Obavijesti

Sport

Komentari 14

Šareni "metak": Brazuca i sve lopte na svjetskim prvenstvima

Šareni "metak": Brazuca i sve lopte na svjetskim prvenstvima
21

Sve lopte na svjetskim prvenstvima do 1970. bile su slične. Smeđe, jednobojne i - teške. Sve do revolucije iz Adidasa. Tad su na SP-u u Meksiku predstavili Telstar

VIDEO

Adidas je na Brazuci radio više od dvije godine. Vrhunski inženjeri pobrinuli su se da na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2014. godine igrači udaraju dosad najnapredniju loptu u povijesti svjetskih prvenstava. 

Brazucu je testiralo više od 600 igrača, a Fifa ju je tajno ubacila na SP za igrače do 20 godina, samo s drugačijim izgledom. Prvi put u povijesti izrade lopte Adidas je koristio šest poliuretanskih panela što bi trebalo omogućiti da se lopta ponaša isto u svim vremenskim uvjetima. 

Prva lopta na SP-u 1930.

Nekada to nije bilo baš tako. Na otvaranju Svjetskog nogometnog prvenstva u Urugvaju 1930. godine, prvog svjetskog prvenstva u povijesti, igrači su gledali prema nebu i molili se da ne padne kiša. Jer da je pala, to klupko kože natopilo bi se vodom i praktički bi onemogućilo normalno igranje. 

Revolucija iz Adidasa

Sve lopte na svjetskim prvenstvima do 1970. godine bile su slične. Smeđe, jednobojne i - teške. Sve do revolucije iz Adidasa. Na SP-u 1970. godine Adidas je predstavio Telstar. Lopta je bila u potpunosti od kože, prva bijela lopta s crnim detaljima. Na SP-u u Meksiku napravili su prvu sintetičku loptu. Bila je to Adidas Azteca. 

U Italiji igrali s "raketom"

Najbrža lopta bila je predstavljena u Italiji 1990. godine. Adidas Etrusco sadržavala je unutarnji sloj poliuretanske pjene što joj je davalo brzinu kao niti jednoj prije nje. Adidasove "Tricolorce" Hrvati se rado sjećaju. S njom su Šuker i društvo osvojili broncu. Na SP-u 2006. igralo se s Adidasovom Teamgeist loptom. 

Hrvati bi s Brazucom rado "zapaprili" Brazilu

U Južnoj Africi naši reprezentativci nisu dobili šansu isprobati Jabulani, loptu s najčudnijom putanjom u povijesti, a s Brazucom ćemo otvoriti Mundijal protiv Brazilaca. Prva je to lopta kojoj su ime birali navijači, a i dosad najšarenija lopta u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica