmah u bolnicu...
Težak pad i ozljeda naše Leone, prevezena odmah u bolnicu...

Magnetska rezonanca pokazala je da se radi o poptunoj rupturi prednjeg križnog ligamenta, djelomičnoj rupturi medijalnog kolateralnog i oštećenjima u posterolateralnom kutu. Puknuće prednjeg križnog ligamenta ubraja se u najčešće sportske ozljede. Posebice kod skijanja i sportova s loptom, koljeno se često preopterećuje i križni ligament može puknuti pa se kaže da je nastala ruptura. U većini težih slučajeva ozljeda se rješava operacijom, no ona nije jedino rješenje i odluka o operaciji ne smije se donijeti ishitreno. Dijagnoza je doista bila teška.

- Puknuće križnog i napuknuće meniskusa, nisam baš sve ni skužila. Operacija će biti kod dr. Hašpla, vjerojatno što prije kako bismo što ranije krenuli s oporavkom. Procjenjuje se da bi trajalo oko šest mjeseci, sigurno - kaže Leona.

Trenutačno ne može hodati bez štaka.

- Jako se oslanjam na štake, sve me više i boli. Kad sam pala nije tako jako boljelo, sad je sve gore. Bit će teško na putovanju. Žao mi je što više neću nastupati na ovim Igrama. Curama iz reprezentacije želim sve najbolje na slalomu.

Jaki bolovi u koljenu i otok tipični su simptomi puknuća križnog ligamenta. Osim toga, zglob koljena ne može se više potpuno saviti i ispružiti te je nestabilan. U trenutku puknuća često se može čuti zvuk trganja. 

Ivica Kostelić čak je 14 puta operirao koljeno, dok su Janici prednji križni ligamenti popucali 1999. na treningu spusta u St. Moritzu. Nažalost, Janica je pri tom padu ozljedila i medijalni kolateralni te zadnji križni ligament. Ozljeda je bila toliko teška da su neki liječnici prognozirali da više nikad neće skijati. Srećom, vratila se mimo svih prognoza i nastupila sljedeće sezone u Soeldenu. A onda u Salt Lake Cityju 2002. osvojila četiri olimpijske medalje...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Svaki nastup naših olimpijaca i svako borilište: Evo rasporeda!
ZOI PYEONGCHANG

Svaki nastup naših olimpijaca i svako borilište: Evo rasporeda!

Prije četiri godine u Sočiju imali smo 11 predstavnika u tri sporta, a sada ćemo ih imati čak devetero više u jednom sportu više. ZOI u Južnoj Koreji počinju u petak, a mi vam donosimo raspored nastupa Hrvata

Rusi imali dva slučaja dopinga, MOO im ipak ukinuo suspenziju
PROMJENA PLANA

Rusi imali dva slučaja dopinga, MOO im ipak ukinuo suspenziju

Prvotni plan MOO-a je bio da se Rusiji ukine suspenzija već zadnjeg dana Igara u Pyeongchangu te da se na svečanom zatvaranju zavijori ruska zastava, no od tog se plana odustalo
Čudo iz Češke ispisalo povijest: Prva s dva zlata u dva sporta!
ESTER LEDECKA

Čudo iz Češke ispisalo povijest: Prva s dva zlata u dva sporta!

Nakon što je na posuđenim skijama Mikaele Shiffrin postala olimpijska pobjednica u superveleslalomu, Ester Ledecka danas je svoju čudesnu sportsku priču upotpunila zlatom u paralelnom veleslalomu snowboarda