Obavijesti

Sport

Komentari 10

Rijeka je kriza igre i rezultata, a sezona završava za mjesec dana

Rijeka je kriza igre i rezultata, a sezona završava za mjesec dana

Nastavak sezone otvoren je s dvije pobjede (3-2 nad Osijekom i 3-1 u Puli) pa dva remija (0-0 u Varaždinu i 2-2 s Lokomotivom) pa dva poraza (0-1 u Koprivnici i 1-2 kod kuće od Gorice). Nizbrdica. I kriza igre

VIDEO

Ideju nogometa svedenu na bunker ne želi gledati nitko. Tu i tamo, povremeno kao cilj koji opravdava sredstvo i to je sve.

S druge strane, niti je Matjaž Kek u Rijeci napravio najveće uspjehe u klupskoj povijesti, niti je Igor Bišćan maksimum iz riječke momčadi izvukao forsirajući otvoreni gard i nogomet pun rizika.

VIDEO: RUJEVICA ČEKA POVRATAK DOBROM NOGOMETU

Pokretanje videa...

00:20

Simon Rožman je mladi trener, radoholičar s jasnom idejom koju želi provesti u stvarnost. Došao je prije devet mjeseci, vrlo brzo (usred sezone) dijagnosticirao što bi po njemu trebalo biti bolje pa Rijeci dao i identitet igre i rezultate.

Onda je došla pandemija, posljedično i korona-pauza, a po povratku s endemskog 'godišnjeg odmora' usred proljeća Rijeka se vratila: igrom nedorečena, na travnjaku razvučena, u napadu neefikasna i u obrani porozna.

Najlakše je naglasiti, pa to i čine svi (od navijača do stručnjaka) kako se promašuje preveliki broj stvorenih šansi. I to je istina. Ali temelj priče bila je i ostala - obrana. Na kojem god postulatu počivala (svi u krilo golmanu, visoki presing, napada je najbolja obrana... kako god).

Rožmanova Rijeka od početka lipnja igra u istom sustavu s kojim je 'našla sebe' nakon promjene 'Rožman umjesto Bišćana' na čelu struke. Tri stopera, dva bočna vezna, u vezi barem jedan klasični defenzivac. I...?

Šest utakmica (pet u HNL-u, jedan u kupu), gol-razlika 10-8, dva remija, dva poraza i dvije pobjede od kojih jedna izborena kod kuće protiv Osijeka u Kupu nakon očajnih 50 minuta te uz milijun sudačkih repova i sa igračem više od 56. minute.

Sve lošiji i rezultati i igra

Ali... Priča ide nizbrdo. Nastavak sezone otvoren je s dvije pobjede (3-2 nad Osijekom i 3-1 u Puli), uslijedila su dva remija (0-0 u Varaždinu i 2-2 s Lokomotivom), a došla dva poraza (0-1 u Koprivnici i 1-2 kod kuće od Gorice). N-i-z-b-r-d-i-c-a!

Rožman i igrači imaju bolju Upravu nego što je sami mogu poželjeti. Upravu kojoj su postulati 'porazi su sastavni dio sporta', 'nema drame, ni panike', 'mi vjerujemo u vas', 'cilj je plasman u Europu, a u Kupu što se dalje može' i sl. sastavni dio vođenja kluba.

Nema bespotrebne presije nego upravo suprotno: podrška i zaštita od eventualnog navijačkog nezadovoljstva. Dakle, rezultat nije katastrofa niti ga netko tako doživljava. Ali svakog normalnog brine evidentna - kriza igre.

I kad se pobjeđivalo i kad se remiziralo i sad kad se gubi, Rijekina igra: nije dobra. Još su najbolji klinci od kojih se, normalno, ni ne očekuje da nose momčad.

Svi nositelji igre van forme?

Ali nije normalno da odjednom na očekivanoj razini nisu oni od kojih se to s punim pravom očekuje. Dokazani iskusnici. Gorgon, Andrijašević, Čolak, Pavičić, Tomečak, Capan, Velkovski... Najbolji je 23-godišnji Lončar.

Ajde da je van forme (u bilo kojem smislu) jedan ili dvojica, ali kad liderski ne povuče nitko, kada ispada da su ispod svoje razine njih šestorica-sedmorica, da kiksaju kao rijetko kad u karijeri, da igraju lošije nego rijetko kad u karijeri - onda to ukazuje na veći problem.

O kojem se točno problemu radi i kako ga riješiti: to i može i treba znati jedino struka. Glavni trener i njegov tim.

U srijedu se ide u kod izravnog konkurenta za drugo mjesto i plasman u Europu, kod Osijeka. Rijeka je danas na petom mjestu, to mjesto ne vodi u Europu. A u Slavoniji će biti 100 puta uzavrelije i teže nego inače jer nakon 31. svibnja i Kup utakmice na Rujevici u kojoj su Riječani sa 3-2 porazili i izbacili Osječane, ostala je silna količina gorčine koju će Osijek, logično, koristiti kao dodatno pogonsko gorivo.

Vremena: nema!

Rožman je jednom uspio iz očajne igre (0-5 s Dinamom kod kuće, 10. studenoga prošle godine) preokrenuti priču uz punu klupsku podršku. Iz momčadi su udaljeni Kvržić, Punčec, Mamić i Šimić, povučen je rez, Rijeka je poletjela visoko.

Naravno da se to može dogoditi opet, već od preksutra, ali... Kako Rijeka izgleda od nastavka sezone (sve lošije i lošije) navijači više nade imaju u to da će Osijek izgorjeti u ogromnoj želji za revanšom nego Rijeka zaigrati onako kako svi znaju da može i treba.

U srijedu kod Osijeka, u nedjelju Dinamo na Rujevici, za tri tjedna kod Hajduka na Poljudu pa finale Kupa s Lokomotivom u Šibeniku. Ako se 'opet misli pronaći', Rožmanova Rijeka to treba napraviti pod hitno. Doslovno: odmah. Sezona završava za mjesec dana!

 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'
RIJETKO POJAVLJIVANJE U JAVNOSTI

Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'

Davor Šuker, bivši hrvatski nogometni reprezentativac i predsjednik HNS-a, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, bio je u utorak u Livnu, očevu rodnom kraju, gdje je posjetio stadion Zgona i oduševio se radom kluba