Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Samo trenirajte, djeco, kako bi lakše mogli otići iz Hrvatske...

Doista, stvarno smo zabrljali. U zemljama poželjnim za život klišej je da dječak koji je tjerao koze izraste u najboljeg na svijetu u bilo čemu. Ali da sanjajući slavu i bogatstvo ne sanja i odlazak iz zemlje....

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
16 komentara

Jedna od najmračnijih rečenica mog djetinjstva bila je: “Učite, djeco, da ne biste morali raditi”. 

Kao da je rad nešto loše. U doba kad je otkaz bilo gotovo nemoguće dobiti, ta je rečenica podrazumijevala zapošljavanje u nekom uredu i laganicu do penzije. 

U to doba, i nešto ranije, kad nije svatko mogao dobiti putovnicu, roditelji su djecu na folklor i u sport usmjeravali da bi, ako budu dovoljno dobro plesala ili gurala loptu, malo putovala po svijetu. Vidjela svijeta. Izgovorila nekoliko rečenica na engleskom, francuskom ili njemačkom. Zatekao sam se u kavanskoj paljbi po vodstvu hrvatskog rukometa jer liga nije što je nekad bila. 

Naravno da se odmah našao antiprotivni, koji je raspalio po narodu, jer da zašto bi postojala liga kao nekad, ako navijače rukomet zanima jednom u dvije godine ili jednom u onoliko godina u koliko reprezentacija osvoji Svjetsko prvenstvo ili makar medalju na Europskom.  

Onda su pogledali mene, da i ja nešto kažem. A ja sam rekao da je danas pomama za iseljavanjem iz Hrvatske. I što boljim startom u inozemstvu. A da rukomet, kakvo god da je vodstvo, i kakvi god da su navijači, djeci može poslužiti da emigriraju, da se izbave iz zemlje čiji je parlament balkanska krčma, i da je to dovoljno od rukometa. 

A tako će valjda biti sve dok svako toliko reprezentacija bude osvajala poneki naslov. Pogotovo ako se naslovu prije puta nitko ne bude nadao, kao prije Portugala. 

Doista, stvarno smo zabrljali. U zemljama poželjnim za život klišej je da dječak koji je tjerao koze izraste u najboljeg na svijetu u bilo čemu. Ali da sanjajući slavu i bogatstvo ne sanja i odlazak iz zemlje. OK, što se nogometa tiče, tu se odlazak sanjao i sanja jer Dinamo i Hajduk nisu Barcelona i Manchester.  

No Zagreb je bio to što su u nogometu Barcelona i Manchester. Snovi su pali. Pali su niže. U nogometu i rukometu sve se više sanjaju prizemne stvari. Djeca danas žele biti dobra makar za druge lige. Samo da se izbave odavde. Dok je i rukomet dovoljno dobar za to, dok uvjet za izbavljenje nije samo nogomet, dobar je taj naš rukomet. A koji put budu i prvaci.

Tema: Svjetsko rukometno prvenstvo 2019. u Danskoj i Njemačkoj

Message