Obavijesti

Sport

Komentari 19

Rodio sam se u zatvoru, Krami ne ide u glavu zašto sam došao

Rodio sam se u zatvoru, Krami ne ide u glavu zašto sam došao
1

Andrej Kramarić je sjajan dečko. Bili smo zajedno na odmoru u Dubaiju, a našli smo se na piću i u Zagrebu nedavno. Kaže da mu nije jasno kako je takav igrač došao u Goricu, priča nam Jiloan Hamad

VIDEO

Koliko smo se samo začudili kad smo vidjeli Šveđanina Jiloana Hamada (28) kako pozira s dresom Gorice kao najveće pojačanje ovog ljeta. Pardon, Hamad je sada Iračanin.

- Ma i Šveđanin i Iračanin, haha. Igrao sam za sve uzraste švedske reprezentacije, skupio i osam nastupa za Švedsku A selekciju, a nedavno sam debitirao za Irak pod Srečkom Katanecom - priča nam ovaj simpatični mladić na tečnom engleskom jeziku.

S Iračkim je nogometom dobro upoznata Dinamova legenda Rudolf Belin (76). Vodio ih je Rudi na četiri utakmice davne 2001. godine.

Prije Gorice Hamad je nastupao za velike klubove poput Hoffenheima, Standarda i Malmöa. Mnoge je začudilo zašto sada dolazak u 1. HNL.

'Rođen sam u zatvoru'

- Došao sam u Goricu nakon razgovora s Nikom (Mindaugas Nikoličius, sportski direktor op.a.). Sviđa mi se obiteljska atmosfera ovdje. Nemojte me krivo shvatiti, mi ne želimo biti simpatičan klub, stremimo velikim stvarima - objašnjava nam Hamad.

Zanimljivo, osim iračke i švedske reprezentacije, mogao je igrati i za Azerbajdžan našeg Nikole Jurčevića. Naime, rođen je u Bakuu, a to mu je i jedina poveznica s tom državom.

- Moji roditelji su Kurdi, a ja sam se rodio u zatvoru! Moj je otac dobio ponudu za posao u Švedskoj pa su moji krenuli na put kroz Sovjetski Savez. Zapeli smo u Bakuu jer su tati morali provjeriti isprave, a cijeli proces odužio se na nekoliko mjeseci. Još je veći šok za moju obitelj bio kad su ih strpali u zatvor. Majku i sestru u ženski, a oca u muški. Cijela procedura oko papirologije oduljila se pa sam se rodio u zatvoru. Pričala mi je majka da je bilo odvratno, prepuno insekata koji su gmizali po zidovima - priča nam Hamad.

Velika Gorica: Utakmica Å¡esnaestine finala kupa Hrvatske, Gorica - Zagreb

Obitelj je nekako ipak stigla do Švedske i u početku živjela u neimaštini.

- Uvijek su me moji podupirali u nogometu. Majka je bila kućanica, a otac me pratio na svim utakmicama. Sjeo bi na bicikl i putovao. Nisam imao markiranu sportsku opremu kao neki drugi dječaci. To mi je otvorilo oči i naučilo me da cijenim ovo što danas imam - priča skromni irački krilni napadač.

Ponosan je na kurdsko porijeklo.

- Otac mi se borio u ratovima kao kurdski pešmerga, ali mene politika baš i ne zanima. Ponosan sam što sam Kurd i što nastupam za Irak. Iračanima uopće ne smeta što sam Kurd, dapače, drago im je što predstavljam njihovu zemlju. Njima je samo bitno kakav si na terenu - kaže Hamad.

'Ibra me uveo u Milanovu svlačionicu'

U Švedskoj mu je bilo lijepo. Bio je projekt saveza i samo su ga nijanse dijelile od toga da se nađe na popisu za Svjetsko prvenstvo 2018. 

- Najviše sam se družio s Balkancima. Imam u Hrvatskoj puno prijatelja. Danas sam u sjajnim odnosima sa Zlatanom Ibrahimovićem. Nikad neću zaboraviti kad sam kao golobradi klinac igrao za Malmö, a na prijateljsku nam je utakmicu došao Milan, moj omiljeni klub. Ibra me nakon utakmice pozvao u Milanovu svlačionicu i upoznao s Gattusom, Thiagom Silvom... Ma sjajan tip - kaže Hamad.

Znači privatno nije arogantan?

- Ma gledajte, sve je to dio njegovog imidža, ali vjerujte mi da se ispod te krute vanjštine skriva vrhunska osoba. 

'Kelava i Sammir su nas uništili'

Hamad je u Hrvatsku prvi put došao 2011., a to mu se posebno urezalo u pamćenje.

- Kako ne, pa Dinamo nas je razbio na Maksimiru (4-1 op.a.). Mi smo tad bili 'zeleni', a Dinamo je imao vrhunske igrače u naponu snage. Što su nam radili Luis Ibanez i Sammir. Već su tad bili vrhunska momčad, a ovo što sam vidio u dva mjeseca u Gorici potvrdilo mi je da su sad na još jednoj višoj razini - sipao je komplimente Hamad.

Ali namučili ste ih u uzvratu?

- Poveli smo 2-0. Trebao nam je samo još jedan gol, ali onaj tip je skidao sve. Kelava? Da, on! Pa mislim da je protiv nas odigrao utakmicu života - smije se Iračanin.

'Krami nije bilo jasno zašto sam došao u Goricu'

Hamad je potom otišao u Hoffenheim i tamo dvije godine igrao uz našeg Andreja Kramarića.

- Isto sjajan dečko! S njim se stalno čujem, bili smo zajedno i na odmoru u Dubaiju. Baš je prije dva mjeseca imao neku ozljedu pa smo se našli u Zagrebu u njegovom omiljenom kafiću. Čestitao mi je na dolasku u Goricu, ali nije mu bilo jasno zbog čega sam došao ovdje, haha.

GER, 1. FBL, TSG 1899 Hoffenheim vs Bayer 04 Leverkusen

Kako izgleda tvoj prosječni dan u Gorici?

- Živim u stanu na Bundeku u Zagrebu. Moram priznati da baš i ne izlazim van. Fokus mi je stalno na nogometu, volim puno trenirati i voditi brigu u svom tijelu. Tu i tamo sa suigračima odem u restoran na ručak ili večeru. S kim? Ma kao što sam i rekao, sa svima sam dobar, svi znaju engleski, baš je prijateljska atmosfera u klubu - objašnjava Hamad kojega suigrači zovu Hami.

Igrao je u Švedskoj, Njemačkoj, Belgiji, Južnoj Koreji i sad Hrvatskoj. Smatra da HNL ne kaska previše za europskom elitom.

- HNL je za klasu bolji od švedske lige. Bundesliga je 'top-level', o tome ne treba ni raspravljati, ali HNL nije daleko. Sve su momčadi u Hrvatskoj kompetitivne, svaka ima 11 talentiranih nogometaša na terenu. Jedino je razlika što u Bundesligi tamošnji igrači nešto rade mrvicu brže od ovih u Hrvatskoj. U Koreji se igra fizički strašno zahtjevan nogomet, čak i tehnički dosta dobar, ali bez taktičke discipline. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Enjoyed my day off in #Seoul - visited the beautiful Bongeunsa temple and learned a lot.

A post shared by Jiloan Hamad (@jiloan) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🇰🇷

A post shared by Jiloan Hamad (@jiloan) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The best is yet to come - hope 2019 will be amazing for you guys❤️🌟

A post shared by Jiloan Hamad (@jiloan) on

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu