Obavijesti

Sport

Komentari 0

Ruski sportaši se žalili, Putin: Nema govora o bojkotu ZOI-ja

Ruski sportaši se žalili, Putin: Nema govora o bojkotu ZOI-ja
1

Ruska 22 osvajača medalja s posljednjih ZOI u Sočiju, obratili su se Međunarodnom arbitražnom sudu, a Vladimir Putin ne želi u Koreju pustiti ni 'čiste' ruske sportaše

VIDEO

Rusi su prije četiri godine na svojim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju bili najuspješnija nacija. Osvojili su 33 odličja, pet više od Amerikanaca, sedam od Norvežana i osam od Kanađana.

U Pjongčangu 2018. neće ponoviti taj uspjeh, neće ih niti biti. Zbog dopinga, naravno. Oni koji mogu dokazati da su 'čisti' dobit će palac gore, no neće moći nastupati pod ruskom zastavom nego onom olimpijskom.

'Dopingijada'! Rusi su izbačeni s Olimpijskih igara '18. godine
'Dopingijada'! Rusi su izbačeni s Olimpijskih igara '18. godine

Iako se pojavila informacija kako bi Rusi mogli bojkotirati Zimske igre i to po naredbi Vladimira Putina, šef Rusije to je demantirao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Moskva neće zabraniti niti jednom ruskom sportašu nastup na Zimskim olimpijskim igrama kao neutralnom sportašu. Niti u jednom smislu nećemo bojkotirati Olimpijske igre niti braniti sportašima odlazak u Južnu Koreju - rekao je Vladimir Putin.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach donio je takvu odluku nakon što je pročitao izvještaj i preporuke istražnog povjerenstva na čijem je čelu bivpi predsjednik Švicarske Samuel Schmid.

Čak 17-mjesečna istraga potvrdila je sistematsku manipulaciju dopinškim testovima, čudna nestajanja uzoraka, ali i umiješanost države u dopinški skandal prije četiri godine. Uoči Igara u Riju 2016. međunarodni sportski savezi su dobili otvorene ruke kome zabraniti odlazak na OI. Za Pjongčang toga neće biti, Rusija je kompletno izbačena.

Do sada je MOO diskvalificirao 25 sportaša, a njih 22 koji su osvojili odličje u Sočiju podnijeli su žalbu Međunarodnom arbitražnom sudu. Ruski političari, sportaši, ali i druge javne osobe zgroženi su odlukom MOO-a. I upozoravaju na učinjenu nepravdu.

- Boje nas se, ovo što su napravili je politički i sportski rasizam - rekla je Irina Rodnina, bivša olimpijska klizačka pobjednica.

Političari pričaju o genocidu i pozivu na rat, ali i pokušajima zapada da uspore gospodarski i vojni rast Rusije. Izbacivanje Rusije sa ZOI baca veliku sjenu i na nogometni SP, koji se na ljeto igra u Putinovu dvorištu.

MOO je doživotno iz svojih redova izbacio Vitalija Mutka, ruskog zamjenika premijera, no ujedno i predsjednika Ruskog nogometnog saveza.

- Ovo je veliko javno poniženje za Kremlj. Tu ne mislim pritom samo zbog izbacivanja s Igara u Pjongčangu, nego prije svega zbog Ukrajine, hakiranja i Libije. Putin ovo neće zaboraviti Zapadu - rekao je Konstantin von Eggert, analitičar međunarodnih odnosa.

Premda svjetske sportske organizacije nerijetko vole isticati da politici nema mjesta u sportu, ova epizoda, kao i ona iz Rija sumnjamo da će proći bez nekakvih političkih posljedica.

No vratimo se mi sportu i onome što Rusi gube. Najviše zapravo rusko klizanje.

Na posljednjih šest Igara osvojili su 14 od 26 mogućih zlata. Znači, od 1992. osvojili su 57 posto zlata. Glavna zvijezda, 18-godišnja Jevgenija Medvedeva, oporavlja se od ozljede, no nepobjediva je posljednje dvije godine i malo je vjerojatno da u Koreji ne bi uzela novo zlato, u najgorem slučaju neku medalju.

U brzom klizanju na kratke staze Rusi isto imaju jakog aduta, Ahn Hyung-sooa, koji je nakon Vancouvera 2010. uzeo rusko državljanstvo, promijenio ime u Viktor Ahn te u Sočiju 2014. osvojio tri zlata. Tu je brzi klizač Pavel Kuližnikov, favorit za zlato na 500 metara. U sanjkanju Rusi imaju Romana Repilova i Semena Pavličenka, ozbiljne kandidate za najviša postolja.

A da ne govorimo o ruskoj hokejaškoj reprezentaciji. Ponos Rusije u Sočiju je razočarao, no u Pjongčangu bi bili kandidati za zlato. Pogotovo ako se zaista dogodi da NHL igrači ne budu mogli sudjelovati.

Rusi su izbacivanjem sa ZOI-ja bačeni na sportsku marginu i trebat će im puno godina da vrate povjerenje. No prije toga ipak trebaju očistiti svoje dvorište, no pitanje je jesu li zaista spremni na to.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram