Obavijesti

Sport

Komentari 4

Pukovnik ispred svog vremena: Gazio velikane i 'izmislio' Ševu

Pukovnik ispred svog vremena: Gazio velikane i 'izmislio' Ševu
1

PUKOVNIK Valerij Lobanovski bio je ispred svog vremena. Unaprijedio je nogometna shvaćanja kroz analitiku, a također je i nogometni otac današnjeg ukrajinskog izbornika, legendarnog Andreja Ševčenka

VIDEO

Današnji ukrajinski izbornik Andrej Ševčenko 'izum' je najslavnijeg trenera na prostorima bivšeg Sovjetskog saveza, Valerija Lobanovskog. Slavnog 'Pukovnika' smatra se nogometnim veleumom i on je jedan od najvećih trenera svih vremena. Slavni ukrajinski stručnjak te magistar sportskih nauka rođen je 6. siječnja 1939., a umro je 13. svibnja 2002. 

Lobanovski je bio ispred svog vremena

Lobanovski je u impresivnoj karijeri uzeo 30 trofeja. Zaslužan je za razbijanje ruske dominacije u bivšem SSSR-u jer je vodeći kijevski Dinamo uzeo šest naslova državnog prvaka. Njegov je Dinamo 1975. postao prva Sovjetska momčad koja je osvojila neki veliki europski trofej.

Pobjedom u finalu nad sjajnim mađarskim Ferencvarosem Kijevljani su osvojili Kup pobjednika Kupova. Već nekoliko mjeseci kasnije, Dinamo je razbio i najbolju europsku momčad, Bayern. Bavarci predvođeni Franzom Beckenbauerom, Gerdom Mullerom i Seppom Maierom u dvije utakmice europskog Superkupa izgubili su ukupno 3-0.

- Možda smo mi najbolja momčad u Europi, ali oni su najbolji na svijetu - govorio je veliki Beckenbauer itekako impresioniran igrom sovjetske momčadi.

Njegove metode unaprijedile su i nizozemsku varijantu Totalnog nogometa - Valerij je bio izrazito sistematičan trener uz metode ispred svog vremena. U njegovo doba nogometna analitika nije bila niti približno razvijena kao danas, no prije 40 godina Lobanovski je sve to imao u glavi.

'Ja mislim za tebe, ti igraj!'

Svakog je trenutka znao svaki detalj o svojim igračima dok su mu treninzi bili građeni na dostignućima iz medicine, psihologije, nutricionizma i sociologije. 

Te ideje ne bi mogao razvijati da se nije pomaknuo iz Dnjipra kojeg je vodio do 1974. Dolaskom u Dinamo koji je praktički 'držao' reprezentaciju SSSR-a, dobio je čvrste temelje za izgradnju nečeg velikog. Nedodirljivi autoritet strogo je provodio svoje ideje i to na diktatorski način. Oleksandr Kapsalis koji je igrao pod njegovim vodstvom rekao je:

- Bolje se nemojte šaliti s njim. Ako vam da uputu i vi mu kažete: 'Ja mislim...', on vas pogleda i počne se derati na vas: 'Nemoj misliti! Ja mislim za tebe, ti igraj! - prepričao je Kapsalis.

U tri je navrata vodio kijevski klub, a treći put je stigao 1997. Jednako 'tvrd', ali i dalje itekako samouvjeren. Popustio je po pitanju kontroliranja situacije i postao bliskiji igračima. Potpisuje 'proizvodnju' danas ukrajinskih nogometnih legendi Oleksandra Šovkovskog, Sergeja Rebrova i najpoznatijeg, Andreja Ševčenka. 

Stvorio je od Dinama europsku velesilu i ta je momčad uz ukupnih 7-0 u sezoni 1997/98 razbila veliku Barcelonu u kojoj su igrali Figo, Couto i Reiziger. Ispali su u četvrtfinalu od Juventusa, no već iduće sezone stigli su do polufinala izbacivši Real Madrid! U polufinalu su imali 3-1 protiv Bayerna na domaćem terenu, ali nisu uspjeli pobijediti.

On je nogometni otac Andreja Ševčenka

U uzvratu su izgubili 1-0, a te je sezone Ševčenko postao najbolji strijelac Lige prvaka uz osam postignutih golova. Ševu kasnije put vodi u Milan gdje postaje jedan od najboljih napadača svih vremena.

Već prvu sezonu postaje najbolji strijelac i najbolji igrač iznimno jake Serie A, a u dresu 'rossonera' osvaja sve što se osvojiti moglo. Kruna karijere stigla mu je 2004. kroz individualno priznanje - osvojio je  Zlatnu loptu i postao najbolji igrač na svijetu.

Nakon što je preuzeo nagradu, istog je trena otputovao u Kijev na grob godinu dana ranije preminulom Valeriju Lobanovskom. Posvetio mu je svoj najveći uspjeh u karijeri.

'Pukovnik' je zaslužan za nogometno stvaranje jednog od najboljih napadača svih vremena.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica