Obavijesti

Sport

Komentari 3

'Sestra mi je rođena u kući jer nema bolnice - zato ju gradim'

'Sestra mi je rođena u kući jer nema bolnice - zato ju gradim'
4

Europski prvak Sadio Mane potekao je iz Senegala. Otac mu je umro zbog bolesti kada mu je bilo tek sedam, a sestra se rodila u kući jer u selu nije bilo bolnice. Sada ju on gradi...

VIDEO

Sestra mi je rođena u kući jer nije bilo bolnice u našem selu. Zato sam odlučio sagraditi bolnicu da dam ljudima nadu - rekao je u dokumentarnom filmu 'Made in Senegal' Liverpoolov Sadio Mane. 

Kada mu je bilo tek sedam godina otac mu je umro jer nije imao pravilnu liječničku skrb za svoju bolest, a Sadio se zakleo da će pomoći majci. Njegova je pomoć odavno prešla granicu pomaganja samo majci... U svome je selu, u kojemu 70 posto stanovništva živi u siromaštvu, sagradio školu, a sada je na red došla i bolnica.

- Imao sam sedam godina. Taman smo se spremali igrati nogomet kada mi je prišao rođak i rekao da je tata umro. Odgovorio sam mu da se sigurno šali, da to ne može biti istina. Nisam to mogao razumjeti - prisjeća se Mane pa pojašnjava:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Znam da su mu dali neke tradicionalne lijekove koji su pomogli nekoliko mjeseci, ali se onda bolest vratila. U selu nije bilo bolnice. Prva najbliža bila je u susjednom selu, ali nisu ga uspjeli spasiti - kaže. 

-  Sada moram dati sve od sebe da pomognem majci - pomislio sam. Iako je bilo teško jer sam bio jako mlad.

Njegova je obitelj religiozna i jako povezana, a Mane je odlučio pobjeći od kuće s 15 godina. Shvatio je da će im tako najviše pomoći, iako oni nisu vjerovali da je nogomet put kojim treba krenuti.

Liverpool v Sevilla - UEFA Champions League - Group E - Anfield

- Odlučio sam napustiti obitelj i otići u Dakar. Bio sam hrabar, znao sam da mogu uspjeti, Znao sam da mogu uspjeti, nikad nisam prestao sanjati. Obitelj nije imala izbora, na kraju su mi i pomogli - rekao je Sadio u filmu.

U Europu je stigao 2011. godine potpisavši za Metz, a nakon godinu i pol prešao je u RB Salzburg. Na OI 2012. odigrao je sjajno pa je sljedeća stanica bio Sauthampton, a 2016. stiglo je i ostvarenje velike želje - Mane je potpisao za Liverpool u kojemu je i sada i s kojim je prošle sezone osvojio Ligu prvaka, a ove bi sezone trebao postati i prvak Engleske uspije li se doći do raspleta sezone prekinute pandemijom korona virusa.

- Sva djeca žele biti nogometaši, ali uvijek im kažem da idu i u školu. Može se oboje, a onda će biti uspješniji. Da je postojala škola kada sam ja bio mlađi i ja bih učio više - zaključio je Senegalac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener