Obavijesti

Sport

Komentari 38

Mo Salah slavi rođendan protiv Urugvaja, CR7 na Španjolce...

Mo Salah slavi rođendan protiv Urugvaja, CR7 na Španjolce...
1

Rusi su pomeli travnjak Lužnikija sa Saudijcima i što se jedne utakmice dnevno tiče: to je to, sve do polufinala. Sad ulazimo u divni dvotjedni ritam: svaki dan tri utakmice! Evo što nas čeka drugog dana

VIDEO

Egipat - Urugvaj (14:00)

Ima tu odličnih sjajnih igrača na obje strane, ali cijeli će nogometni planet sutra pred televizore sjesti promatrajući sudar Albicelestea i Faraona prvenstveno kao: nadmetanje golemih zvijezda - Barceloninog stroja za golove Luisa Suareza i Liverpoolovog supersoničnog čarobnjaka Mohameda Salaha, koji danas slavi 26. rođendan. 

Znamo svi Salahovu priču iz završnice klupske sezone. K'o iz snova... Do finala Lige prvaka. Onaj pad u duetu sa Sergijom Ramosom i izlazak s travnjaka naznačio je veliku mogućnost da Egipćanin uopće ni ne vidi Rusije. No ta 'štorija' ima happy-end i iz tabora Faraona već danima emitiraju najavu da Salah u petak počinje u egipatskih startnih 11.

Ako Salah bude imao svoj dan, sve je moguće, ali... Veliko ALI. S druge strane stajat će: Luis Suarez, Edinson Cavani, Matias Vecino, Diego Godin, Rodrigo Bentancur... A na strateško iskustvo Argentinca s egipatske klupe, Hectora Cupera, Albiceleste odgovara s još većom rutinom svojeg Oscara Tabareza. I nemjerljivo sjajnijom mundialskom tradicijom.

- Brzo se oporavlja, odlično trenira i gotovo vam sa 100%-nom sigurnošću najavljujem da će igrati prvu utakmicu. Rizik, naravno, uvijek postoji no učinili smo sve da se osjeća što ugodnije i optimističnije, a on nam je vratio sa: tri treninga dnevno - priča Cuper o svojem daleko najjačem adutu.

Iz južnoameričke repke relativiziraju razornu moć afričke zvijezde.

- Mi se za ovo Svjetsko prvenstvo i borimo i pripremamo dugo pa sigurno nećemo ništa mijenjati niti u pristupu, niti u ambicijama zbog samo jednog igrača - najavljuje Atleticov i Urugvajev stoperski rutiner, Diego Godin.

- Ne vjerujem da je Ramos imao i najmanju namjeru ozlijediti Salaha. Dogodilo se, takvih duela po utakmici ima na desetke. No evo... Čujem da je spreman, dakle vidimo se na travnjaku u Jekaterinburgu - zaključio je Godin. Sa smiješkom.

Ima i zašto. Kad su ti u momčadi Suarez i Cavani - sve su prepreke rješive. Premda Suareza zovu i: "Gricko". Nema sudačke odluke na koju ne protestira, a zna i ugristi protivnika. Doslovno. Pitajte Giorgia Chiellinija.

Pa Tabarez smiruje navijače iz zemlje dvostrukih svjetskih prvaka:

- Naš je najveći adut ne samo Suarezova klasa nego, sada, i Suarezova zrelost.

Bit će vruće. I temperaturom zraka i kreševom na terenu. Rusija je svoje rekla. Saudijska Arabija isto, oni su zapravo već ispali. Očekuje se odgovor. Tko sa Zbornajom ističe kandidaturu za prolaz skupine? Ili, da se vratimo na početak: tko je jači, Salah ili Suarez? Odlična nas utakmica čeka.

Maroko - Iran (17:00)

Ako će se ijedna od današnje tri utakmice gledati "s jednim okom" onda je to ovaj mediteransko-afričko-perzijski sraz. Otvaranje grupe B na velebnom Krestovski stadionu u Sankt Peterburgu je sve osim teoretski atraktivno. No to ne znači da neće niti zanimljivog i dobrog nogometa.

Maroko i Iran su u grupi sa ludom Španjolskom i Cristianovim Portugalom, a to znači da su: vele-autsajderi. No prije nego što igre počnu svi imaju pravo na nadu.

I jedni i drugi su impresivno prošli kvalifikacije, a Maroko se diči s nizom od 18 utakmica bez poraza (najduže u njihovoj povijesti). Zapravo 18 bez primljenoga gola! U toj su niski i pobjede nad "našom" Nigerijom, Salahovim Egiptom i Srbijom.

Najzanimljiviji duel trebao bi biti onaj između dvojice imenjaka, iranske zvijezde br. 1 Mehdija Taremija i marokanskog kapetana Mehdija Benatije (nekad stoper Bayerna, danas stoper Juventusa, više dokaza o klasi ni ne treba).

Maroko ima i golgetera Khalida Boutaiba te Realovog bočnog Hakimija, a Iran u napadu puno toga polaže na Ali Rezu Jahanbaksha. Nije baš jako poznato, ali taj je dečko u dresu AZ Alkmaara zabio - 21 gol.

Nemojte preskočiti Maroko vs. Iran. Moglo bi vam biti žao ako to učinite.

Portugal - Španjolska (20:00)

Kakav "rusvaj" od utakmice! U najpozitivnijem mogućem smislu, naravno. Premda... Španjolci su sami sebi samo dva dana prije svog velikog otvaranja Mundiala napravili rusvaj u najuobičajenijem mogućem smislu te riječi.

Startaš na Svjetskom prvenstvu, imaš silno jaku momčad, čeka te mega-zvijezda Cristiano Ronaldo kao vrh momčadi koja na SP dolazi kao europski prvak. I, što je najbolje napraviti? Smijeniš izbornika koji dotad na čelu repke nije izgubio ni jednu utakmicu. Dosta "logično".

Real Madrid present new coach Julen Lopetegui

Julen Lopetegui je obznanom da nakon SP-a postaje Zidaneov nasljednik potvrdio da je Real Madrid veći i od španjolske reprezentacije. Zapravo, u istu rečenicu s Realom mogu jedino Boston Celtics, ali to je neka druga liga i neki drugi sport pa da ne zastranim previše...

Pitanje je hoće li teško shvatljivi i žestoki auto-destruktivni potez Španjolce razbiti i uništiti im mundialske snove (S.Ramos i ostatak društva iz Madrida do zadnjeg su trena lobirali da Lopetegui ostane na kormilu) ili će, kao što se često znalo dogoditi, ono što se čini katastrofalnim na kraju ispasti katalizator trijumfa. Znate da momčad s igračem manje nerijetko bude bolja nego u punom sastavu. Ili se npr. sjetite Talijana prije SP-a 2006. Puče Calciopoli, svi im predviđaju raspad u skupini, a frajeri - osvoje naslov.

Španjolska za to sigurno ima igrače, ali... Ima li izbornika? Klupu je prihvatio sportski direktor repke, Fernando Hierro. Silno ime, povijest Reala i La Roje, ali trenersko mu je iskustvo jednako tako silno tanašno.

Kad pogleda u protivnike vidjet će čovjeka za kojeg cijela planeta zna da na travnjaku može raditi čuda. A taj je čovjek, CR7, upravo svojim neigranjem u finalu EP-a prije dvije godine nehotice dokazao da Portugal može i bez njega. Pa su dečki kojima dirigira lisac Fernando Santos puni samopouzdanja i pobjedničkog mentaliteta kojeg su si sami zasluženo priskrbili (na žalost, i preko naših leđa u onim produžecima zbog kojih još psujemo).

Lopetegui nariče "Ovo su najtužniji dani u mom životu", Ramos uvjerava (i sebe i druge, čini nam se) "Svi smo uz Hierra, baš je on savršeni izbornik za nas", Hierro jamči "Ovo nam nije trebalo, ali nećemo izgubiti fokus, Španjolska je najvažnija"... A Cristiano Ronaldo? Čovjek se smješka. Njegov je klub još jednom dokazao da je najveći i time je pomogao - njegovoj reprezentaciji.

Priznajte: ne možete dočekati 20:00, jel' tako?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!
NAKON VIDEA 'SLAVA UKRAJINI'

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!

Hrvati su me oduševili igrom. Svi su mislili da će ih Englezi pobijediti, ali oni su ih bez problema prošli. No zbog poteza Vide i Vukojevića bili smo jako ljuti, otkrio je Artem Dzjuba

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...
GURNUO JE I - SEBE

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...

Došao sam u Rusiju po svjetski naslov i odlazim s njim! Programirao sam sebe da ga osvojim! I nije to arogancija već samopouzdanje, kaže Mbappé, najbolji mladi igrač Mundijala u Rusiji
Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta
'KAD SAM JA REKAO TKO DA IGRA?!'

Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta

U knjizi novinara Ariela Senosiaina opisana je brutalna svađa izbornika Jorgea Sampaolija i argentinskih igrača, koje je predvodio Leo Messi, nakon poraza od Hrvatske