Obavijesti

Sport

Komentari 26

Samo ih je Lamza slomio! Ćiro: Nek' se Benfica boji...

Samo ih je Lamza slomio! Ćiro: Nek' se Benfica boji...
1

Benfica i Dinamo posljednji su puta igrali u studenom 2004., bilo je 2-0 u Lisabonu u Kupu Uefa. Za Portugalce su zabili Tomo Šokota i Simao Sabrosa. Prije toga je Benfica izbacila Dinamo u Kupu kupova 1980.

VIDEO

Dinamo je srušio europsko prokletstvo, prezimio je nakon 49 godina, a sad u osmini finala ide skinuti i Benficu koja je u Europi u dva navrata bila "crna mačka" ponosa Zagreba.

Mlađi navijači Dinama vjerojatno se dobro sjećaju 2004. godine i Kupa Uefa. Benfica je tada u Lisabonu pobijedila 2-0, golove su zabili Tomo Šokota i Simao Sabrosa. Baš je Zagrepčanin Šokota jedna od poveznica Benfica i Dinama. U dva je navrata igrao za "modre", a u Lisabon je otišao 2001. godine baš iz Maksimira. Te je 2004. godine Dinamo u skupini Kupa Uefa dvije utakmice igrao doma, dvije vani. Poraz od Benfice nije bio toliko bolan kao remi protiv Heerenveena u Zagrebu, koji je "modre" ostavio bez proljeća. Tada su u Kupu Uefa Dinamo igrali Niko Kranjčar, Vasilj, Mujčin, Eduardo, Pranjić, Agić, Poldrugač. 

Prve europske utakmice protiv Benfice pamte stariji dinamovci. One su odigrane u jesen 1980. godine, u prvome kolu Kupa kupova. Specifičan je Kup kupova bio te godine jer je u njemu igrala Castilla, odnosno druga momčad Reala, koja je te sezone u Kupu kralja izgubila od prve momčadi Reala. Dinamo je u Zagrebu protiv Benfice odigrao 0-0, a u uzvratu je bilo 2-0 za Portugalce. Na klupi je bio pokojni Ivan Đalma Marković. Cico Kranjčar, Deverić, Tucak, Mustedanagić, Bogdan su bili aduti "modrih".

- U prvoj smo utakmici na punom Maksimiru imali puno prilika. Trebali smo pobijediti, otići barem s golom prednosti na uzvrat, ali Benfica je sve napade izdržala. Imali smo šansi i u uzvratu, ali morate znati da je Benfica te godine bila jedna od najboljih momčadi u Europi. Portugalski nogomet bio je sjajan i nije ih bilo lako eliminirati. Nedostajalo nam je sreće - prisjetio se utakmica protiv Benfice 1980. godine Štef Deverić i dodao:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sad Dinamo ima velike šanse da prođe dalje. Nisam bio na stadionu protiv Viktorije, ali protiv Benfice ću biti u Maksimiru. Idem podržati ovu sjajnu momčad. Oni mogu izbaciti Portugalce.

Dinamo je početkom 80-ih triput zaredom ispadao od portugalskih predstavnika. Od spomenute Benfice, zatim i od Sportinga 1982. godine u Kupu prvaka i Porta 1983. u Kupu kupova. Portugalci su zaista bili kobni.

- Sine, ova momčad ima svjetski pedigre. Ovaj Dinamo me uvjerio da može pobijediti i još jače momčadi od Benfice. Naravno da vjerujem da se može proći dalje, pa kako su samo razbili Viktoriju. I Benfica ima razloga za strah - rekao je u svojem stilu Ćiro Blažević.

Dakle, Dinamo u tri europske utakmice još nije zabio gol Benfici, ali uspio ih je barem pobijediti u prijateljskoj utakmici. Bilo je to 1970. godine u Zagrebu, Maksimir je bio odlično popunjen. Bio je to oproštaj Štefa Lamze, Dinamo je pobijedio svojeg idućeg europskog protivnika 2-0. A baš je na svojem oproštaju zabio i legendarni Lamza.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...