Obavijesti

Sport

Komentari 8

S obitelji bio beskućnik i naučio igrati šah: Postao je nacionalni majstor, a tek mu je 10 godina

S obitelji bio beskućnik i naučio igrati šah: Postao je nacionalni majstor, a tek mu je 10 godina

Tanitoluwa “Tani” Adewumi (10) htio se pridružiti šahovskom klubu, ali je s roditeljima živio u skloništu za beskućnike i nisu mogli priuštiti 330$ da bi igrao. Nije odustao, a danas je na putu da postane mladi velemajstor

VIDEO

On je nešto između tigra i lava. Ne boji se ničega na ploči i to je ono što mu treba da pobijedi najbolje od najboljih, govori današnji Tanijev trener Shawn Martinez koji pomaže mladom šahovskom majstoru kojem je tek 10 godina, a već iza sebe ima filmsku priču.

Punim imenom Tanitoluwa Adewumi, rođen je u Nigeriji te je odrastao u Abuji. Njegovi su roditelji imali papirnicu i radili u njoj, ali kobni dan u prosincu kad su u papirnicu ušetali teroristi iz Boko Harama i naručili tiskanje 25.000 postera. Otac Kayode na zidu je imao raspelo jer su kršćani, a jedna od poruka koju su muškarci htjeli isprintati bila je 'Ubij sve kršćane, smrt zapadnom učenju'.

Kad su se muškarci vratili po narudžbu, Tanijev otac je rekao da su mu se printeri pokvarili i predložio im da odu negdje drugdje, a oni mu nisu vjerovali. Pravio se da telefonira i pobjegao kroz stražnja vrata, a nedugo nakon toga su teroristi pronašli njegovu kuću te su zaprijetili ženi Oluwatoyin pištoljem da im kaže gdje joj je muž.

- Sagnula sam glavu, nisam htjela gledati ikome u lice. Rekla sam im 'molim vas' na arapskom, pitali su me jesam li muslimanka. Rekla sam da jesam pa su otišli - otkriva za npr Tanijeva majka. Tani i njegov brat su sve prespavali u sobi, a svi su napustili Nigeriju 2017. s turističkim vizama.

Stigli su u Queens kod pastora Philipa Falayija za kojeg su znali da pomaže obiteljima te im je on dao da žive u njegovom podrumu i spojio ih sa njujorškom službom za beskućnike. Dobili su sklonište iznad hotela - roditelji na jednom katu, a Tani i sedam godina stariji brat Austin na drugom. 

Naravno da se to djeci nije sviđalo u novom okruženju, ali njihovim je roditeljima bilo drago da imaju bar nekakav zaklon. Krenuli su u školu te se Tani želio pridružiti šahovskom klubu, ali njegova majka rekla je odgovornima da žive u prihvatilištu i da ne mogu dati 330$ za ulazak. Russell Makofsky iz kluba odmahnuo je na neimaštinu i prihvatio dijete.

Tani je igrao u školi i klubu te ga je primijetio Shawn Martinez koji mu je i danas trener. A godinu dana nakon što je počeo s treningom, osvojio je Državno školsko prvenstvo.

- Imao sam pet pobjeda u nizu i vodio u finalu, a onda sam se zbunio. Skoro sam izgubio, ali ponudio sam protivniku remi prije nego je shvatio da može pobijediti, a on je to prihvatio - rekao je Tani.

Nakon toga medijima se proširila priča o osmogodišnjem prvaku te su mnogi saznali za mališana. Također, uspostavila se i GoFundMe kampanja kako bi mogli normalno živjeti, a u 10 dana skupljeno je nevjerojatnih 250,000 dolara. A u koautorstvu s obitelji Adewumi nastala je i knjiga 'Moje ime je Tani... I vjerujem u čuda' .

To je prekrasna priča, a Tanijeva obitelj nije potrošila ni centa na sebe. Godinu dana su dobili kuću na korištenje od anonimnog donatora, a novac koji su dobili u kampanji donirali novoosnovanoj 'Tanitoluwa Adewumi Foundation' koja pomaže afričkim imigrantima kakvi su i oni bili. Deset posto donirat će i crkvi koja im je pomogla kad su stigli. Navodno će po ovoj priči biti snimljen i film. A Tani je i dalje onaj stari s istim ciljem.

- Želim postati najmlađi svjetski velemajstor - rekao je Nicholasu Kristofu za New York Times 2019. godine.

Prije dva je dana postao 'majstor' na razini države, a sad ide prema svom cilju. Želi postati najmlađi velemajstor, a za to ima još godinu i 11 mjeseci jer je zasad najmlađi Sergey Karakin koji je to napravio s 12 godina i sedam mjeseci.

- Govorim si da nikad ne gubi, već samo učim. Jer kad izgubiš, to znači da si pogriješio pa si izgubio. Moraš naučiti iz te pogreške kako bi mogao učiti za budućnost. Poraz je zapravo način pobjede za sebe - zaključio je Tani za npr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu
On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening