Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

Šahovskoj prvakinji Emi (12) naklonio se i Gari Kasparov...

GLAZBENICA ZA ŠAHOVSKOM TABLOM Emu Bevandu (12) igrati šah naučio je djed, a osim za pločom, odlična je i za klavirom i tamburicom. Sanja postati šahovska velemajstorica

sah
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
7 komentara

Želim postati šahovska velemajstorica jer budućnost vidim u svijetu šaha, rekla nam je 12-godišnja Ema Bevanda, učenica Osnovne škole u Ferdinandovcu.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Među najvećim je hrvatskim šahovskim nadama te je četverostruka prvakinja u svojoj dobnoj kategoriji.

sah | Autor: Damir Spehar/PIXSELL Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Ema je gledala djeda kako povlači figure i zamolila ga da je nauči. Ubrzo joj se pridružila i godinu dana starija sestra Lorena te su uskoro postale pravi protivnik djedu.

Na svoje prvo natjecanje otišla je kao pratnja prijateljice iz kluba Konaki.

- S turnira me je nazvao predsjednik Baruškin i upitao koliko Ema ima godina. Pomalo zatečena, odgovorila sam mu sedam. Tad je krenulo pravo iznenađenje jer mi je čestitao riječima da imam kćer državnu prvakinju u kategoriji do sedam godina – istaknula je majka Jasenka, koja predaje u srednjoj školi u Đurđevcu.

sah | Autor: Damir Spehar/PIXSELL Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Ema i njezina sestra Lorena spadaju među pet najboljih igračica.

Među svojim uzrastom nemaju premca te onda njih dvije najčešće međusobno odmjeravaju snage.

Zadnju titulu Ema je osvojila sredinom prošle godine u konkurenciji djevojčica godinu dana starijih od nje. Nagrada je, uz ostalo, bio i susret za šahovskom pločom s Garijem Kasparovim.

- Laska mi što se o meni pohvalno izrazio. Rekao mi je da moram vrijedno raditi kako bih došla do titule velemajstora – govori nam u zanosu buduća šahovska zvijezda.

sah | Autor: Damir Spehar/PIXSELL Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Osim šaha, Ema nađe vremena i za klavir, tamburicu svira u školi, ali ponekad zaigra stolni tenis, dok Lorena pohađa sportsku grupu, a posebice je oduševljava nogomet.

Emin osobni trener Vladimir Cvetnić, s kojim radi putem Skypea, a koji je Ivana Šarića doveo do naslova svjetskog juniorskog prvaka, ima za nju samo riječi hvale.

- Izuzetno je nadarena i disciplinirana te ima veliku volju. Zadrži li te navike, uvjeren sam da će se vinuti u sam vrh šahovskih ljestvica - istaknuo je trener Cvetnić.

sah | Autor: Damir Spehar/PIXSELL Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Tema: Sport fanatik

Message