Obavijesti

Sport

Komentari 31

Senzacija! Sjever i Jug Koreje zajedno na Olimpijskim igrama

Senzacija! Sjever i Jug Koreje zajedno na Olimpijskim igrama
2

Zimske olimpijske igre bit će prve nakon početka Korejskog rata u kojima će sportaši iz Sjeverne i Južne Koreje nastupiti pod zajedničkom zastavom, i to na otvorenju i u jednom sportu

VIDEO

Prije nekoliko tjedana balistički projektili Sjeverne Koreje letjeli su preko teritorija Južne Koreje, a sada je olimpijski duh napravio nemoguće: sportaši te dvije zemlje na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu nastupit će pod istom zastavom!

Rezultat je to dogovora između delegacija obje zemlje kojega je u srijedu objavilo južnokorejsko Ministarstvo ujedinjenja.

Na ceremoniji otvorenja Igara 9. veljače sportaši iz obiju Koreja na stadion će ući zajedno, pod zastavom Ujedinjene Koreje (plava karta korejskog poluotoka na bijeloj podlozi). Osim toga, žensku hokejsku reprezentaciju tvorit će igračice iz Sjeverne i Južne Koreje.

Ukupno će iz Sjeverne Koreje, jedne od najzatvorenijih zemalja svijeta, na Zimske olimpijske igre stići delegacija od 550 osoba, od čega će biti 230 navijačica, 140 akrobata te 30 taekwondoaša. Oni će u Južnu Koreju doći 25. siječnja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sj. Koreja poslat će delegaciju na Zimske olimpijske igre '18.
Sj. Koreja poslat će delegaciju na Zimske olimpijske igre '18.

Koliko je ovaj dogovor zapravo nevjerojatan najbolje govori činjenica kako su te dvije zemlje praktički još uvijek u ratu koji je započeo 1950. godine. Naime, nikad nisu službeno okončale rat, nego su samo potpisale primirje.

Ova vijest na južnom dijelu korejskog poluotoka nije dočekala s prevelikim oduševljenjem. Više od 100 peticija potpisano je kako bi izrazile nezadovoljstvo zajedničkim nastupom na Zimskim olimpijskim igrama.

Prema procjenama međunarodne zajednice, u logorima na tlu Sjeverne Koreje nalazi se više od 200.000 ljudi koje se brutalno izgladnjuje, muči i ubija, čak i zbog najmanjih prekršaja. Nitko od domaćeg stanovništva, bez suglasnosti državnog vrha, ne smije napustiti granicu koju nadziru vojnici.

Ipak, čini se da će Korejci s obje strane granice barem na nekoliko tjedana zaboraviti na sukobe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Svaki nastup naših olimpijaca i svako borilište: Evo rasporeda!
ZOI PYEONGCHANG

Svaki nastup naših olimpijaca i svako borilište: Evo rasporeda!

Prije četiri godine u Sočiju imali smo 11 predstavnika u tri sporta, a sada ćemo ih imati čak devetero više u jednom sportu više. ZOI u Južnoj Koreji počinju u petak, a mi vam donosimo raspored nastupa Hrvata

Rusi imali dva slučaja dopinga, MOO im ipak ukinuo suspenziju
PROMJENA PLANA

Rusi imali dva slučaja dopinga, MOO im ipak ukinuo suspenziju

Prvotni plan MOO-a je bio da se Rusiji ukine suspenzija već zadnjeg dana Igara u Pyeongchangu te da se na svečanom zatvaranju zavijori ruska zastava, no od tog se plana odustalo
Čudo iz Češke ispisalo povijest: Prva s dva zlata u dva sporta!
ESTER LEDECKA

Čudo iz Češke ispisalo povijest: Prva s dva zlata u dva sporta!

Nakon što je na posuđenim skijama Mikaele Shiffrin postala olimpijska pobjednica u superveleslalomu, Ester Ledecka danas je svoju čudesnu sportsku priču upotpunila zlatom u paralelnom veleslalomu snowboarda