Obavijesti

Sport

Komentari 28

'Salzburg će izgorjeti u paklu Rujevice, Rijeka će ga razbiti'

'Salzburg će izgorjeti u paklu Rujevice, Rijeka će ga razbiti'
6

Salzburg me ničime nije impresionirao. Dok se gosti priviknu na travnjak i atmosferu, već će Rijeka voditi. Ma siguran sam da Rijeka prolazi, čak i da će u uzvratu pobijediti hendikepom, kaže Damir Milinović

VIDEO

Rijeka je uspješno obavila prvi dio "operacije Salzburg". Nogometaši Matjaža Keka remizirali (1:1) su na Red Bull Areni, stigli i do toliko željenog pogotka u gostima. No, tu je još sve otvoreno, karta za plasman u play-off fazu Lige prvaka dijelit će se sljedećeg utorka na Rujevici.

Rijeka i Salzburg kroz povijest su imale velik broj zajedničkih nogometaša (Mladenović, Milinović, Pamić, Pokrivač), dok je izvan travnjaka u oba kluba (sportski direktor Rijeke, pomoćni trener Salzburga) djelovao i Marinko Koljanin.

Milinović i Koljanin svoja su mišljenja o utakmici Red Bull Salzburga i Rijeke podijelili s čitateljima 24 sata.

Salzburg me ničime nije impresionirao

- Rezultatski je ovo bilo dobro, Rijeka je išla na taj gol u gostima kojeg je i dohvatila. Mogla je Rijeka i pobijediti u Salzburgu da je bilo malo više preciznosti u prvom dijelu, ali treba biti zadovoljan. Igrači Matjaža Keka sada su 'osjetili' suparnika, vidjeli da to nije momčad koje se trebaju bojati. Realno, Salzburg nije momčad iz vrha europskog nogometa, Rijeka s njima može igrati - rekao je Damir Milinović, pa nastavio:

- Salzburg me doista ničim nije impresionirao. Niti posjedom, niti taktički, niti trkački. Čak bih rekao da će 'izgorjeti' u paklu Rujevice. A poznavajući Matjaža Keka i njegove igrače, gostima u uzvratu neće biti lako. Dok se priviknu na travnjak i atmosferu, već će Rijeka voditi. Ma siguran sam da Rijeka prolazi, čak i da će u uzvratu pobijediti hendikepom.

Nekadašnji branič Rijeke i Salzburga nema previše sentimentalnosti prema austrijskom prvaku...

- Ma ne, lijepo se sjetiti tih vremena, ali Rijeka je oduvijek bila moj klub. Ma niti jedan posto sentimentalnosti nemam prema Salzburgu.

Puni ste optimzma, a Rijeka je ipak u drugom poluvremenu ozbiljno 'visjela'.

- Svi su vidjeli da je Salzburg u drugom dijelu bio bolja momčad. No, opet, Rijeka je u prvih 45 minuta trebala zabiti još koji gol. Bila je to ozbiljna, smirena i pametna Rijeka, siguran sam da će Kek svoje momke na sličan način pripremiti za uzvrat. Salzburg mora zaigrati visoko, krenuti po gol, na Rujevici nemaju što izgubiti. A to će riječkim napadačima otvoriti još više prostora, pa će Gavranović i društvo morati iskoristiti svoje šanse. Rujevica je doista čudan teren, Rijeka doma sigurno prolazi - završio je Damir Milinović.

Rijeka je pokazala zašto je najbolji klub u Hrvatskoj

Marinko Koljanin bio je u "eri Otte Barića" (od 1992. do 1995. godine) pomoćni trener tadašnjeg Casina Salzburg, bio i dio stružnog stožera koji je Austrijance odveo do finala kupa Uefa. A svojedobno u "eri Roberta Ježića" i sportski direktor Rijeke.

- Puno sam očekivao, ali i dobio od Rijeke u prvoj utakmici. Bio je to sraz dvije momčadi jednakog stila igre, rekao bih da su i Salzburg i Rijeka pokazali svoje slabosti, ali i vrline. Rijeka je na početku odlično kontrolirala posjed, potpuno zasluženo stigla do remija. A za pobjedom, budimo realni, mogu žaliti obje momčadi - rekao je Koljanin, pa nastavio:

- Rijeka je pokazala da je zasluženo prvak Hrvatske, mislim da se niti jedna druga hrvatska momčad ne bi mogla oduprijeti takvom presingu. Salzburg nije velika europska momčad, ali je jako moderna i motorična ekipa. Teško je ovakav ritam pratiti svih 90 minuta, toga jednostavno nema u hrvatskog nogometu.

Koljanin je igru autrijskog prvaka opisao na zanimljiv način...

- Veći dio njihove igre se svodi na presing. Ili kako je Jürgen Klopp jednom rekao, kad nemaš rješenja dodaj je suparniku, pa kreni u presing. Ma to su zapravo riječi Tomislava Ivića koji je bio pravi nogometni vizionar, o tome je pričao još prije 35 godina.

Što očekujete od uzvrat?

- Još jednu nogometnu dramu. Rijeka ima laganu prednost, to je u postocima negdje 60-40%, ali ne mogu zamisliti da u uzvratu bude 0:0. Salzburg je u drugom poluvremenu pokazao kvalitetu, neke vrlo teške igračke situacije njihovi su igrači rješavali 'iz prve'. Fascinira ta okomitost i brzina u njihovoj igri, ali oni nemaju - napadačku klasu. Sve su to lagani igrači, nemaju fizičku snagu, niti teže dubini. Sve pokušavaju kroz kombinatoriku, nisu me previše oduševili.

Kao najslabiju kariku austrijskog prvaka izdvaja izraelskog napadača Moanesa Dabbura...

- To je sve u skladu s njihovom filozofijom, korporacijskom politikom kluba. Pa im u napadau igra nedorasli Dabbur, igrač koji ima 27 godina i koji se ne uklapa previše u njihovu momčadi. No, Salzburg uvijek u svojim redovima želi imati igrače iz raznih država, pa je tako i Dabbur završio u klubu. Ma to je sjajno organiziran klub, ali oni već godinama nemaju sreće. I imaju kompleks neulaska u Ligu prvaka. Salzburg iz osam pokušaja nije uspio dohvatiti elitno natjecanja, a znali su imati i budžet od 60-ak milijuna eura godišnje. To su veliki kompleksi kojih se nije lako riješiti - zaključio je Koljanin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica