Sport

Komentari 14

Samo je predsjednik Erdogan veća faca u Turskoj od Terima

Samo je predsjednik Erdogan veća faca u Turskoj od Terima

IMPERATOR Nitko drugi u toj reprezentaciji ne bi mogao stvoriti zajedništvo kao Terim, kaže Ante Kulušić, stoper Genclerbirligija. Turski stručnjak s lakoćom kontrolira zvijezde Fenera, Galate, Bešiktaša...

Sad postajem sve popularniji. Turci me zovu zbog Hrvata, a Hrvati zbog Turaka, nasmijao se Ante Kulušić. Kapetan Genclerbirligija jedini je hrvatski nogometaš u turskoj ligi.

- Kad sam dolazio, bili su tu i Čale, Vučko, Gabrić, Iveša... Sad sam ostao sam, a turski novinari znaju da govorim i turski, pa zovu za predviđanja međusobnog susreta na Euru - dodao je nekadašnji član Šibenika. Većina turskih reprezentativaca stiže iz njihova domaćeg prvenstva, osim najvećih zvijezda poput Arde Turana i Hakana Calhanoglua. Kulušić ih je kroz sedam sezona u Ankari i Balikesiru stigao dobro upoznati.

- Bez Turana i Calhanoglua to bi bila jedna velika reprezentacija istanbulskih klubova, Bešiktaša, Fenerbahčea i Galatasaraya - objašnjava 29-godišnjak.

- S jedne strane, to je plus jer igraju u svojoj ligi i međusobno se odlično poznaju. S druge strane, minus im je što im se ne ide u jače europske lige. Turski klubovi domaće igrače toliko plaćaju da se ne isplati ići, malo tko će dobiti unosniju ponudu izvan granica.

No taj je spomenuti plus očito puno veći od minusa unutar turske reprezentacije. Do utakmice s Engleskom i poraza 2-1, Turska je imala niz od 13 utakmica bez poraza. Padali su Šveđani, Austrijanci, Česi, Nizozemci, Bugari...

- Međutim, bez obzira na te rezultate, prava euforija tad još nije krenula. Zanimljivija im je bila borba Bešiktaša i Fenera za naslov. Sad su krenuli s pričama o Euru, ali brzo će stvoriti paklenu atmosferu. Turaka ima svugdje, da se igra na kraju svijeta, stadion bi bio pun njihovih navijača, a tako će biti i u Parizu protiv Hrvatske. Pribojavam se te utakmice. Turska bi mogla biti plutajuća mina ovog Europskog prvenstva - kaže Kulušić.

Na čelu euforije stoji dobro poznato lice, koje Hrvati prepoznaju s Eura 2008.

- Otprilike je ovako u Turskoj: Broj jedan je predsjednik Erdogan, broj dva je Fatih Terim - slikovito objašnjava stoper.

- Igrao sam protiv njegovih ekipa i stvarno čovjek ulijeva strahopoštovanje. Sam nadimak Imperator sasvim je dovoljan opis, a toliki je autoritet da ga slušaju zvijezde Fenera, Galate i Bešiktaša. Nitko drugi to nije mogao postići, samo Fatih Terim.

Bez obzira na pribojavanje i turski momčadski duh, Kulušić vjeruje u Hrvatsku.

- Individualno smo daleko kvalitetniji - rekao je bivši mladi reprezentativac.

Najčitaniji članci